Βρέθηκε βυθισμένος και αρχαίος ελληνικός ναός της Αφροδίτης στο Ηράκλειο Αιγύπτου! - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκε βυθισμένος
και αρχαίος ελληνικός ναός
της θεάς Αφροδίτης
στο Ηράκλειο Αιγύπτου!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένας αρχαίος ελληνικός ναός, αφιερωμένος στην θεά του Έρωτος για τους Έλληνες, Αφροδίτη, ανακαλύφθηκε στην υποθαλάσσια τοποθεσία της επίσης αρχαίας ελληνικής πόλης Θώνης-Ηρακλείου κοντά στην Αλεξάνδρεια, στον κόλπο Abu Qir, από μια ομάδα Αιγυπτίων και Γάλλων αρχαιολόγων από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας.

Ο κ. Mostafa Waziri (του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου) είπε ότι ο ναός χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. Στο εσωτερικό του ναού ευρέθησαν αντικείμενα από χαλκό, μπρούτζο και κεραμικά, πρόσθεσε, που εισήχθησαν από την Ελλάδα. Οι σεισμοί, τα τσουνάμι και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας πιστεύεται ότι προκάλεσαν να βυθιστεί μεγάλο μέρος της πόλεως Θώνης-Ηρακλείου τον 2ο αιώνα π.Χ.

Παλαιότερα ευρήματα στο βυθισμένο Ηράκλειο Αιγύπτου...
Η ερευνητική αποστολή βρήκε επίσης υπολείμματα κτηρίων, που στηρίζονταν σε ξύλινα δοκάρια, που χρονολογούνται επίσης από τον 5ο αιώνα π.Χ.».

Η βυθισμένη πόλις Θώνις-Ηράκλειο ευρίσκεται 7 χλμ. από την ακτή του Αμπουκίρ».

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ιστορική πόλις, επανανακαλύφθηκε το 2000. «Εθεωρείτο το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου, στις ακτές της Μεσογείου, πριν ο Μέγας Αλέξανδρος ιδρύσει την πόλη της Αλεξάνδρειας, το 331 π.Χ. Οι σεισμοί που έπληξαν την χώρα προκάλεσαν και την βύθισή της, εντελώς κάτω από την θάλασσα»…

ΠΗΓΗ: «Archeologists discover Aphrodite temple in sunken Egyptian city», i24NEWS, 20.9.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.9.2023.

βυθισμενος αρχαιος ελληνικος ναος θεα Αφροδιτη Ηρακλειο Αιγυπτου αρχαια ερωτας ερως αρχαιοι ελληνες, Αφροδισιο υποθαλασσια ελληνικη πολη Θωνης Ηρακλειου Αλεξανδρεια, κολπος AbuQir, αρχαιολογια Υποβρυχια 5ος αιωνας πΧ αντικειμενα χαλκος, μπρουτζος κεραμικα εισαγωγη Ελλαδα σεισμος, τσουναμι ανοδος της σταθμης της θαλασσας βυθιση Θωνις 2ος κτηριο ξυλινο δοκαρι βυθισμενη πολη πολις Θωνη Αμπουκιρ Αμπου κιρ 2000 μεγαλυτερο λιμανι Μεσογειος Μεγας Αλεξανδρος 4ος 331 σεισμοι αγαλματιδιο φαραω οσιρις χαλκινο, μπρουτζινο κεραμικο αντικειμενο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ