Αιολικές… αυθαιρεσίες! Αδειοδοτείται παράτυπα αιολικό, στην Εύβοια, κοντά σε φωλιά του απειλούμενου σπιζαετού

Αιολικές… αυθαιρεσίες!
Η Αποκεντρωμένη Θεσσαλίας-Στερεάς
αδειοδοτεί παράτυπα αιολικό,
στην Εύβοια,
κοντά σε φωλιά
του απειλούμενου σπιζαετού
Σπιζαετίνα - aetus fasciatus - φωτ. P. Dougalis.

Κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας, που αφορά έργα που υλοποιούνται ή σχετίζονται με το δίκτυο NATURA, αποτελεί η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (ΑΔΘΣΕ) για τον Αιολικό Σταθμό (ΑΣΠΗΕ) «ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ» στην Κεντρική Εύβοια, ακριβώς πάνω από το υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας φαράγγι του Μανικιάτη ποταμού.

To φαράγγι του Μανικιάτη ποταμού στην Εύβοια.

Η θέση του εν λόγω ΑΣΠΗΕ βρίσκεται μόλις 300 μέτρα εκτός των ορίων της περιοχής NATURA – Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «GR2420011: Όρη κεντρικής Εύβοιας, παράκτια ζώνη και νησίδες» και σε απόσταση μικρότερη του 1,5 χιλιομέτρου από ενεργή φωλιά Σπιζαετού εντός της περιοχής NATURA και εντός των Κρίσιμων Ενδιαιτημάτων 3 ειδών αρπακτικών πουλιών της ΖΕΠ.

Κι ενώ ο Νόμος 4014/2011 για τη Βιοποικιλότητα προβλέπει ξεκάθαρα πως, για ένα έργο που βρίσκεται εκτός περιοχής NATURA αλλά είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά την περιοχή και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτής, πρέπει να διενεργείται Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και Δέουσα Εκτίμηση των επιπτώσεών του, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε προφανώς ότι όλα αυτά είναι «περιττή χαρτούρα» για το συγκεκριμένο έργο και κατέληξε στην αδειοδότηση παρά τις συγκεκριμένες σοβαρές ελλείψεις του φακέλου αδειοδότησης. Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής ΕΟΑ, έχει εφαρμοστεί σε δεκάδες περιπτώσεις έργων κοντά σε περιοχές NATURA, εφόσον τεκμηριώνεται – όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση - ότι τα έργα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής.

Παρ΄ όλο που η παραπάνω πληροφορία είχε τεθεί υπόψη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, αγνοήθηκε επιδεικτικά και έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όχι μόνο δεν ζήτησε την εκπόνηση ΕΟΑ από την εταιρεία του αιολικού ως όφειλε αλλά φαίνεται πως δεν συμβουλεύτηκε ούτε καν το ΥΠΕΝ ή τον ΟΦΥΠΕΚΑ (που είναι ο αρμόδιος οργανισμός για τη διαχείριση των περιοχών NATURA) για το αν είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΔΘΣΕ «απλοποίησε» αυθαίρετα την αδειοδοτική διαδικασία για το συγκεκριμένο έργο και το «απάλλαξε» από την αναλυτική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Το αποτέλεσμα είναι να βγει άδεια για έναν ΑΣΠΗΕ που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από ενεργή φωλιά του απειλούμενου – και ιδιαίτερα ευπαθούς σε επιπτώσεις από ανεμογεννήτριες – σπιζαετού, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή αξιολόγηση των επιπτώσεών του στο συγκεκριμένο είδος και χωρίς καν να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για αυτό στην απόφαση αδειοδότησης. Λόγω όλης αυτής της παράτυπης μεθόδευσης, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ με επείγουσα επιστολή προς το ΥΠΕΝ (και τον ΟΦΥΕΠΚΑ) ζητάει την άμεση παρέμβασή του ώστε να ανακληθεί η ΑΕΠΟ του έργου, όπως υπάρχει δυνατότητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκτός από τα παραπάνω, το συγκεκριμένο έργο είναι προϊόν κατάτμησης ενιαίου έργου, αφού ένας ακόμη υπό αξιολόγηση ΑΣΠΗΕ που απέχει μόλις 500 μ., ανήκει σε εταιρεία με κοινή έδρα με αυτή του ΑΣΠΗΕ «ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ», ενώ στη διοίκηση και των δύο εταιρειών εμφανίζεται το ίδιο φυσικό πρόσωπο, στοιχεία που μπορεί εύκολα κανείς να αντλήσει από το Γενικό Μητρώο επιχειρήσεων. Το ενιαίο έργο έχει συνολική ισχύ 50 MW και θα ανέβαινε αδειοδοτική κατηγορία, οπότε θα έπρεπε να αξιολογηθεί απευθείας από το ΥΠΕΝ και όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός πως η εταιρεία PROGRESSIVE VENTUS WIND, που πήρε την άδεια για να υλοποιήσει ένα έργο που η κατασκευή του υπολογίζεται να κοστίσει εκατομμύρια εύρω, έχει μετοχικό κεφάλαιο ...1,000 ευρώ (!), όπως προκύπτει από το Γενικό Μητρώο επιχειρήσεων.

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία τρέχει εδώ και χρόνια μία συνεπή εκστρατεία για την ορθή ανάπτυξη και χωροθέτηση των ΑΠΕ, αναγνωρίζοντας ασφαλώς την αναγκαιότητα της αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιείται εις βάρος της μοναδικής βιοποικιλότητας της Ελλάδας, των προγραμμάτων προστασίας απειλούμενων ειδών και με παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: "Διπλά αυθαίρετες οι αδειοδοτήσεις αιολικών στην Κεντρική Εύβοια - Εταιρεία μεταβιβάζει τμήμα ενιαίου ΑΣΠΗΕ σε «θυγατρική» και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα αδειοδοτεί ως «ξεχωριστά» έργα!", Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 7.11.2023.

Σημειώσεις:

[1] Η έκδοση ΑΕΠΟ για τον Αιολικό Σταθμό (ΑΣΠΗΕ) «ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ» στην Κεντρική Εύβοια, ΕΔΩ.

[2] Το ΦΕΚ του Νόμου 4014/2011 για τη Βιοποικιλότητα, ΕΔΩ.

[3] Τα σχόλια που υπέβαλλε η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ υπόψη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το συγκεκριμένο έργο, ΕΔΩ.

[4] Στην διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με τις επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ, προτείνεται ζώνη αποκλεισμού εγκατάστασης ανεμογεννητριών ακτίνας 5 χλμ. από τις θέσεις φωλιάσματος αρπακτικών.

[5] Οι πληροφορίες για την εταιρεία PROGRESSIVE VENTUS WIND στην οποία ανήκει ο ΑΣΠΗΕ «ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ» ΕΔΩ. Ενώ της εταιρείας F-GRID του γειτονικού ΑΣΠΗΕ «ΜΑΚΡΥΑ ΛΕΝΙΑ» ΕΔΩ.

Αιολικη ενεργεια Αποκεντρωμενη διοικηση Θεσσαλιας Στερεας αδειοδοτηση παρατυπα αιολικο παρκο φωλια απειλουμενο ειδος σπιζαετος παραβιαση νομοθεσια εργα δικτυο νατουρα NATURA αποφαση εγκριση Περιβαλλοντικων ορων ΑΕΠΟ Θεσσαλια Στερεα Ελλαδα ΑΔΘΣΕ Αιολικος Σταθμος ΑΣΠΗΕ ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ Κεντρικη Ευβοια, οικολογικη αισθητικη αξια φαραγγι Μανικιατη Μανικιατης ποταμος περιοχη ζωνη Ειδικης Προστασιας ΖΕΠ Ευβοιας, παρακτια ενεργη σπιζαετου Κρισιμο Ενδιαιτημα ειδη αρπακτικα πουλια Βιοποικιλοτητα εργο Ειδικη Οικολογικη Αξιολογηση ΕΟΑ Δεουσα Εκτιμηση επιπτωση αδεια φακελος προστατευομενη ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ δημοσια διαβουλευση ανεμογεννητριες ανεμογεννητρια ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ ελληνικη ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεια αποκλεισμος εγκατασταση φωλιασμα αρπακτικο πουλι πτηνο Σπιζαετινα - aetus fasciatus αυθαιρετη αδειοδοτηση αιολικων αιολικα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ