Αμπελουργός. Ο Κρητικός Αμπελώνας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, 15 - 16 Σεπτεμβρίου 2023

«Αμπελουργός.
Ο Κρητικός Αμπελώνας
στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Ηρακλείου»
15 - 16 Σεπτεμβρίου 2023

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης διοργανώνουν μια εκδήλωση για τον κρητικό οίνο την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 με το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage).

Στην εκδήλωση οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την παραγωγή και την κατανάλωση του κρασιού στην Κρήτη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μέσα από μια θεματική περιήγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου ξεδιπλώνεται η ιστορία της καλλιέργειας της αμπέλου και αναδεικνύεται η σημασία της κατανάλωσης του κρασιού σε κοσμικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις από την προϊστορία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Παράλληλα, η δυναμική συνέχεια και σύγχρονη παρουσία του Κρητικού αμπελώνα παρουσιάζεται από τους ίδιους τους οινοποιούς του νησιού, σε μια γιορτή γευσιγνωσίας στον κήπο του Μουσείου.

Μια βιωματική περιήγηση για τους επισκέπτες, που θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία μέσω όλων των αισθήσεων να εξερευνήσουν την ιστορία του αμπελουργικού κλάδου και να γνωρίσουν τη σύγχρονη αμπελοοινική Κρήτη.

Παρασκευή 15 & Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ωράριο Εκδήλωσης

        - Θεματική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: 19:00 έως 21:00

Οι αρχαιολόγοι παρουσιάζουν τη θεματική διαδρομή «Οι δρόμοι του κρασιού στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου», με 23 στάσεις σε εκθέματα που αφορούν την καλλιέργεια της αμπέλου, την οινοποίηση, την αποθήκευση και τη διακίνηση του οίνου, αλλά και τους συμβολισμούς της αμπέλου και του οίνου από την προϊστορική εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

        - Γευσιγνωσία Κρητικών οίνων στον κήπο του μουσείου: 20:30 έως 23:00

Γνωριμία με τον σύγχρονο Κρητικό αμπελώνα και τους αμπελουργούς, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γευτούν κρασιά από οινοποιεία μέλη του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης – Wines of Crete.

Ελεύθερη είσοδος κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Η θεματική διαδρομή «Οι δρόμοι του κρασιού στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου» θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες του Μουσείου έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΗ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.9.2023.

Αμπελουργος Κρητικος Αμπελωνας Αρχαιολογικο Μουσειο Ηρακλειου κρητης Ηρακλειο Δικτυο Οινοποιων Κρητη εκδηλωση κρητικος οινος Πολιτιστικη Κληρονομια Παραδοση Μαρτυρια παραγωγη καταναλωση κρασι αρχαιοτητα συλλογη καλλιεργεια αμπελος κρασιου κοσμικη θρησκευτικη προιστορια ρωμαικα χρονια αμπελι οινοποιος νησι γιορτη γευσιγνωσια αμπελουργικος κλαδος αμπελοοινικη αρχαιολογια εκθεμα οινοποιηση, αποθηκευση διακινηση οινος συμβολισμος προιστορικη εποχη Κρητικοι κρασια οινοποιειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ