«Συμφωνία κηδεμονίας αρχαιοτήτων»: Μουσείο της Ν. Υόρκης μεταφέρει την κυριότητα αρχαίων τεχνουργημάτων στην Υεμένη, αλλά θα παραμείνουν στο Ίδρυμα! - του Γ. Λεκάκη

«Συμφωνία κηδεμονίας αρχαιοτήτων»!
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ΝΥ
μεταφέρει την κυριότητα
αρχαίων τεχνουργημάτων στην Υεμένη,
αλλά θα παραμείνουν στο Ίδρυμα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης θα μεταβιβάσει την κυριότητα δύο αντικειμένων της συλλογής του στην Υεμένη, αν και τα αντικείμενα θα παραμείνουν στο ίδρυμα προς το παρόν.

Τα αντικείμενα, που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ., λεηλατήθηκαν από την αρχαία πόλη Marib, των Σαβαίων, στον 15ο παράλληλο [15°27′38″N 45°19′34″E] πριν από περίπου 40 χρόνια και "αποκτήθηκαν" από το μουσείο στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Γυναικείο στεατοπυγικού τύπου ειδώλιο (27,5 x 14,3 x 14,3 εκατ.)
που μοιάζει με κυκλαδικό.
Της 3ης - 2ης χιλιετίας π.Χ.
Διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Φορά περιδέραιο με λουράκι, και ίσως ζώνη και ρούχα.
Έχει τα χέρια στην κοιλιά (έγκυος ή σύμβολο γονιμότητος).
Διακρίνεται το ηβαίον τρίγωνο.

        - Το ένα είναι ένα γλυπτό μιας γυναικείας φιγούρας που φορά ένα περιδέραιο με λουράκι.

        - Το άλλο είναι ένα ορθογώνιο από φλεβωτό μάρμαρο.

«Είμαστε χαρούμενοι που η Υεμένη ανακτά την ιδιοκτησία της πολύτιμης και ανεκτίμητης πολιτιστικής της κληρονομιάς», δήλωσε ο πρέσβυς της Δημοκρατίας της Υεμένης Μ. Αλ-Χαντράμι. «Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην Υεμένη, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουμε αυτά τα τεχνουργήματα πίσω στην πατρίδα μας», κατέληξε.

Αυτή η συμφωνία είναι παρόμοια με αυτές που υπέγραψε η Υεμένη με το Εθνικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Smithsonian (ενωρίτερα φέτος), και με την συμφωνία με το Victoria & Albert Μουσείο στο Λονδίνο για τέσσερις αρχαίους λαξευμένους επιτύμβιους λίθους. Αυτές ονομάζονται πλέον «συμφωνίες κηδεμονίας αρχαιοτήτων». 

Ο πρέσβης M. Al-Hadhrami και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ T. Lenderking θα παραστούν σήμερα (22.9.2023), σε μια τελετή με τον διευθυντή και διευθύνοντα σύμβουλο του Met, M. Hollein, για να υπογράψουν την «συμφωνία κηδεμονίας». Ο κ. Hollein είπε ότι η συνεργασία μεταξύ του Μουσείου και της Δημοκρατίας της Υεμένης ήταν «ιστορική». «Αυτά τα συναρπαστικά αντικείμενα προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία να παρουσιαστεί ο πολιτισμός της Υεμένης στο κοινό του Met», έγραψε σε δήλωση τύπου. «Είμαστε ευγνώμονες που δημιουργήσαμε μια τόσο συλλογική και ειλικρινή δέσμευση για την ανάδειξη αυτών των σημαντικών έργων. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη μεγάλη Υεμενο-αμερικανική κοινότητα στην Νέα Υόρκη για να φιλοξενήσουμε έναν εορτασμό της νέας μας συνεργασίας αργότερα αυτό το φθινόπωρο».

Ως γνωστόν  η Υεμένη βιώνει εμφύλιο πόλεμο από το 2014.

ΠΗΓΗ: «The Met Transfers Ownership of Two Ancient Stone Sculptures From 3,000 BCE Back to Yemen», ArtNews, 21.9.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.9.2023.

Συμφωνια κηδεμονιας αρχαιοτητων ΜΕΤ Μητροπολιτικο Μουσειο Τεχνης ΝΥ κυριοτητα αρχαιων τεχνουργηματων Υεμενη, κηδεμονια Νεας Υορκης νεα υορκη αρχαια τεχνουργηματα αρχαιοτητες Γυναικειο στεατοπυγικος τυπος στεατοπυγικο ειδωλιο αρχαιο κυκλαδικο 3η 2η χιλιετια πΧ προσωπο περιδεραιο λουρακι, ζωνη ρουχα χερια κοιλια εγκυος συμβολο γονιμοτητος ηβαιον τριγωνο γονιμοτητας ηβαιο γονιμοτητα εφηβαιον αιδιοιο γλυπτο γυναικα λουρι ορθογωνιο φλεβωτο μαρμαρο πολιτιστικη κληρονομια επιστροφη Εθνικο Μουσειο Ασιατικης Τεχνης Smithsonian σμιθσονιαν Ασιατικη Τεχνη Victoria & Albert Λονδινο αρχαιος λαξευμενος επιτυμβιος λιθος συμφωνιες αντικειμενα εργα Νεα Υορκη εμφυλιος πολεμος 2014 κυριοτητα αντικειμενο συλλογη λεηλασια πολη μαριμπ Marib, Σαβαιοι σαβα 15ος παραλληλος 1990 αρχαιοκαπηλια επαναπατρισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ