Αρχαίο εργαστήριο υφαντικής και οικισμοί 9.000 χρόνων βρέθηκαν στο Εικόνιο! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαίο εργαστήριο υφαντικής
και οικισμοί 9.000 χρόνων
βρέθηκαν στο Εικόνιο!

Του Γιώργου Λεκάκη

Κατά την διάρκεια των ανασκαφών στο Gökhöyük, που βρίσκεται στον 37ο παράλληλο [37°29′13″ N 32°42′58″ E] στην περιοχή Seydişehir[1] του Εικονίου Λυκαονίας, ευρέθησαν τα ερείπια ενός εργαστηρίου υφαντικής της Εποχής του Σιδήρου και ενός χώρου όπου εκτρέφονταν τα ζώα.

Σφονδύλια και αγνίδες...

Το Gökhüyük, παλαιότερα ήταν γνωστό ως Tımraş. Σήμερα ανήκει στην Çumra της επαρχίας Εικονίου, από το οποίο απέχει 45 χλμ.

Ο κ. R. Gündüz (από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Selcuk, μέλος και επί κεφαλής της ανασκαφής) εδήλωσε ότι «εντοπίσθηκαν οικισμοί της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού γύρω από το Gökhöyük κατά την διάρκεια των 3 ετών εργασίας στην περιοχή».

Ο κ. Gündüz είπε: «Ξεκινήσαμε τις ανασκαφές το 2023. Στην κορυφή βρίσκονται τα στρώματα της Εποχής του Σιδήρου. Από όσο καταλαβαίνουμε από τις σωστικές ανασκαφές και τα υλικά που βρήκαμε στην επιφάνεια, υπάρχουν εδώ πολιτιστικά στρώματα που μπορούν να χρονολογηθούν στην Εποχή του Σιδήρου, στην Εποχή του Χαλκού παρακάτω και στην Χαλκολιθική και Νεολιθική περίοδο.

Τα ευρήματα της νεολιθικής περιόδου μοιάζουν σημαντικά με αυτά στο Çatalhöyük [σ.σ. τα οποία ανάγονται περί το 8000 π.Χ.). Τα σπίτια από πλίνθους και το εσωτερικό τους, αποκαλύπτουν ομοιότητες, ιδιαίτερα αρχιτεκτονικούς, καθώς και στην επίπλωση τους. Εκτός από αυτό, μπορούμε να πούμε ότι τα κεραμικά, που μπορούμε να ονομάσουμε καθημερινά είδη οικιακής χρήσης, και ο οψιδιανός (πέτρα, σε μορφή ηφαιστειακού υαλιού) είναι επίσης παρόμοια. Μπορούμε να αποκτήσουμε πολύ συναρπαστικά δεδομένα από τις αρχιτεκτονικές δομές, που θα αποκαλυφθούν τα επόμενα χρόνια, όπως στο Çatalhöyük.

Πιστεύουμε ότι έχουμε αποκαλύψει μια αρχιτεκτονική κατασκευή της Εποχής του Σιδήρου από τους πέτρινους τοίχους που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στο ανώτερο ύψωμα του τύμβου.

Στο άλλο μέρος του κτηρίου, βρήκαμε πολλά βαρίδια αργαλειού και στρογγυλούς στρόβιλους (εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην υφαντική), για ύφανση. Αυτό υποδηλώνει ότι υπήρχε πιθανό εργαστήριο υφαντικής εδώ. Η απόκτηση του απαραίτητου μαλλιού για την ύφανση μπορεί να θεωρηθεί ότι οι άνθρωποι που ζουν εδώ είχαν μικρά βοοειδή. Τα οστά μικρών ζώων που ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών υποστηρίζουν επίσης αυτήν την ιδέα», είπε.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Η Άγνωστη Μικρά Ασία». Α.Α. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.10.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Η ιστορία στο Seydişehir αρχίζει πριν από 7.500 χρόνια. Ανήκει στην στην Περιοχή των Λιμνών Πισιδίας. Ίχνη αρχαίου οικισμού πιθανόν να υπάρχουν στην υγρή κοιλάδα μεταξύ της λίμνης Καραλή / Beyşehir (Karalis Lacos) και της Τρωγίτιδος λίμνηςTrogitis Lacos - νυν Suğla). Στους τύμβους αυτής της κοιλάδος, απεκαλύφθη η ύπαρξη νεολιθικού οικισμού που χρονολογείται στο 5500 - 5000 π.Χ. Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στον τύμβο Suberde (στο χωριό Gölyüzü), 10 χλμ. νοτιοανατολικά του Seydişehir. Πολλά ευρήματα που προέκυψαν από αυτές τις ανασκαφές εκτίθενται ακόμη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Εικονίου.


Αρχαιο εργαστηριο υφαντικη οικισμος νεολιθικη εποχη 9.000 χρονια πριν Εικονιο ανασκαφη Gökhöyük, 37ος παραλληλος Seydişehir ικονιο εργαστηρι υφαντικης Σιδηρου εκτροφη ζωων Gokhoyuk, γκοκχιουγιουκ Tımras τιμρας Cumra κουμρα τσουμρα κονια κονυα Konya, Αρχαιολογια ανασκαφες οικισμοι 2023 σωστικες ανασκαφες πολιτιστικο στρωμα Χαλκου Χαλκολιθικη ευρηματα περιοδος 8000 πΧ σπιτια πλινθος αρχαια αρχιτεκτονικη επιπλωση κεραμικη καθημερινα ειδη οικιακη χρηση οψιανος οψιδιανος πετρα, ηφαιστειακο υαλι γυαλι δομη catalhoyuk πετρινος τοιχος τυμβος κτηριο βαριδια αργαλειος βαρη βαρος βαριδι στρογγυλος στροβιλος εργαλειο υφαντικη υφανση εργαστηριον μαλλι ανθρωποι βοοειδη ζωο κτηνοτροφια Seydisehir σειντισεχιρ 7.500 χρονια 8η 7η 6η χιλιετια πΧ Πισιδια Λιμνες κοιλαδα λιμνη Καραλη Καραλης Beysehir Karalis Lacos μπεισεχιρ καραλης καραλις Τρωγιτις σουγλα Sugla, Trogitis Lacos λακος νεολιθικος 5500 5000 σουμπερντε Suberde χωριο Golyuzu γκολγιουζου ευρηματα Αρχαιολογικο Μουσειο Εικονιου ικονιου γκολιουζου αρχαια Σφονδυλια αρχαιες αγνιδες Σφονδυλι αγνιδα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ