Η Νύμφη Ηχώ και η Συμπαντική Μελωδία - της Στ. Μ. Μαυρίδου

Η Νύμφη Ηχώ
και η Συμπαντική Μελωδία

Της καθηγήτριας Γαλλικής, Στίλβης Μαρίας Μαυρίδου 

Η Ηχώ, Νύμφη των βουνών, ήταν η ωραία παρθένος που την ανέθρεψαν οι Νύμφες αδελφές της και οι Μούσες την δίδαξαν άσμα και αυλό.

Ο μύθος λέει πως, ως μουσικός, η Ηχώ συναγωνιζοταν τον Πάνα, ο οποίος λόγω καλλιτεχνικής αντιζηλίας την μίσησε και θέλησε να την εξοντώσει. – ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης «Μουσικής Μύησις».

Άλλη εκδοχή αναφέρει πως ο Παν ερωτεύθηκε την Ηχώ, όμως εκείνη τον περιφρόνησε και προτίμησε να σμίξει μ' έναν Σάτυρο. Τότε έξαλλος ο Παν, ενέβαλε μανία στους βοσκούς οι οποίοι την κατακερμάτισαν και σκόρπισαν τα λείψανά της. Όμως η στοργική Γη συνέλεξε τα τεμάχια της Ηχούς και τα έθαβε εκεί όπου τα εύρισκε. Τα θαμμένα κομμάτια της Ηχούς διατήρησαν τις μουσικές της ικανότητες κι επαναλαμβάνουν το τέλος μιας σειράς ήχων, ασθενών μεν αλλά ακριβώς όπως τους ακούν.

Πρόκειται για αφήγηση με υψηλού συμβολισμούς που ενώνει τη Γη με το Σύμπαν, το Άκουσμα με την Ψυχή, το Ερωτικό πάθος με τη σπορά της Μελωδίας.

Για να γίνει αντιληπτό το νόημα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην Ελληνική Κοσμοθέαση, οι Νύμφες είναι τα αιθέρια, μακρόβια όντα που συνδέουν τον αισθητό κόσμο με τον νοητό Διάκοσμο ως γέφυρα που ενώνει τον θνητό με τον ιδεατό κόσμο των αθανάτων.

Οι Νύμφες είναι όντα αγαθοποιά που έρχονται ως βοήθεια στους θνητούς, εάν κι εφ' όσον εκείνοι είναι σε θέση ν' αντιληφθούν την δυνατότητα επαφής μ' αυτές τις οντότητες της ανώτερης βαθμίδας.

Η Ηχώ ειναι η εκλεκτή που επελέγη από τις Μούσες ως μαθήτριά τους. Εκείνη η οποία διδάχθηκε, άμεσα από το Θείον, τη μουσική των σφαιρών και την αρμονία του σύμπαντος, συνδέοντας τον μικρόκοσμο με τον μεγάκοσμο.

Μεταξύ των Νυμφών, είναι εκείνη που μπορεί να συναγωνιστεί επί ίσοις, με τον Μέγα Πάνα στον άϋλο - αυλό!

Ο Παν στον Ορφικό του Ύμνο αποκαλείται "Ηχούς φίλος" που σημαίνει ότι δεν είναι εχθρικός προς αυτήν, αλλά ούτε ο διαμελισμός της Νύμφης είναι πράξη αποτρόπαια, όπως εξ' αρχής φαίνεται.

Επειδή,

η Ηχώ διαμελίζεται μεν, αλλά δεν πεθαίνει· διασπείρεται κι εξακολουθεί ν' αντηχεί, ερεθίζοντας την έσω ακοή και προκαλώντας την ψυχή ν' ατενίσει προς τα ουράνια πεδία!

Διαμελίζοντας την Ηχώ και σκορπίζοντας τα κομμάτια της, ο Μέγας Παν προκαλεί τη διασπορά της συμπαντικής αρμονίας, μέσω ακουσμάτων, σε κάθε σημείο της πολύπαθης Γης!

Η ίδια η Γη θάβει τ' αποκομμένα μέλη της Ηχούς μέσα στα σπλάχνα της, ώστε να ριζώσουν και να καρποφορήσουν, αντηχώντας τη Συμπαντική μελωδία που εκπαιδεύει θεραπευτικά τις ψυχές των θνητών, δια της ακοής, όπως αποκαλύπτει το όνομα της Νύμφης ΗΧ-ΟΥΣ (ους = αυτί).

Με την πρόσληψη των αιθέριων ήχων, η ακοή λειτουργεί θεραπευτικά, εξυψώνοντας την ψυχή στα ουράνια πεδία. Επειδή η ακοή είναι ΑΚΟΣ / θεραπεία στη θεία γλώσσα των Ελλήνων!

Το όνομα της Νύμφης είναι δηλωτικό των ιδιοτήτων της, καθώς τα τρία γράμματα που το συνθέτουν, αποκαλύπτουν:

ΗΧΩ: το Χ στο κέντρο του ονόματος κινείται και λειτουργεί εντός του Χώρου/Χρόνου, ολοκληρώνοντας τον μέγα κύκλο "Ω" της Ηλιακής πρόσληψης "Η"

Συμπερασματικά,

η Νύμφη Ηχώ, ως μακρόβιο ον (της οποίας ο Χρόνος δεν γίνεται να μετρηθεί με τα γήινα μέτρα), θ' αντηχεί στο εσαεί των θνητών, τη θεία μουσική των σφαιρών, μέσα από το Συμπαντικό Ηχείο των Μουσών - ο Ενωτικός Παν φρόντισε γι' αυτό.

Τυχερές οι ψυχές που θα σταθούν άξιες στην πρόσληψη του Ήχου της Ηχούς!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.9.2023.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΗΛΙΟΥ

        - ΑΛΤΑΝΗ «ΑΡΡΗΤΟΙ ΛΟΓΟΙ, ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ, ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΜΕΔΟΥΣΑ, ΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΑΘΗ».

Νυμφη Ηχω Συμπαντικη Μελωδια Μαυριδου βουνα ωραια παρθενος Νυμφες Μουσες ασμα αυλος μυθος μουσικος, συναγωνισμος παν Πανας, καλλιτεχνικη αντιζηλια μισος Μουσικη ερως ερωτας περιφρονηση Σατυρος μανια βοσκος λειψανα Γη γαια Ηχους ικανοτητα σειρα ηχος ασθενης συμβολισμος Συμπαν, ακουσμα Ψυχη Ερωτικο παθος σπορα Μελωδια Ελληνικη Κοσμοθεαση, αιθεριο, μακροβιο ον ονντα αισθητος κοσμος νοητος Διακοσμος θνητος ιδεατος αθανατοι αγαθοποιο θνητοι επαφη οντοτητα ανωτερη βαθμιδα εκλεκτη επιλογη μαθητρια Θειον, θειο σφαιρων σφαιρα αρμονια συμπαντος, μικροκοσμος μεγακοσμος αυλο Ορφικος υμνος φιλος διαμελισμος πραξη αποτροπαια, διασπορα αντηχηση ερεθισμα εσω ακοη ουρανια πεδια ουρανιο πεδιο κομματι ακουσμα αποκομμενο μελος σπλαχνα ριζα καρποφορια εκπαιδευση θεραπεια ψυχες ους αυτι προσληψη αιθεριοι ηχοι ΑΚΟΣ / θεραπεια θεια γλωσσα Ελληνες ιδιοτητα τρια γραμματα γραμμα Χ χι Χωρος Χρονος κυκλος Ω ωμεγα Ηλιακη Η ητα Ηχειο Ενωτικος ναρκισος ναρκισσος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ