Καταχώθηκαν τάφοι 2.800 χρόνων, που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Χίου, για να γίνει...τάφρος ομβρίων, με απόφαση ΚΑΣ! - του Γ. Λεκάκη

Καταχώθηκαν τάφοι 2.800 χρόνων
που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο
Χίου,
για να γίνει τάφρος
ομβρίων υδάτων,
με απόφαση του ΚΑΣ!

Του Γιώργου Λεκάκη

Σε απάντησή της στην με αριθμό πρωτοκόλλου 87/17.7.2023 ερώτηση με θέμα: «Αναπάντητη ερώτηση περί ανάδειξης αρχαίων τάφων αεροδρομίου Χίου» και σύμφωνα με τα στοιχεία που της έθεσαν υπόψιν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ανέφερε τα εξής:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, λόγω των εθνικών εκλογών, η Βουλή παρέμεινε ανοιχτή μέχρι τις 12.04.2023, ενώ ακολούθησε διαδικασία διερευνητικών εντολών και σχηματισμός Υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Η υπ’ αριθμ. 2901 Ερώτησή σας, στην οποία αναφέρεστε, αρχειοθετήθηκε, καθώς η προθεσμία απάντησης που τέθηκε από την Βουλή συνέπεσε με την παύση των εργασιών της, δυνάμει των ανωτέρω. Επισημαίνεται ότι το ΥΠΠΟ, σεβόμενο τον θεσμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντά πάντοτε εμπροθέσμως και με σαφήνεια στο σύνολο των ερωτήσεων που το αφορούν.

Σχετικά με τους αρχαίους τάφους, στους οποίους αναφέρεστε στην Ερώτησή σας, σημειώνεται ότι αυτοί αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας που διεξήχθη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο πλαίσιο υλοποίησης του υποέργου “Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες”, σύμφωνα με την Υ.Α. ΥΠΠΟΑ/59795/14.2.2022 (ΑΔΑ: 6ΞΛ24653Π4-ΕΚ7), του δημόσιου έργου «Βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών Κρατικού Αερολιμένα Χίου “Όμηρος”», ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών για την κατασκευή ανοικτής τραπεζοειδούς τάφρου με σκοπό τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων στο βορειοδυτικό άκρο του αεροδρομίου, εντοπίσθηκαν πέντε τάφοι, με λίγα κινητά ευρήματα, που χρονολογούνται στην αρχαϊκή περίοδο (7ος - αρχές 5ου αι. π.Χ. περίπου).

Σύμφωνα με την κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία, για τη διαχείριση του ευρήματος, προβλεπόταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η αρμόδια Διεύθυνση εισηγήθηκε τη διατήρηση σε κατάχωση των τάφων, τόσο για λόγους ασφαλείας, δεδομένης της θέσης εύρεσής τους εντός του χώρου του αεροδρομίου, όσο και για λόγους καλύτερης προστασίας των ίδιων των αρχαίων. Η κατάχωση, άλλωστε, αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο προστασίας των αρχαιοτήτων στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή ή δεν κρίνεται σκόπιμη η ανάδειξή τους.

..................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Έχει πολλούς τάφους του 7ου αιώνα π.Χ. η Χίος να επιδείξει;

Ειδικώς, της εποχής που συμβατικώς θα έζησε στο νησί ο μέγας ποιητής Όμηρος;

Και επειδή η υποκρισία περισσεύει σε αυτόν τον τόπο: Το ΚΑΣ είναι όργανο που έχει πρόεδρο τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού - κι αυτό πρέπει κάποτε να αλλάξει - ενώ έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα... Η υπογράφουσα υπ. Πολιτισμού είναι Χιώτισσα...

Σημειώνω πως η εισήγηση της ΕΦΑ Χίου ήταν αντίθετη στην κατάχωση...

Τέλος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου δεν έχει κανένα έκθεμα που να αναφέρεται στον Όμηρο... Τόσο πολύ "πειράζει" ο Όμηρος πια;

.....................................................


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην αριθμ. 48/15.11.2022 Συνεδρίασή του, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης σε κατάχωση των τάφων, δεδομένου ότι η ανοιχτή τάφρος τραπεζοειδούς διατομής για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, που προβλεπόταν να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του τεχνικού έργου, χωροθετούνταν σε ανώτερο των ανασκαφών υψόμετρο και ως εκ τούτου δεν θιγόταν το εύρημα. Ακολούθως, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/603768/07-12-2022 (ΑΔΑ: 6ΜΑΙ4653Π4-ΧΙΨ) Απόφαση, σε εφαρμογή της οποίας, στις 03/05/2023, πραγματοποιήθηκε η κατάχωση των αρχαιοτήτων με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Σύμφωνα με σχετικό όρο που περιλαμβάνεται στην ανωτέρω Απόφαση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου θα οργανώσει φωτογραφική έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί εντός χώρου του Κρατικού Αερολιμένα Χίου.

Η Υπουργός Πολιτισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
».

Για την ιστορία η ερώτηση (αρ. πρωτ. 87/17.7.2023) ήταν η εξής:

«Στις 28 Μαρτίου τρέχοντος έτους και με Αριθ. Πρωτ. 2901/28-3-2023 σας είχε κατατεθεί   ερώτηση, η οποία αφορούσε την ανάδειξη αρχαίων τάφων αεροδρομίου Χίου , η οποία παρέμεινε αναπάντητη. Το περιεχόμενο της εν λόγω ερώτησης κατέληγε στη δυνατότητα διατήρησης των τάφων επί της κείμενης  θέσης και η μετάθεση της πορείας των εργασιών της τάφρου για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, ώστε να παραμείνουν οι τάφοι επισκέψιμοι.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Διατίθεστε όπως μας απαντήσετε ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το αναδειχθέν ζήτημα κι αν ως βούλησή του υφίσταται πρόθεση ανάδειξης των εν λόγω τάφων αντί κατάχωσης αυτών;».

Ερωτών ήταν ο βουλευτής Κυρ. Βελόπουλος.

 

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Α. Π.: 345883, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 2.8.2023 (με Κοινοποίηση: Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού ΓΔΑΠΚ, ΔΙΠΚΑ, ΕΦΑ Χίου). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.8.2023.


Ταφοι 2.800 χρονια πριν αεροδρομιο της Χιου, καταχωση ταφρος ομβριων υδατων, ΚΑΣ αναδειξη αρχαιοι ταφος Χιος σωστικες ανασκαφικες Εφορεια Αρχαιοτητων αρχαιολογια Κρατικος Αερολιμενας ομηρος ταφη αρχαια κινητα ευρηματα, αρχαικη περιοδος 7ος 5ος αιωνας πΧ Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο ασφαλεια προστασια αρχαιο αρχαιοτητες φωτογραφικη εκθεση υπουργος Πολιτισμου μενδωνη Αρχαιολογικο Μουσειο εκθεμα Χιωτισσα εφα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ