Η «απαγωγή της Τασούλας» στην Κρήτη το 1950, που επέφερε… Στρατιωτικό Νόμο και αυστηρή λογοκρισία στον Τύπο!

Η «απαγωγή της Τασούλας»
στην Κρήτη το 1950,
που επέφερε… Στρατιωτικό Νόμο
και αυστηρή λογοκρισία
στον Τύπο…

Όταν απήγαγε ο Δίας-Ταύρος την Ευρώπη, την πήγε στην Γόρτυνα της Κρήτης... Φαίνεται, έκτοτε, έμεινε συνήθειο στην μεγαλόνησο...

Τον Αύγουστο του 1950, ο Κώστας Κεφαλογιάννης, αντάρτης και αδελφός βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, απαγάγει την Τασούλα Πετρακογιώργη, κόρη βουλευτή του Kόμματος των Φιλελευθέρων.

Ο τότε πρωθυπουργός, Σοφοκλής Βενιζέλος, για να προλάβει το αιματοκύλισμα, κηρύσσει στην Κρήτη… Στρατιωτικό Νόμο, επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στον Τύπο, αναστέλλει την ισχύ 9 άρθρων του Συντάγματος και επικηρύσσει τον απαγωγέα ως ...«ληστή».

Το θέμα έγινε δημφιλές και απεικονίσθη σε πολλές λαϊκές ζωγραφικές στην Κρήτη, όπως λ.χ. η παραπάνω, σε μαξιλάρι. Από την λαογραφική συλλογή του ΙΑΚ.

Ορόσημο μια "απαγωγή" έχουν κι άλλες περιοχές στην Ελλάδα... - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

ΠΗΓΗ: ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, 3.10.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.10.2023.

απαγωγη της Τασουλας Κρητη 1950, στρατιωτικος Νομος αυστηρη λογοκρισια Τυπος Αυγουστος Κεφαλογιαννης, ανταρτης βουλευτης Λαικο Κομμα Πετρακογιωργη, κορη Φιλελευθερων Φιλελευθεροι πρωθυπουργος, Βενιζελος, αιματοκυλισμα, κηρυξη αναστολη αρθρων Συνταγματος επικηρυξη απαγωγεας ληστης λαικη ζωγραφικη μαξιλαρι λαογραφικη συλλογη αρθρα Συνταγμα αρθρο Διας Ταυρος Ευρωπη, γορτυς Γορτυνα Κρητης συνηθειο μεγαλονησος εθιμο εθιμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ