Αρχαιοελληνικό ανάγλυφο του θεού Ηλίου βρέθηκε στην Φιλαδέλφεια Μαγνησίας κοντά στην Σμύρνη, η οποία κατοικείται εδώ και 27.000 χρόνια! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαιοελληνικό ανάγλυφο
του θεού Ηλίου
βρέθηκε στην Φιλαδέλφεια Μαγνησίας
κοντά στην Σμύρνη,
η οποία κατοικείται εδώ και 27.000 χρόνια!
Ετέθη στον κήπο του ΙΝ Αγίου Ιωάννου!

Του Γιώργου Λεκάκη

Κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών έργων υποδομής στην περιοχή Φιλαδελφείας (νυν Alaşehir) της Μαγνησίας[1], βρέθηκε ένα ακέφαλο ανάγλυφο 2.000 χρόνων, που πιστεύεται ότι ανήκει στον θεό Ήλιο – προσωποποίηση του Ηλίου για τους αρχαίους Έλληνες.

Ενώ πραγματοποιήθηκαν οι ανασκαφές αρχαίου θεάτρου, με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων Τουρκίας, και με την υποστήριξη του Δήμου Alaşehir, το ανάγλυφο απεκαλύφθη κατά την διάρκεια των συνεχιζόμενων έργων υποδομής στην πόλη. Ετέθη υπό προστασία στον κήπο της εκκλησίας Αγίου Ιωάννου.

Υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην αρχαιότητα:

- Η Μαγνησία Σιπύλου, στον 38ο παράλληλο [38°36′52″N 27°25′45″E]

και

- η Μαγνησία του Μαιάνδρου, σε σχετικά μικρή απόσταση.

Η πρώτη κείται 40 χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης. Πόλεις που ίδρυσαν οι Μάγνητες, από την Θεσσαλία.

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης της περιοχής είναι τα απολιθωμένα ίχνη (περισσότερα από 50!) που χρονολογούνται 22.000 - 27.000 χρόνια πριν από σήμερα και τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1969 από τον MTA (κρατικός φορέα για την εξερεύνηση ορυκτών της Τουρκίας), στο χωριό Σιντέλ κοντά στο Σαλιχλί της Μαγνησίας. Μερικά από αυτά εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Μαγνησίας. Στο Σιντέλ, όπου υπάρχουν και προϊστορικές βραχογραφίες / πίνακες, και υπάρχει σκέψη να γίνει το πρώτο γεωπάρκο στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: IHA. Γ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μικρά Ασία». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.9.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Νυν παραφρασμένα Manisa / Μανίσα. Ο κάτοικος / καταγόμενος απ’ αυτήν λέγεται και Μανισαλής.

Αρχαιοελληνικο αναγλυφο θεος Ηλιος Μαγνησια Σμυρνη, 27.000 χρονια πριν ΙΝ Αγιου Ιωαννου σωστικες ανασκαφες Φιλαδελφεια αλασεχιρ Alasehir Μαγνησiας ακεφαλο αρχαιο προσωποποιηση αρχαιοι ελληνες ανασκαφη αρχαιο θεατρο Τουρκια δημος Αγιο Ιωαννης πολεις Σιπυλου / Magnesia ad Sipylum, 38ος παραλληλος Μαιανδρου, Μαγνητες, Θεσσαλια Σιπυλο ορος Μαιανδρος ποταμος Σιπυλον κατοικηση απολιθωμα 22.000 1969 MTA ορυκτα ορυκτο χωριο Sindel / Σιντελ σαλιχλι Salihli Μουσειο προιστορια βραχογραφια πινακας, πρωτο γεωπαρκο παραφραση Manisa / Μανισα Μανισαλης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ