Αρχαίο κλεμμένο γλυπτό επαναπατρίσθηκε στο Βιετνάμ - του Γ. Λεκάκη

Αρχαίο κλεμμένο γλυπτό
επαναπατρίσθηκε
στο Βιετνάμ

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα χάλκινο άγαλμα του 7ου αιώνα μ.Χ. παραδόθηκε στον πρέσβυ N. H. Long, σε μια τελετή στο Λονδίνο.

Το γλυπτό, που ανακτήθηκε μετά από μακρά έρευνα που διεξήχθη από τις U.S. Homeland Security Investigations (HSI) και την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου / London’s Metropolitan Police. Ο επαναπατρισμός του αγάλματος έγινε σε ένα πολύ ιδιαίτερο πλαίσιο. καθώς το Việt Nam και το Ηνωμένο Βασίλειο εόρταζαν την 50ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεών τους, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Είχε λεηλατηθεί από το ιερό καταφύγιο Mỹ Son[1] του κεντρικού Βιετνάμ το 2008.

Το καλοδιατηρημένο άγαλμα ζυγίζει πάνω από 250 κιλά και έχει ύψος περίπου 1,8 μ. Μπορεί να αντιπροσωπεύει την Durga / Ντούργκα[2], μια ινδουιστική θεά, που συνδέεται με την προστασία, την δύναμη, την μητρότητα, την καταστροφή και τους πολέμους ή μια βασίλισσα ή βασιλική σύζυγο, με βάση τις απεικονίσεις ρούχων και κοσμημάτων.

Στις 22 Ιουνίου 2023, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την επίλυση αστικής αγωγής, με αποτέλεσμα την κατάσχεση 12.000.000 δολλ. από την πώληση αντικειμένων της Νοτιοανατολικής Ασίας από τον έμπορο έργων τέχνης Latchford. Κατηγορήθηκε για απάτη και άλλα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης λεηλασμένων αντικειμένων της Καμπότζης στην διεθνή αγορά τέχνης για αρκετές δεκαετίες. Είχε πλαστά έγγραφα, όπως πιστοποιητικά προέλευσης, τιμολόγια και αρχεία μεταφοράς, καθώς και πλαστά έγγραφα σχετικά με την χώρα προέλευσης και το έτος ανασκαφής των αρχαιοτήτων. Από το 2003 έως το 2020, ο Λάτσφορντ έλαβε περισσότερα από 12.000.000 δολλ. σε πληρωμές για την πώληση λεηλατημένων και λαθραίων αρχαιοτήτων από την Νοτιοανατολική Ασία σε αγοραστές και πράκτορες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην συνέχεια μετέφερε τουλάχιστον 12.000.000 δολλ. σε τραπεζικό λογαριασμό στο Τζέρσεϊ στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρησιμοποίησε τα έσοδα για να αγοράσει το χάλκινο άγαλμα της θεάς Ντούργκα.

ΠΗΓΗ: «Looted artifact to return to Việt Nam», Vietnam News, 16.9.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.9.2023.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - H. Tan «Vietnam: from myth to modernity», στο Singapore: Asian Civilisations Museum, σελ. 56, 62–63, 2008.

        C. Noppe, J.-Fr. Hubert «Art of Vietnam» εκδ. Parkstone, σελ. 104, 2003.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Το Mỹ Sơn είναι ένα σύμπλεγμα (εγκαταλελειμμένων και μερικώς ερειπωμένων πλέον) ινδουιστών ναών του Shaiva στο 15ο παράλληλο [15°46′N 108°07′E] στο κεντρικό Βιετνάμ, που κατασκευάσθηκαν μεταξύ του 4ου και του 14ου αιώνα από τους βασιλείς της Champa, του λαού Cham, που είχε την πρωτεύουσά του στην κοντινή Simhapura ή Dong Duong. Οι ναοί είναι αφιερωμένοι στην λατρεία του Θεού, σύμφωνα με τον σιβαϊσμό, όπου ο Θεός ονομάζεται Shiva / Ευοίωνος. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα τον λατρεύουν με διάφορα τοπικά ονόματα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι Bhadreshvara.

Οι σωζόμενοι ναοί είναι περισσότεροι από 70. 

Μία φαλλόσχημη πέτρινη στήλη, του 10ου αιώνα, ευρίσκεται δίπλα στον ναό "B4", δείχνει διονυσιακό απομεινάρι…

[2] Η Ντούργκα είναι μια σημαντική ινδουιστική θεά, που λατρεύεται ως κύρια πτυχή της μητέρας θεάς Mahadevi.

Αγάλματα της Durga που έχουν ανακαλυφθεί σε πέτρινους ναούς και αρχαιολογικούς χώρους στο Βιετνάμ, πιθανότατα σχετίζονται με την εποχή της δυναστείας Champa ή Cham.

Αρχαιο κλεμμενο γλυπτο επαναπατρισμος Βιετναμ Αρχαια κλεμμενα γλυπτα Βιετ ναμ χαλκινο αγαλμα 7ος αιωνας μΧ Λονδινο Μητροπολιτικη Αστυνομια Λονδινου Viet Nam Ηνωμενο Βασιλειο διπλωματικες σχεσεις 11 Σεπτεμβριου βρετανια λεηλασια ιερο καταφυγιο My Son κεντρικο 2008 θεα Durga / Ντουργκα ινδουιστικη προστασια, δυναμη, μητροτητα, καταστροφη πολεμος βασιλισσα βασιλικη συζυγος, ρουχο κοσμημα 22 Ιουνιου 2023, Υπουργειο Δικαιοσυνης ΗΠΑ αστικη αγωγη κατασχεση παρανομη πωληση αντικειμενα Νοτιοανατολικη Ασια εμποροε εργο τεχνης Latchford Κατηγορια απατη εγκλημα λεηλατημενο αντικειμενο Καμποτζη διεθνης αγορς τεχνη πλαστο εγγραφο, πιστοποιητικο προελευσης, τιμολογιο αρχειο μεταφορας, πλαστα εγγραφα χωρα προελευση ανασκαφη αρχαιοτητες 2003 2020, Λατσφορντ λαθραια αρχαια αγοραστης πρακτορας Ηνωμενες Πολιτειες αμερικης τραπεζικος λογαριασμος Τζρρσει εσοδα αγορα MySơn μαι σον μαισον συμπλεγμα εγκαταλελειμμενος ερειπωμενος ινδουιστικος ναος Shaiva 15ος παραλληλος 4ος 14ος βασιλεις βασιλιας τσαμπα Champa, λαος τσαμ Cham, πρωτευουσα Simhapura σιμχαπουρα σιμαπουρα ντονγ ντουονγκ Dong Duong ναοι λατρεια σιβαισμος Θεος σιβα Shiva / Ευοιωνος ινδουισμος μπαντρεσβαρα Bhadreshvara φαλλος φαλλοσχημη πετρινη στηλη, 10ος B4 διονυσιακο απομειναρι θεος διονυσος εκστατεια ασιατικη μητερα θεα μαχαντεβι Mahadevi αγαλματα πετρινος αρχαιολογικος χωρος δυναστεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ