Το βυζαντινό κάστρο Καλλίθηρου Καρδίτσας, κτίσθηκε με υλικά του αρχαίου

Το βυζαντινό κάστρο
Καλλίθηρου Καρδίτσας,
κτίσθηκε με υλικά
του αρχαίου

Tο Καλλίθηρον ευρίσκεται 9 περίπου χιλιόμετρα νότια της Καρδίτσας και αποτελεί την έδρα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ιτάμου.

Στα ερείπια της πόλης που ευρίσκεται κάτω από το σύγχρονο οικισμό του Καλλίθηρου (Σέκλιζα η παλιά ονομασία) και στον ασβεστολιθικό λόφο του Αγίου Αθανασίου στα νότια τοποθετείται, με επιφύλαξη, ο μη ταυτισμένος ακόμη επιγραφικά αρχαίος οικισμός, στον οποίο αποδόθηκε το όνομα της αρχαίας πόλης Καλλίθηρας.

Στην κορυφή του λόφου Αγίου Αθανασίου, όπου βρισκόταν η ακρόπολη του ελληνιστικού οικισμού, έγιναν ανασκαφικές έρευνες κατά την περίοδο 1997- 1998, όταν η θέση εντάχθηκε στο Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η έρευνα αποκάλυψε την εξωτερική πλευρά κάστρου, η κατασκευή του οποίου μπορεί να χρονολογηθεί στα χρόνια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (6ος αι. μ.X.).

Επάνω στον χώρο της ελληνιστικής ακρόπολης της «Καλλίθηρας» αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφικές έρευνες ένα μικρό κάστρο της εποχής του Iουστινιανού. Αυτό έχει περίμετρο 437 μ., πλάτος 1,90 μ. και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε υλικό σε δεύτερη χρήση, όπως γωνιόλιθοι που προέρχονται από τα τείχη της ελληνιστικής πόλης. Στο τείχος υπάρχουν πέντε τετράγωνοι πύργοι - οι δυο στη δυτική πλευρά - καθώς και δυο πύλες, από μια στην ανατολική και δυτική πλευρά. Στην εσωτερική πλευρά του, κοντά στους πύργους, σώζονται κατά διαστήματα σκαλοπάτια κτιστών κλιμάκων που οδηγούσαν στον περίπατο του τείχους. Σε σημεία του ανατολικού και δυτικού σκέλους του τείχους, όπου υπήρχαν έντονες κλίσεις του εδάφους, σώζονται αγωγοί απομάκρυνσης των όμβριων υδάτων από το εσωτερικό του κάστρου, οι οποίοι διαπερνούν κάθετα το τείχος. Είναι πολύ πιθανόν αυτός ο αμυντικός περίβολος να εξυπηρετούσε στρατιωτικές ανάγκες για τον έλεγχο του περάσματος από την πεδιάδα στον ορεινό όγκο των Αγράφων
Το κάστρο χρονολογείται στον 6ο αι μ.Χ.

Σήμερα εξωτερικά του κάστρου έχει διαμορφωθεί ένας περίπατος που περιτρέχει όλο το μήκος των τειχών.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.12.2020.

βυζαντινο καστρο Καλλιθηρου Καρδιτσας, υλικα αρχαιο καρδιτσα δημος ιταμου ιταμος ερειπια πολη Καλλιθηρον Σεκλιζα ασβεστολιθος λοφος Αγιου Αθανασιου αρχαια πολις καλλιθηρα αγιος αθανασιος ακροπολη ελληνιστικος οικισμος ανασκαφη 1997 1998, Πολιτιστικες Διαδρομες καστρου, κατασκευη βασιλεια αυτοκρατορας ιουστινιανος 6ος αιωνας μX ελληνιστικη ακροπολις ανασκαφες εποχη υλικο δευτερη χρηση, γωνιολιθος τειχη τειχος τετραγωνος πυργος πυλη πυργοι σκαλοπατια κτιστη κλιμακα σκαλοπατι περιπατος αγωγος ομβρια υδατα αμυντικος περιβολος στρατιωτικο περασμα πεδιαδα ορεινος ογκος Aγραφα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ