Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, με 1.700 θησαυρούς της ηλειακής γης… - του Κ. Αντωνόπουλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου,
με 1.700 θησαυρούς
της ηλειακής γης…

Του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου 

Το εμβληματικό για την πόλη του Πύργου ιστορικό αρχιτεκτόνημα, πρόσφατα προσέφερε τη φιλόξενη στέγη για το διαχρονικό της αρχαιολογικό μουσείο.

Εδώ εκτίθενται οι θησαυροί της ηλειακής γης, ποικίλα ευρήματα των ανασκαφών αλλά και παραδόσεων με προέλευση από όλη την επικράτειά της, από την περιοχή της Βουπρασίας στα βόρεια ως την Τριφυλλία [σ.σ.: Τριφυλία, όχι Τριφυλλία] και από την ορεινή Ηλεία σε θέσεις που γειτνιάζουν με την Αρκαδία και την Αχαΐα στα ανατολικά ως τα παράλιά της.

Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συνιστά ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά οικοδομήματα που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα στην ευρύτερη περιοχή. Η ανέγερσή του τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα (1890) και αποδίδεται, με κάποιες επιφυλάξεις, στον ταλαντούχο γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ.

Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδό 3.168 τ.μ. και αποτελείται από τρία επίπεδα: ημιυπόγειο, ισόγειο με δύο αίθρια και όροφο στο κεντρικό τμήμα.

Στο ημιυπόγειο της νότιας πτέρυγας υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων υπό την διαχείριση του Δήμου Πύργου. Στους χώρους κάτω από τη βόρεια πτέρυγα φιλοξενούνται αποθήκες, εργαστήρια και λοιποί βοηθητικοί χώροι, ενώ οι βασικοί εκθεσιακοί χώροι διαμορφώνονται στο ισόγειο.

Πρόκειται για 650 περίπου τ.μ. καθαρών εκθεσιακών χώρων στους οποίους παρουσιάζονται περίπου 1700 εκθέματα όλων των εποχών καθώς και 160 τ.μ. χώρου υποδοχής των επισκεπτών.

Τα δύο εσωτερικά αίθρια συνολικού εμβαδού 300 τ.μ. είναι κατάλληλα για ορισμένες μικρής όχλησης εκδηλώσεις ή εκθέσεις. Στον όροφο του κεντρικού πυρήνα όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του Μουσείου, χωροθετούνται γραφεία της αρμόδιας Εφ. Α. Ηλείας και μικρή βιβλιοθήκη / αρχείο.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60, το κτήριο στέγασε τη Δημοτική Αγορά της πόλης. Ήδη από το 1962 είχε προταθεί η μετατροπή του χώρου σε μουσείο, όραμα του οποίου η υλοποίηση ξεκίνησε μόλις το 1995, όταν το κτήριο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου την οποία και αποδέχθηκε το ΥΠ.ΠΟ. το 1996 με την υπογραφή σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Η αποκατάσταση του κτηρίου της Παλαιάς Αγοράς, χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσο Στήριξης (ΚΠΣ) και ολοκληρώθηκε το 2005.

Τον Αύγουστο του 2006 το λαμπρό κτήριο εγκαινιάσθηκε ανοίγοντας τις πύλες του για το κοινό με μια συμβολική έκθεση αρχαιοτήτων, προοίμιο στην μελλοντική μόνιμη έκθεση η οποία ολοκληρώθηκε το έτος 2015, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης μουσειολογικής αντίληψης και πλέον αποτελεί πραγματική κιβωτό του ορατού τμήματος της Ιστορίας της Ηλειακής γής.

Κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 2006 την συμβολική έκθεση πλαισίωσαν δύο ακόμη εκθέσεις. Η μία με έργα σύγχρονης γλυπτικής εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Γλυπτών και με θεματική συναφή με τον αρχαιοελληνικό κόσμο και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού, η άλλη με έργα ζωγραφικής επωνύμων καλλιτεχνών από την συλλογή-δωρεά του Ιδρ. Ι. Λάτση προς στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

Οι μουσειολογικές μελέτες για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης Προϊστορικών, Κλασικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Ηλείας υλοποιήθηκαν το διάστημα 2006 - 2015 με κονδύλια του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Το σημερινό ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι προϊόν της αγαστής συνεργασίας πλειάδας επιστημόνων και πολλών συναρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

.....................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Βεβαίως, αυτό που θα περίμενε κανείς από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος είναι η περιγραφή των εκθεμάτων του μουσείου, η οποία και θα είναι αυτή που θα προσελκύσει επισκέπτες. Και όχι η περιγραφή της ιστορίας του... κτηρίου που το στεγάζει...

................................................................

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (κρατήθηκε η ανορθογραφία του). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.12.2022.

Αρχαιολογικο Μουσειο Πυργου, ηλειακη γη αρχαιολογος Αντωνοπουλος πολη Πυργος ιστορικο αρχιτεκτονημα, διαχρονικο αρχαιολογια ηλεια ευρημα ανασκαφη παραδοση προελευση Βουπρασια Βουπρασιο Βουπρασιον Τριφυλια ορεινη Αρκαδια Αχαια νεοκλασσικο οικοδομημα 19ος αιωνας 1890 γερμανος αρχιτεκτονας Τσιλερ κτηριο αιθριο Δημος αποθηκη, εργαστηριο εκθεματα ΕφΑ βιβλιοθηκη / αρχειο 1960, Δημοτικη Αγορα 1962 1995, Υπουργειο Πολιτισμου 1996 Παλαια 2005 2006 εγκαινια εκθεση αρχαιοτητες 2015, μουσειολογια Ιστορια εργα συγχρονη γλυπτικη Συλλογος Ελληνων Γλυπτων αρχαιοελληνικος κοσμος ιδεωδη Ολυμπισμος εργο ζωγραφικη συλλογη δωρεα Ιδρυμα Ι. Λατση λατσης Λατσειο Δημοτικο Μεγαρο Πυργου Ελληνες Γλυπτες Ολυμπιακοι αγωνες Προιστορια, Κλασσικη Βυζαντινη Μεταβυζαντινη εποχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ