Το πετρογέφυρο Πύλης Τρικκάλων, πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό - Έως το 1936 μοναδική οδική σύνδεση θεσσαλικού κάμπου–Πίνδου! - του Λ. Δεριζιώτη

Το πετρογέφυρο Πύλης Τρικκάλων,
πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό
Έως το 1936
μοναδική οδική σύνδεση
θεσσαλικού κάμπου – Πίνδου! 

Του αρχαιολόγου Λάζαρου Δεριζιώτη

Η γέφυρα βρίσκεται στο 22ο χλμ. της εθνικής οδού Τρικκάλων - Άρτας, στον οικισμό της Πύλης.

Γεφυρώνει τον ποταμό Πορταϊκό και μέχρι το 1936 αποτελούσε την μοναδική οδική σύνδεση του θεσσαλικού κάμπου με τα χωριά της Πίνδου. [σ.σ.: εξ ου και Πύλη].

Σήμερα είναι το δεύτερο σε μέγεθος γεφύρι του θεσσαλικού χώρου απ' όσα κτίστηκαν πριν από τον 20ό αιώνα.

Η γέφυρα χρονολογείται στα 1514 και η κατασκευή της συνδέεται με το όνομα του αγίου Βησσαρίωνος, ιδρυτή της ομώνυμης γειτονικής μονής και μητροπολίτη Λαρίσης.

Πρόκειται για μονότοξη γέφυρα με ημικυκλικό τόξο ανοίγματος 28 μ. Το διάζωμα είναι κατασκευασμένο από πελεκητό ψαμμίτη, ενώ το υπόλοιπο τμήμα από επιμελή αργολιθοδομή. Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες επεμβάσεις για την στερέωσή της και τα στηθαία της έχουν ανακατασκευαστεί.

Έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί διάφορες στερεωτικές εργασίες και εργασίες ανάδειξης του χώρου.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.12.2021.

πετρινο γεφυρι Πυλης Τρικκαλων, Πορταικος ποταμος 1936 οδικη συνδεση θεσσαλιας – Πινδου αρχαιολογος Δεριζιωτης πετρινη γεφυρα εθνικη οδος Τρικαλων - Αρτας, Πυλη τρικαλα τρικκαλα αρτα θεσσαλικος καμπος χωριο Πινδος πετρογεφυρο θεσσαλια 16ος αιωνας μΧ 1514 αγιος Βησσαριωνας, Βησσαριων ιδρυτης ιερα μονη ιμ μητροπολιτης Λαρισης Λαρισας Λαρισα μονοτοξη μονοτοξο ημικυκλικο τοξο διαζωμα πελεκητος ψαμμιτης, επιμελης αργολιθοδομη στερεωση στηθαιο ανακατασκευη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ