Ευρήματα από την νεολιθική στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης - αν και η Λέσβος έχει ευρήματα 800.000 χρόνων! Πολλά τα ακατάγραφα αρχαιολογικά ευρήματα στις αποθήκες...

Ευρήματα από την νεολιθική εποχή
στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο
Μυτιλήνης,
που εκσυγχρονίζεται…
- αν και η Λέσβος έχει ευρήματα
800.000 χρόνων!

Στον εκσυγχρονισμό, την αποκατάσταση και την αναδιαρρύθμιση του κτηρίου του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού. Στο Παλαιό Μουσείο προβλέπεται η δημιουργία νέας μόνιμης έκθεσης, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μια συνολική εικόνα για την ιστορία και την αρχαιολογία του νησιού, στη μεγάλη διαχρονία.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «Το διατηρητέο νεοκλασικό αρχοντικό της οικογένειας Βουρνάζου στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, από το 1967 έως 1985 και από το 1990 έως το 2014, οπότε και ανεστάλη η λειτουργία του, λόγω των σημαντικών βλαβών και φθορών του κτηρίου. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση του κτηρίου, η αναδιαρρύθμισή του, ώστε να απαντά στις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις και η δημιουργία νέας μόνιμης έκθεσης, η οποία θα προβάλλει, με τον αρτιότερο τρόπο, την ιστορία και τον πολιτισμικό πλούτο της Λέσβου, από την τελική Νεολιθική περίοδο ως την ύστερη Ρωμαιοκρατία. 

[σ.σ. Γιώργου Λεκάκη:

Η Λέσβος έχει ευρήματα 800.000 χρόνων - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ! Πότε και πού θα τα δει ο επισκέπτης της νήσου και των Μουσείων της;] 

Η νέα έκθεση στο Παλαιό Μουσείο θα έρθει να συμπληρώσει το εκθεσιακό πρόγραμμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Έτσι, ο επισκέπτης θα μπορεί να αποκομίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής, στην αρχαία Λέσβο, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, αλλά και να αντιληφθεί το ρόλο που διαδραμάτισε το νησί και η περαία του, στον αρχαίο κόσμο. Σημειώνω ότι για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ, προβλέπεται η τοποθέτηση ανεξάρτητου, στατικά, ανελκυστήρα, στη βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου. Ο εκσυγχρονισμός του Παλαιού Μουσείου θα προσδώσει έναν ακόμη λόγο επισκεψιμότητας στο νησί, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών, που δέχεται κάθε χρόνο».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης στεγάζεται σε δύο κτήρια:

            - το Παλαιό, ένα αρχοντικό επί της οδού Αργύρη Εφταλιώτη 7, όπου πρώτη φορά φιλοξενήθηκε έκθεση αρχαίων το 1967

και

            - το Νέο Κτήριο στην περιοχή Κιόσκι. Το ακίνητο στην Εφταλιώτη (κτήριο με το υποστατικό και αύλειο χώρο), αγοράστηκε το 1965 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ήταν ιδιοκτησία Βουρνάζου, κτισμένο, το 1912, σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Βαφειάδη, από την Σμύρνη. Η έκθεση στο Παλαιό Κτήριο εγκαινιάστηκε το 1991 και είναι αυτή που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Το κτηριολογικό πρόγραμμα αφορά στην κατανομή των λειτουργιών στο ισόγειο και στους δύο ορόφους του διατηρητέου Παλαιού Κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, σε συνολικό καθαρό εμβαδόν 543 τ.μ.. Βάσει αυτού, χωροθετούνται εκθεσιακοί χώροι στον α΄ και στον β΄ όροφο, συνολικής επιφάνειας 219 τ.μ.. Οι υπόλοιπες λειτουργίες ομαδοποιούνται σε χώρους εξυπηρέτησης επισκεπτών σε ισόγειο, α' και β΄ όροφο (εκδοτήριο, χώροι υποδοχής και κίνησης, ιματιοθήκη, αναλόγιο πωλητέων ειδών, χώροι υγιεινής) συνολικής επιφάνειας 177 τ.μ., βοηθητικούς - αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι καταλαμβάνουν επιφάνεια 88 τ.μ., χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, 47 τ.μ., και χώρους διοίκησης 12 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται αναψυκτήριο εμβαδού 129 τ.μ. με υπαίθριο χώρο 287 τ.μ. και εξυγίανση του υπάρχοντος περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου (διάδρομοι επισκεπτών, χώροι φύτευσης και χώροι έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων (1.036 τ.μ.).

Στο Παλαιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης ξετυλίγεται η ιστορία της Λέσβου από την τελική Νεολιθική περίοδο ως την ύστερη Ρωμαιοκρατία. Στον πρώτο όροφο του αρχοντικού φιλοξενούνται εκθέματα της τελικής Νεολιθικής εποχής (κεραμική, εργαλεία και κοσμήματα από το σπήλαιο Αγίου Βαρθολομαίου) καθώς και της εποχής του Χαλκού (εργαλεία και δείγματα κεραμικής, κοροπλαστικής, μεταλλοτεχνίας από την προϊστορική Λέσβο κ.α.). Στον δεύτερο όροφο του Μουσείου φιλοξενούνται, με χρονολογική σειρά, αντικείμενα από τον 10ο αι. π.Χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ. (δείγματα λεσβιακής κοροπλαστικής, κεραμικής, ταφικά σύνολα, αναθήματα, χρυσά κοσμήματα κ.α.). Στις δύο αίθουσες του υποστατικού εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη, όπως τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα από τους ναούς της Κλοπεδής, γλυπτά καθώς και αναθηματικές επιγραφές που χρονολογούνται από την αρχαϊκή ως τη ρωμαϊκή εποχή.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.10.2023.

Της επί τιμή εφόρου Αρχαιοτήτων Αγλαΐας Αρχοντίδου - Αργύρη 

Στο Παλαιό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης ξετυλίγεται η ιστορία της Λέσβου από την Τελική Νεολιθική περίοδο ως την ύστερη Ρωμαιοκρατία. Χτίστηκε το 1912 από την οικογένεια Βουρνάζου σε ρυθμό εκλεκτικιστικό για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Το κυρίως κτήριο, εμβαδού 800 τ.μ περίπου, είναι διατηρητέο, ενώ το υποστατικό απλό κεραμοσκεπές κτήριο στο άκρο της μεγάλης αυλής. Αποτελείται από δύο ορόφους και ισόγειο. Όλοι οι όροφοι επικοινωνούν μεταξύ τους με ξύλινες κλίμακες, ενώ στον πρώτο όροφο οδηγούν από την αυλή δύο αντιθετικά τοποθετημένες μαρμάρινες κλίμακες. Τα πατώματα και στους δύο ορόφους της έκθεσης είναι ξύλινα και σε κάθε όροφο υπάρχει επίσης WC. Το δάπεδο του ανακαινισμένου υποστατικού είναι στρωμμένο με κεραμικές πλάκες.

Στον πρώτο όροφο του αρχοντικού φιλοξενούνται εκθέματα της Τελικής Νεολιθικής εποχής (σπήλαιο Αγ. Βαρθολομαίου) καθώς και της εποχής του Χαλκού (Θερμή). Εκτίθενται σε τρεις αίθουσες και στο διάδρομο. Στο δεύτερο όροφο φιλοξενούνται, με χρονολογική σειρά, αντικείμενα του 10ου αι. π.χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ. Εκτίθενται σε έξι αίθουσες και στο διάδρομο. Στο υποστατικό παρουσιάζονται τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα καθώς και επιγραφές. Εκτίθενται σε δύο αίθουσες. Τέλος στην αυλή τοποθετήθηκαν τα βαριά γλυπτά και τα αρχιτεκτονικά μέλη σημαντικών κτιρίων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων της Μυτιλήνης.

Εξέχουσα θέση στη μόνιμη έκθεση κατέχουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές του οικιστικού συστήματος της εποχής του Χαλκού, στην θέση Θερμή. Πρόκειται για πήλινα σκεύη, λίθινα, μετάλλινα και οστέινα εργαλεία, όπλα, υφαντικά βάρη και σφονδύλια καθώς και ειδώλια.

Στο Παλαιό κτίριο, από το 2002 πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων.

Το Νέο κτήριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις τελευταίες μουσειολογικές αντιλήψεις. Οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν το 1995. Διαιρείται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο (όροφος πάνω από το ισόγειο) υπάρχουν γραφεία καθώς και αίθουσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται η έκθεση, το φυλάκειο, η αίθουσα διαλέξεων, το κυλικείο, το W.C, καθώς και κάποιοι βοηθητικοί χώροι. Στο τρίτο και κατώτατο επίπεδο υπάρχουν οι αποθήκες, ο χώρος του εργαστηρίου καθώς και ο χώρος εγκατάστασης του κλιματισμού. Τα επίπεδα επικοινωνούν μεταξύ τους με μαρμάρινες κλίμακες και ανελκυστήρα. Για τους χώρους της έκθεσης υπάρχουν ειδικά αναβατόρια για ΑΜΕΑ. Τα δάπεδα είναι μαρμάρινα, ξύλινα ή από λαμαρίνα ενώ στο υπόλοιπο κτίριο έχουμε μάρμαρο ή πλακάκια εκτός της αίθουσας διαλέξεων, όπου έχουμε ξύλο.

Με την έκθεση στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης εκτυλίσσεται η καθημερινή θρησκευτική, οικονομική και πολιτική ζωή του 3ου αι. π.Χ ως και τον 4ο αι. μ.Χ. Την αρχιτεκτονική του κτιρίου υπαγόρευσε η φύση του ευπαθούς υπεδάφους και η ισχυρή εδαφική κλίση. Το εκθεσιακό πρόγραμμα υποτάχτηκε στην αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Τους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι στεγάζονται σε δύο ορόφους, αποτελούν έξι αίθουσες με τη μόνιμη έκθεση και δύο αίθουσες για περιοδικές εκθέσεις. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διαρθρωμένοι οι χώροι οδήγησε στον σχεδιασμό της μόνιμης έκθεσης σε τρεις ενότητες. Στους τρεις συνεχόμενους χώρους του ισογείου τοποθετήθηκαν ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκών επαύλεων, ενώ στο ημιυπόγειο τοποθετήθηκαν δείγματα γλυπτικής της Λέσβου (ανάγλυφα, πορτραίτα, ολόγλυφα). Στις αίθουσες της περιοδικής έκθεσης, φιλοξενούνται εκθέματα που αναφέρονται σε ρωμαϊκά συμπόσια.

Εξέχουσα θέση στη μόνιμη έκθεση κατέχουν τα ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκής έπαυλης του 3ου αι. μ.Χ, με το συμβατικό όνομα "Οικία Μενάνδρου", η οποία αποτελούσε έδρα σωματείου ανθρώπων του θεάτρου.

Στο νέο κτήριο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που απευθύντονται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις και σεμινάρια.

Το πρώτο Μουσείο της Μυτιλήνης χτίστηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στη θέση Κιόσκι της Μυτιλήνης το 1935. Το 1963 παρουσίασε ρωγμές λόγω της καθίζησης του εδάφους και ο τότε Έφορος Αρχαιοτήτων Σ. Χαριτωνίδης αναγκάστηκε να μεταφέρει τα βαριά μαρμάρινα και λίθινα αντικείμενα σε περιφραγμένο χώρο δίπλα στο κτίριο του Μουσείου και τα πήλινα στο κτίριο της παλαιάς Νομαρχίας σε νοικιασμένο χώρο.

Το 1965 αγοράστηκε από το ΥΠ.ΠΟ, το επί της οδού Α. Εφταλιώτη 7, κτίριο με το υποστατικό και τον αύλειο χώρο της ιδιοκτησίας Βουρνάζου, (κατασκευασμένο το 1912 με σχέδια του αρχιτέκτονα Βαφειάδη από τη Σμύρνη), όπου βρίσκεται το σημερινό Παλαιό κτίριο. Εκεί, τότε, μεταφέρθηκαν τα πήλινα αντικείμενα και μέρος των μαρμάρινων ενώ τα υπόλοιπα λίθινα τοποθετήθηκαν στην αποθήκη του Κάτω Κάστρου.

Το 1967 έγινε έκθεση στο παραπάνω κτίριο, η οποία τροποποιήθηκε το 1974. Το 1985 στο κτίριο εγκαταστάθηκε το Υπουργείο Αιγαίου και τα λίγα αρχαία που ήταν εκτεθειμένα φυλάχτηκαν στα υπόγεια του κτιρίου.

Τον Αύγουστο του 1990 επεστράφη το κτίριο του Μουσείου στο ΥΠ.ΠΟ με μεγάλες φθορές, ενώ το υποστατικό του αρχοντικού είχε επισκευαστεί από το ΥΠ.ΑΙ για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του προσωπικού του. Αμέσως άρχισε η οργάνωση της έκθεσης των αρχαιοτήτων της Λέσβου και η επισκευή του κτιρίου, στα μέτρα του δυνατού, με το μόνιμο προσωπικό της Εφορείας.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 13 Ιουλίου 1991 είναι η ίδια που υπάρχει και σήμερα. (Μόνιμη έκθεση στο Παλαιό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης)

Οι ανάγκες στέγασης του πλήθους των αρχαιολογικών ευρημάτων που έρχονταν στο φώς κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά και της περιφέρειας της Λέσβου οδήγησαν στην κατασκευή ενός Νέου κτιρίου, το οποίο μαζί με το Παλαιό θα έδιναν μια πληρέστερη εικόνα της καθημερινής ζωής στην αρχαία Λέσβο.

Η κατασκευή του Νέου κτιρίου ξεκίνησε το 1984 και ολοκληρώθηκε το 1995 με τη συγχρηματοδότηση του Ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μελέτη για την κατασκευή του εκπονήθηκε από ομάδα αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π με επί κεφαλής τον Φ. Γουλιέλμο.

Το 1995 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κτηρίου μαζί με την πρώτη περιοδική έκθεση του Νέου Μουσείου, η οποία έφερε τον τίτλο "Λέσβος Μακαρία".

Το 1999 έγιναν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με τίτλο "Η Λέσβος από την ελληνιστική στη ρωμαϊκή εποχή" και ταυτόχρονα της νέας περιοδικής έκθεσης, η οποία αντικατέστησε την προηγούμενη και η οποία έφερε τον τίτλο "Οι νεκροπόλεις της Λέσβου".

Τον Φεβρουάριο του 2001 η περιοδική αντικαταστάθηκε με νέα έκθεση, η οποία φιλοξενείται έως σήμερα και φέρει τον τίτλο "Ένα λουκούλλειο γεύμα". Η παραπάνω στηρίχτηκε στα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα σε κτιστή ιχθυοδεξαμενή ρωμαϊκών χρόνων.

Τα δύο κτίρια του Αρχαιολογικού Μουσείου απέχουν μεταξύ τους λίγες δεκάδες μέτρα γεγονός, που εξυπηρετεί στην γρήγορη και εύκολη μετάβασή του επισκέπτη από το ένα στο άλλο και στην απόκτηση μιας ολοκληρωμένης εικόνας της απλής ζωής των κατοίκων της αρχαίας Λέσβου. Μαζί με το Κάστρο της Μυτιλήνης, το οποίο βρίσκεται εκατό περίπου μέτρα βορειότερα συνιστούν έναν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο.

Η μόνιμη έκθεση

Της αρχαιολόγου Θάλειας Κυριακοπούλου

Η μόνιμη έκθεση στο νεοκλασσικό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1991, περιλαμβάνει ευρήματα που χρονολογούνται από την Τελική Νεολιθική περίοδο έως την Ύστερη Ρωμαιοκρατία. Η ποικιλομορφία των εκθεμάτων και το ευρύ χρονικό διάστημα που καλύπτουν παρέχουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία της Λέσβου από τη βαθιά ως την ύστερη αρχαιότητα και να κατανοήσει το πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού και το ρόλο που αυτό διαδραμάτισε διαμέσου των αιώνων στο Αιγαίο και στα μικρασιατικά παράλια.

Για τις ανάγκες της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι χώροι του κτηρίου: το αρχοντικό, το υποστατικό και η αυλή. Η πορεία των επισκεπτών είναι υποχρεωτική, έτσι ώστε να προσεγγίζουν κατά ομάδες και με χρονολογική σειρά τα θεματικά σύνολα. Στις ευρύχωρες αίθουσες του ισογείου του αρχοντικού παρουσιάζονται εκθέματα προϊστορικών χρόνων: τα νεολιθικά ευρήματα από την ανασκαφή συνεργασίας με την Εφορεία Σπηλαιολογίας στο σπήλαιο του Αγίου Βαρθολομαίου, εργαλεία από τις αγροτικές περιοχές της Λέσβου, καθώς και τα σημαντικά ευρήματα από τον οικισμό της Εποχής του Χαλκού στη Θερμή, που ανασκάφηκε συστηματικά από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή.

Στον πρώτο όροφο του κτηρίου εκτίθενται με χρονολογική σειρά από τον 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. αντικείμενα που τεκμηριώνουν όλη αυτή την ιστορική διαδρομή και έχουν προέλθει από τις σωστικές ανασκαφικές έρευνες της Εφορείας στη Λέσβο, από την ανασκαφή της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Άντισσα και από την ανασκαφή συνεργασίας με το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην πόλη της Μυτιλήνης. Επίσης συμπεριλαμβάνονται εκθέματα από παραδόσεις ιδιωτών και δωρεές των συλλογών Σημαντήρη, Γρημάνη, Αλατζά, κ.ά.

Στις δύο ισόγειες αίθουσες του υποστατικού με την απλούστερη αρχιτεκτονική τοποθετήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη ναών, επιγραφές, αγάλματα και πορτραίτα, που μαρτυρούν τη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική ζωή του νησιού κατά την αρχαιότητα, ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο υπερυψωμένο χώρο εκτίθενται επιτύμβιες στήλες και θησαυροί νομισμάτων. Την έκθεση συμπληρώνουν στην αυλή μαρμάρινα αντικείμενα, που δεν ήταν δυνατόν να στεγασθούν στα υπάρχοντα κτήρια.

Χάρτες βασισμένοι στις αρχαίες πηγές και τα ανασκαφικά δεδομένα, αποσπάσματα από αρχαίους συγγραφείς, φωτογραφίες και σχέδια των κυριότερων ευρημάτων, σε συνδυασμό με τα επεξηγηματικά κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά και τον οδηγό του Μουσείου, εισάγουν τον επισκέπτη στο κλίμα που επιχειρεί να αποδώσει το σκεπτικό της έκθεσης.

Το Νέο Κτήριο Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης στεγάζεται σε δύο κτίρια, το Παλαιό, ένα αρχοντικό οικοδόμημα επί της οδού Αργύρη Εφταλιώτη 7, όπου πρώτη φορά φιλοξενήθηκε έκθεση αρχαίων το 1967, και το Νέο Κτίριο στην περιοχή Κιόσκι. Το Νέο Κτίριο οικοδομήθηκε την δεκαετία του ΄90, στη ίδια θέση όπου το 1935 είχε ανεγερθεί το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Για τον λόγο αυτό η πρόσοψη του Νέου Κτιρίου επαναλαμβάνει εκείνη του πρώτου Μουσείου, το οποίο είχε κατεδαφιστεί λόγω καθίζησης του εδάφους.

Το Νέο Κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, είναι πολυεπίπεδο και εκτός από την αρχαιολογική έκθεση, στεγάζει γραφεία αρχαιολόγων, εργαστήρια συντήρησης κεραμικής και μετάλλων, καθώς και τις αποθήκες, όπου φυλάσσονται κατεγραμμένα και ακατάγραφα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η αρχαιολογική έκθεση διαρθρώνεται σε δύο κύριες ενότητες: την μόνιμη και την περιοδική.

Η μόνιμη έκθεση εγκαινιάστηκε στις 23 Μαρτίου 1999 και παρουσίαζε με πρωτοποριακό τρόπο τα εκθέματα: ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες ελληνιστικών και ρωμαϊκών κτιρίων, γλυπτά και ολιγάριθμα πήλινα αντικείμενα, μέσα από τα οποία εκτυλίσσεται η ζωή στην αρχαία Μυτιλήνη από τον 3ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ.

Στην λεγόμενη οικία Μενάνδρου στα ψηφιδωτά δάπεδα απεικονίζονται μεταξύ άλλων το πορτραίτο του Μενάνδρου, προτομή της Μούσας Θάλειας, παραστάσεις σκηνών από τις κωμωδίες του ποιητή και ο Ορφέας, που με τους μαγικούς ήχους της λύρας του εξημερώνει τα άγρια ζώα. Στο ψηφιδωτό δάπεδο μιας άλλης οικίας παριστάνεται η Αύγη με τον μικρό Τήλεφο στην αγκαλιά, την ώρα που βγαίνει στη μικρασιατική στεριά, ενώ οι ψαράδες έκπληκτοι τινάσσονται προς τα πίσω. Ένας θαλάσσιος δαίμονας εγγεγραμμένος σε ρόμβο και πλαισιωμένος από τις τέσσερις εποχές κοσμούσε το αίθριο μίας ακόμη ρωμαϊκής οικίας, τα κατάλοιπα της οποίας ήρθαν στο φως στην πλαγιά του λόφου της Αγίας Κυριακής, κάτω από το αρχαίο Θέατρο.

Στις αίθουσες με τα γλυπτά ξεχωριστή θέση έχουν τα επιτύμβια ανάγλυφα, ιδιαίτερα τα νεκρόδειπνα και τα ανάγλυφα στον τύπο του Θράκα Ιππέα. Από τους θεούς ξεχωρίζουν τα αγαλμάτια Αφροδίτης και Απόλλωνα, αντίγραφα σπουδαίων κλασσικών και ελληνιστικών προτύπων. Επίσης απεικονίζονται μορφές αυτοκρατόρων, διανοούμενων, φιλοσόφων ή ανώτερων Ρωμαίων αξιωματούχων.

Το Νέο Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, αφενός με τις εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται από πλευράς Εφορείας, αφετέρου με την φιλοξενία σημαντικών πολιτιστικών δρώμενων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, αποτελεί πλέον για την πόλη κέντρο πολιτισμού και διανόησης.

- Διεύθυνση: 8ης Νοεμβρίου

- Ώρες λειτουργίας: Από 1-11-2021 έως και 31-3-2022: 8:30-15:30, Καθημερινά, εκτός Τρίτης και επίσημων αργιών.

- Τηλέφωνα: 22510 40223, 22510 44913

- Email: efales@culture.gr

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ.

αρχαια Ευρηματα νεολιθικη εποχη Παλαιο νεο Αρχαιολογικο Μουσειο Μυτιληνης Λεσβος ευρημα 800.000 χρονια πριν ακαταγραφα αρχαιολογικα αποθηκη μουσειου αρχαιο νεολιθικα αρχαιολογια Μυτιληνη Λεσβου αγραφα αρχαιολογικο αποθηκες μουσειων ευρημα κτηριο Υπουργειο Πολιτισμου εκθεση ιστορια αρχαιολογια νησι υπουργος Μενδωνη, διατηρητεο νεοκλασσικο αρχοντικο οικογενεια Βουρναζου Βουρναζος 1967 1985 1990 2014, πολιτισμικος πλουτος τελικη περιοδος υστερη Ρωμαιοκρατια ρωμαικα χρονια, περαια αρχαιος περιοχη Κιοσκι 1965 1912, σχεδια αρχιτεκτονας Βαφειαδης, Σμυρνη 1991 αρχαιολογικο κεραμικη, εργαλειο κοσμημα σπηλαιο Αγιου Βαρθολομαιου Αγιος Βαρθολομαιος Χαλκου εργαλεια κεραμικα, κοροπλαστικη, μεταλλοτεχνια προιστορικη προιστορια αντικειμενο 10ος αιωνας πΧ 4ος μΧ λεσβιακη ταφικα συνολα, αναθημα χρυσο αρχιτεκτονικα μελη, αιολικο κιονοκρανο ναος Κλοπεδη γλυπτο αναθηματικη επιγραφη αρχαικη ταφικο συνολο, αναθηματα Αρχοντιδου - Αργυρη ρυθμος εκλεκτικιστικος κατοικια υποστατικο κεραμοσκεπες ξυλινη κλιμακα μαρμαρινη πατωμα ξυλινο Θερμη αιολεις επιγραφες γλυπτα αρχιτεκτονικη ανασκαφη οικιστικο συστημα πηλινο σκευος λιθινο, μεταλλινο οστεινο εργαλειο, οπλα, οπλο υφαντικα βαρη σφονδυλι ειδωλιο υφαντικη βαρος 2002 1995 αποθηκες, καθημερινη θρησκευτικη, οικονομικη και πολιτικη ζωη 3ος ψηφιδωτο δαπεδα ρωμαικη επαυλις, γλυπτικη αναγλυφο, πορτραιτο, ολογλυφο ρωμαικο συμποσιο ψηφιδωτα επαυλη Οικια Μενανδρου εδρα σωματειο θεατρο Αμερικανικη Σχολη Κλασσικων Σπουδων αμερικη ηπα 1935 1963 καθιζηση εφορος Αρχαιοτητων Χαριτωνιδης μαρμαρο αντικειμενα Νομαρχια 1965 αποθηκη Κατω Καστρο 1967 1974 1985 Υπουργειο Αιγαιου αιγαιο 1990 1991 1984 1995 Γουλιελμος 1995 Μακαρια 1999 ελληνιστικη νεκροπολις νεκροπολη 2001 λουκουλλειο γευμα βιολογικος καθαρισμος κτιστη ιχθυοδεξαμενη δεξαμενη αρχαιολογος Κυριακοπουλου υστερη αρχαιοτητα μικρα ασια Εφορεια Σπηλαιολογιας ανασκαφες Αγγλικη Αρχαιολογικη Σχολη αγγλια Σπηλαιολογια σωστικες ανασκαφες Αντισσα καναδας Καναδικο Αρχαιολογικο Ινστιτουτο ιδιωτικη δωρεα συλλογη Σημαντηρη, Γρημανη, Αλατζα Σημαντηρης, Γρημανης, Αλατζας επιτυμβια στηλη θησαυρος νομισματα μαρμαρινα νομισμα χαρτης αποσπασματα αρχαιος συγγραφεας, 1935 μεταλλο κατεγραμμενα ακαταγραφα αρχαιολογικα 1999 τοιχογραφια ελληνιστικο ρωμαικο πηλινα Μενανδρος πορτρετο προτομη Μουσα Θαλεια παρασταση σκηνη κωμωδια ποιητης ορφευς Ορφεας, μαγεια μαγικος ηχος λυρα εξημερωση αγρια ζωα Αυγη Τηλεφος μικρασιατικη στερια, ψαρας αλιευς αλιεια θαλασσιος δαιμονας δαιμων ρομβος 4 τεσσερις εποχες αιθριο λοφος Αγιας Κυριακης, αρχαιο Θεατρο αγια κυριακη επιτυμβια αναγλυφα, νεκροδειπνο Θρακας Ιππεας θραξ ιππευς θρακη θεος θεα αγαλματιο Αφροδιτη Απολλωνας, απολλων αντιγραφο κλασικο ελληνιστικο προτυπο αυτοκρατορας διανοουμενος, φιλοσοφος ανωτερος Ρωμαιος αξιωματουχος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ