Καστρινό Συναξάρι: Οι 13 άγιοι που σχετίζονται με το Διδυμότειχο

Καστρινό Συναξάρι:
Οι 13 άγιοι
που σχετίζονται
με το Διδυμότειχο

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Ιωάννη Σαρσάκη από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή - iWrite, με τίτλο «Καστρινό Συναξάρι».

Το Διδυμότειχο είναι μία μικρή ακριτική επαρχιακή πόλη της Ελλάδος, με πλούσια ιστορικά, μνημειακά, πολιτισμικά στοιχεία και φυσικές ομορφιές. Πολλές και σημαντικές προσωπικότητες σχετίζονται με την Καστροπολιτεία της Θράκης, καθώς άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο διάβα των αιώνων. Αυτοκράτορες, αυτοκρατόρισσες, στρατηγοί, πολιτικοί, πατριάρχες, λογοτέχνες, ευεργέτες, εικαστικοί, μουσικοί, αρχαιολόγοι, άνθρωποι του θεάτρου και γενικά του πνεύματος, έλκουν την καταγωγή τους από το Διδυμότειχο ή έζησαν και έδρασαν σ’ αυτό.

Ο καθ’ ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους «σμίλευσε» με τον δικό του τρόπο, προσθέτοντας ιστορική αξία στους δύο αιωνόβιους βράχους, όπου οι δύο ιστορικά καταγεγραμμένοι κτήτορες της πόλης, οι αυτοκράτορες Τραϊανός (με την ονομασία Πλωτινόπολη) και Ιουστινιανός, δημιούργησαν επάνω στα θεμέλια των αρχαίων Θρακών μία πόλη, την οποία ο μεγάλος Βυζαντινολόγος Γκιόργκ Οστρογκόρσκι, καθώς και άλλοι ιστορικοί χαρακτήρισαν ως αυτοκρατορική. Ορόσημο στην εξέλιξη και τελική ονοματοθεσία της πόλης στάθηκε η παρέμβαση του Ιουστινιανού, που όρθωσε στους δύο απέναντι λόφους τα Δίδυμα Τείχη, τα οποία χαρακτήρισαν έντονα την πόλη, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί η ονομασία Πλωτινόπολη και από τον ένατο αιώνα και μετά να επικρατήσει η ονομασία Διδυμότειχο.

Μέρος αυτής της πλούσιας κληρονομιάς του Διδυμοτείχου και του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού του, είναι και οι δεκατρείς Άγιοι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την πόλη και την περιφέρειά της. Στους δεκατρείς Αγίους του Διδυμοτείχου συγκαταλέγονται: ένας πατριάρχης, δύο επίσκοποι, δύο ιερείς, ένας αυτοκράτορας, μία βασίλισσα, πέντε μοναχοί και ένας λαϊκός. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού, ο αναγνώστης θα ενημερωθεί για τους βίους των Αγίων του Διδυμοτείχου, οι οποίοι χρονικά εντάσσονται στην Ρωμαϊκη / Βυζαντινή, καθώς και στην Οθωμανική περίοδο. Παράλληλα θα πληροφορηθεί και για τα ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία της πόλης, καθώς και άλλων περιοχών, που έζησαν και έδρασαν οι Άγιοι που σχετίζονται με την σημαντική Καστροπολιτεία της Θράκης.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.9.2023.

Καστρινο Συναξαρι αγιοι Διδυμοτειχο εβρου εβρος βιβλιο Σαρσακης ακριτικη επαρχιακη πολη Ελλαδα Καστροπολιτεια της Θρακης, αυτοκρατορας Τραιανος Πλωτινοπολη Ιουστινιανος, αρχαιοι Θρακες Βυζαντινολογος Οστρογκορσκι, αυτοκρατορικη Διδυμα Τειχη, Πλωτινοπολις κληρονομια ελληνορθοδοξος πολιτισμοος αγιος πατριαρχης, επισκοπος ιερεας, αυτοκρατωρ βασιλισσα, μοναχος λαικος βιος Ρωμαικη Βυζαντινη, οθωμανικη περιοδος εποχη κοινωνια Θρακη θρακιωτες θρακιωτης .
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ