Αρχαία ελληνικά τέχνεργα κλεμμένα από την… Ουκρανία κατασχέθηκαν στην… Ισπανία, σε κατοχή ιερέα! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαία ελληνικά τέχνεργα
κλεμμένα από την… Ουκρανία
κατασχέθηκαν στην… Ισπανία,
σε κατοχή ιερέα…

Του Γιώργου Λεκάκη

Η Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας και η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της χώρας), ανέφεραν σε δήλωσή τους στις 23 Οκτωβρίου ότι οι αξιωματικοί τους διεξήγαγαν επιχείρηση κατά την οποία κατασχέθηκαν στην Μαδρίτη 11 χρυσά έργα τέχνης, αξίας άνω των 60.000.000 ευρώ.

..........................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Τα αρχαία είναι ανεκτίμητα. Είναι λάθος να αναφέρεται τιμή γι’ αυτά. Δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται. Δεν είναι είδος διατίμησης.(*)

 ........................................

Χρονολογούνται από τον 4ο – έως τον 8ο αιώνα π.Χ.. Τα χρυσά αντικείμενα ανήκαν σε μουσεία του Κίεβου (2009 – 2013). Οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να τα κλέψουν παράνομα από την Ουκρανία, πριν από τον Μάιο του 2016, μετά την προσάρτηση της Ταυρίδος / Κριμαίας από την Ρωσία, αλλά και πριν από την τρέχουσα σύγκρουση, είπαν οι ερευνητές.

«Τα κοσμήματα κατέληξαν στην κατοχή ενός ορθόδοξου ιερέα, ο οποίος, σε συνεννόηση με δεύτερο άτομο της ίδιας υπηκοότητος και με την βοήθεια τρίτων, παραποίησαν έγγραφα προέλευσης των πολιτιστικών αγαθών και ισχυρίσθηκαν την ιδιοκτησία τους», είπε.

Η ισπανική αστυνομία είπε ότι οι πρώτες έρευνες ξεκίνησαν όταν οι πράκτορές της έμαθαν ότι τα χρυσά κοσμήματα πωλούνταν από έναν Ουκρανό υπήκοο, που ζούσε στην Μαδρίτη. Το πρώτο από τα χρυσά αντικείμενα, μια ζώνη με κεφαλές κριών, κατασχέθηκε το 2021 αφού πουλήθηκε ιδιωτικώς. Τώρα, άλλα πέντε άτομα συνελήφθησαν, τρία ισπανικής και δύο ουκρανικής υπηκοότητας, με κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η αστυνομία κατέσχεσε και άλλα 10 αντικείμενα.

Η αστυνομία χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου» ταγμένου στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών από την Ουκρανία.

 «Πρόκειται για κομμάτια που δεν μπορούν να πουληθούν μέσω των συνήθων διαύλων, όπως οι αίθουσες δημοπρασιών», ανέφερε η ανακοίνωσή της. «Για τον λόγο αυτό, τα κοσμήματα ενσωματώθηκαν στο κεφάλαιο διαφορετικών εμπορικών εταιρειών, που δημιουργήθηκαν ειδικώς, προκειμένου να τους δοθεί νομιμοφάνεια και έτσι να διευκολυνθεί η εμπορευματοποίησή τους από μια ομάδα επενδυτών».

Ωστόσο, δύο ειδικοί είπαν ότι μπορεί να είναι πλαστά. Ο κ. L. Babenko, αρχαιολόγος στο M.F. Ιστορικό Μουσείο Sumtsov Kharkiv στο Χάρκοβο, είπε ότι τα αντικείμενα είναι «αδέξια ψεύτικα». Ο κ. C. Meyer, ένας αρχαιολόγος που έχει γράψει ένα βιβλίο για την ελληνο-σκυθική τέχνη, είπε ότι θυμάται να τα είδε σε μια εκκλησία στο Κίεβο το 2011, νομίζοντας ότι ήταν «μοντέρνες απομιμήσεις». Ανεξάρτητα, απ’ αυτό, όμως, πρόσθεσε, τα αντικείμενα θα πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία για σωστή μελέτη. «Αν ήταν γνήσια, θα κοστολογούνταν, πιθανώς, πάνω από 60.000.000 επειδή υπάρχουν τόσα λίγα από αυτό το υλικό, και είναι ανεκτίμητα», είπε ο κ. Meyer.(*) Είπε επίσης, ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο στην αγορά τέχνης για να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο», επειδή υπάρχουν μόνο περίπου 30 - 40 μεγάλα ελληνο-σκυθικά τεχνουργήματα που έχουν ανακαλυφθεί, επειδή συνήθως είναι θαμμένα πάνω από 20 μ. κάτω από το έδαφος και είναι δύσκολο να ανασκαφούν. «Υπάρχουν πραγματικά πολύ - πολύ λίγα από αυτό το υλικό για να φτάσει και  σε ιδιώτες», είπε ο κ. Meyer. «Είναι σχεδόν όλα σε μεγάλα μουσεία».

ΠΗΓΗ: New York Times. Και «Police in Spain Seized Greco-Scythian Artifacts That Were Allegedly Stolen From Ukraine - But Experts Doubt Their Authenticity - The authorities say the total value of the objects exceeds $63 million», artnet 25.10.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.10.2023.

Αρχαια ελληνικα τεχνεργα κλεμμενα Ουκρανια κατασχεση Ισπανια, ιερεας αρχαιο ελληνικο τεχνης εργο κλεμμονο ιερευς παπας Αστυνομια υπηρεσια πληροφοριων Μαδριτη χρυσα εργα τεχνη ανεκτιμητα τιμη πωληση αγορα διατιμηση 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος αιωνας πΧ χρυσο αντικειμενο μουσειο Κιεβο 2009 – 2013 κλοπη παρανομια Μαιος 2016, προσαρτηση Ταυριδα / Κριμαια Ρωσια, συγκρουση, πολεμος κοσμηματα ορθοδοξος παραποιηση εγγραφο προελευση πολιτιστικα αγαθα ιδιοκτησια κοσμημα Ουκρανος ζωνη κεφαλη κριων, κριος κεφαλι κριου 2021 ξεπλυμα βρωμικου χρηματος αντικειμενα εξαρθρωση εγκληματικο δικτυο παρανομη διακινηση πολιτιστικων αγαθων δημοπρασια κεφαλαιο εμπορικη εταιρεια νομιμοφανεια εμπορευματοποιηση επενδυτες πλαστα Ιστορικο Μουσειο Sumtsov Kharkiv Χαρκοβο, αδεξια ψευτικα αρχαιολογος βιβλιο ελληνοσκυθικη ελληνικη σκυθικη εκκλησια 2011, μοντερνα απομιμηση επιστροφη επαναπατρισμος κοστολογηση ανεκτιμητο εκτιμηση ελληνοσκυθικα τεχνουργηματα ανασκαφη μουσεια ελληνικα σκυθικα σκυθια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ