Αρχαίος τύμβος διαμέτρου 50 μ. και ύψους 16 μ. στον Συκεώνα Καρδίτσας θύμα της ΜΟΜΑ και λαθρανασκαφών…

Αρχαίος τύμβος
διαμέτρου 50 μ. και ύψους 16 μ.
στον Συκεώνα Καρδίτσας
θύμα της ΜΟΜΑ
και λαθρανασκαφών…

Στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Συκεώνα του Δήμου Φύλλου του Νομού Καρδίτσας, επάνω στον οδικό άξονα Καρδίτσας – Λάρισας, έχει ερευνηθεί τύμβος ύστερων κλασσικών χρόνων.

Τον Μάιο του 1982 συνεργείο της ΜΟΜΑ που εκτελούσε εργασίες για την διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί από την Καρδίτσα στη Λάρισα μέσα από το χωριό, ισοπέδωσε το βόρειο μισό τμήμα τύμβου. Στην θέση του τύμβου, που βρίσκεται έξω από το χωριό προς ΒΑ., ήρθαν στην επιφάνεια μεγάλες πλάκες και γωνιόλιθοι από τάφο που υπήρχε στο τμήμα αυτό και καταστράφηκε.

Παλαιότερα, στον ίδιο τύμβο είχε παρατηρηθεί λαθρανασκαφική δραστηριότητα από αρχαιοκαπήλους με μηχάνημα. Τον Φεβρουάριο του 1983 με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Καρδίτσας, διενεργήθηκε σωστική ανασκαφική έρευνα. Μετά το πέρας της αρχαιολογικής έρευνας τμήμα του χώρου του τύμβου περιήλθε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σ’ αυτό το τμήμα του τύμβου διατηρούνται τρεις από τους πέντε τάφους και έχει καταστεί επισκέψιμος χώρος μετά την συντήρηση και διαμόρφωση του.

Ο Τύμβος είχε διάμετρο 50,30 μ. και ύψος 15,20 μ.

Οι ανασκαφικές έρευνες στον τύμβο έγιναν εξ αιτίας αρχαιοκαπηλικών δραστηριοτήτων και των εργασιών διαπλάτυνσης της πιο πάνω οδού, κατά τις οποίες καταστράφηκε ένας κιβωτιόσχημος τάφος (Τ I). Με την πρόοδο των ανασκαφικών ερευνών αποκαλύφθηκαν τρεις τάφοι (Τ. II, III & V), ενώ ένας ακόμη τάφος (Τ. IV) συλήθηκε από αρχαιοκάπηλους. Ο Τ. V βρίσκεται στο κέντρο του τύμβου και σε χαμηλότερο επίπεδο, πρόκειται για την πρώτη, την αρχική ταφή στον τύμβο. Οι τάφοι ΙΙ, ΙΙΙ και IV βρίσκονται στην περιφέρεια αυτού. Στο σύνολό τους οι πέντε τάφοι ήταν λάρνακες κατασκευασμένες από πρασινωπό ψαμμόλιθο. Αποτελούνταν από το μονόλιθο κιβώτιο, την εσωτερική σαμαρωτή καλυπτήρια πλάκα και τις εξωτερικές καλυπτήριες, τις οποίες περιέτρεχαν μακρόστενοι πλίνθοι ψαμμόλιθου, τα «προσκεφάλαια». Η δημιουργία του τύμβου ορίζεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. και η χρήση του ως το πρώτο μισό του 3ου αι. π. Χ.

Εδώ εφαρμόστηκε το έθιμο του ενταφιασμού των νεκρών σε ύπτια στάση. Στα κτερίσματα των τάφων περιλαμβάνονταν πήλινα αγγεία, κυρίως πυξίδες, χάλκινο αγγείο με μορφή κεφαλής γυναίκας, χάλκινο κάτοπτρο με εγχάρακτη παράσταση Νύμφης στο εσωτερικό του καλύμματος, τμήματα υποδημάτων, χρυσές ψήφοι περιδεραίου, αργυρό δακτυλίδι με παράσταση σκύλου στην ελλειψοειδή σφενδόνη, χάλκινη τριχολαβίδα, χάλκινα νομίσματα των αρχών του 3ου αι. π. Χ. και αστράγαλοι ζώων.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.12.2021.Αρχαιος τυμβος Συκεωνας Καρδιτσας ΜΟΜΑ λαθρανασκαφη Συκεων Δημος Φυλλου νομος Καρδιτσα υστερα κλασσικα χρονια 1982 συνεργειο εργασιες διανοιξη δρομος χωριο πλακα γωνιολιθος ταφος καταστροφη λαθρανασκαφες αρχαιοκαπηλια μηχανημα 1983 Νομαρχια σωστικη ανασκαφη αρχαιολογια Υπουργειο Πολιτισμου ταφοι ανασκαφες αρχαιοκαπηλοι κιβωτιοσχημος συληση αρχαιοκαπηλος ταφη λαρνακα πρασινωπος ψαμμολιθος μονολιθο κιβωτιο, σαμαρωτη καλυπτηρια καλυπτηριες, μακροστενος πλινθος ψαμμολιθου, προσκεφαλαια 4ος αιωνας πΧ 3ος εθιμο ενταφιασμος νεκρος υπτια σταση κτερισμα πηλινο αγγειο πυξιδα, χαλκινο αγγεια κεφαλη γυναικα κατοπτρο εγχαρακτη παρασταση Νυμφη καλυμμα υποδημα χρυση ψηφος περιδεραιο αργυρο δακτυλιδι σκυλος ελλειψοειδης σφενδονη, χαλκινη τριχολαβιδα, χαλκινα νομισμα αστραγαλος ζωο ζωου ζωων ζωα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ