Το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί, βρέθηκε στην πόλη Σπείρα στον Ρήνο! - του Γ. Λεκάκη

Το αρχαιότερο
σφραγισμένο μπουκάλι κρασί,
βρέθηκε στην πόλη Σπείρα
στον Ρήνο!

Του Γιώργου Λεκάκη

Το ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΡΑΣΙ στην ΕΥΡΩΠΗ ανακαλύφθηκε στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στους ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ – 9.000 χρόνια γεωργία στην Καβάλα - Η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη προέρχονται από την Ελλάδα - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Ως γνωστόν, οι αρχαίοι Έλληνες διέδωσαν την καλλιέργεια της αμπέλου και την τεχνική της οινοποιίας στην Δύση, μέσω της Μασσαλίας, αποικίας Φωκαέων, στην Γαλατία > Γαλλία...

Το παλαιότερο - έως τώρα - σφραγισμένο ρωμαϊκών χρόνων μπουκάλι κρασιού στον κόσμο είναι περίπου 1.650 χρόνων(*)...

Το 1867, Γερμανοί αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη Σπείρα[1] της Ρηνανίας-Παλατινάτου), που βρίσκεται στον ποταμό Ρήνο, ανακάλυψαν έναν αρχαίο τάφο. Υπήρχαν δύο σαρκοφάγοι δύο ανθρώπων: μια γυναίκα και ένας άνδρας και ένα κλειστό μπουκάλι κρασί. Το εύρημα χρονολογείται γύρω στο 325-350 μ.Χ. Είναι πιθανότατα το πιο παλαιό κλειστό μπουκάλι κρασιού στον κόσμο! Υποτίθεται ότι ο άνδρας μπορεί να ήταν λεγεωνάριος και μπορεί να πήρε το κρασί στον δρόμο του για τη μετά θάνατον ζωή

Το ποτό περιέχεται σε έναν γυάλινο αμφορέα, οι λαβές του οποίου έχουν σχήμα δελφινιού.

Το μπουκάλι είναι ακόμα και σήμερα αντικείμενο έρευνας και συζήτησης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το κρασί που παρήχθη στην περιοχή αυτή, αραιώθηκε με ένα μείγμα βοτάνων. Επί πλέον, χρησιμοποιήθηκε ελαιόλαδο για συντήρηση και το μπουκάλι σφραγίσθηκε με κερί για να μην οξειδωθεί το κρασί.

Από το 2011, οι ερευνητές προσπαθούν να το ανοίξουν για να μελετήσουν την σύνθεση του κρασιού με περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, αυτήν την στιγμή δεν έχει ανοίξει. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η επαφή του κρασιού με το εξωτερικό περιβάλλον θα μπορούσε, ενδεχομένως, να βλάψει το περιεχόμενό του.

Επί του παρόντος, το μπουκάλι του κρασιού βρίσκεται στο Ιστορικό Μουσείο του Παλατινάτου (Historisches Museum der Pfalz) στο Speyer.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2023.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - Falileyev Al. «Dictionary of Continental Celtic Place-names: A Celtic Companion to the Barrington Atlas of the Greek and Roman World», CMCS, 2010.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Spira > Spiro, Schpira, Schapiro / Shapiro, Schapira / Shapira, Szpira / Szpiro (πιθανώς επίσης Safir / Sapir) > Speyer / Spier, Speier, Speyergau, στην περιοχή Ρήνου - Νέκαρ. Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Γερμανίας. Ήταν η πρωτεύουσα της φυλής Νεμετών.

Έχει πολυάριθμα ευρήματα από την Νεολιθική, την Εποχή του Χαλκού, τον πολιτισμό Hallstatt και τις περιόδους La Tène. Η Σπείρα, σε άμεση γειτνίαση με τον Ρήνο, ήταν πάντα ενδιαφέρουσα τοποθεσία. Τον 2ο αιώνα π.Χ., η περιοχή κατελήφθη από τους Γαλάτες Μεδιοματρικούς (οι οποίοι απεικόνιζαν τον κορινθιακό Πήγασο, σε νόμισμά τους, το 100 π.Χ. - βλ. παραπάνω φωτογραφία). Τον 4ο αιώνα π.Χ., ο Ρήνος έγινε μέρος των συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατασκευάσθηκε στρατόπεδο, για μια δύναμη πεζικού 500 ατόμων. Γύρω στο 150, η πόλη μετονομάσθηκε σε Νεάπολη / Civitas Nemetum / Noviomagus (Neufeld, Neumarkt), στον παγκόσμιο χάρτη του Έλληνα γεωγράφου Κλ. Πτολεμαίου. Με το ίδιο όνομα εμφανίζεται και στο Itinerarium Antonini, έναν ταξειδιωτικό οδηγό του Αντώνιου από την εποχή του Caracalla (211–217) και στο Tabula Peutingeriana, έναν οδικό χάρτη του 3ου αιώνα.

Η πόλις έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ιουδαϊσμό των Ασκενάζι, κατά τον Μεσαίωνα. Πολλοί ραββίνοι αναδύθηκαν από την εβραϊκή κοινότητα του Speyer. Πολλές εβραϊκές οικογένειες φέρουν αυτό το όνομα. Το δε όνομα Speyer ήταν επίσης κοινό στους Γερμανούς εβραίους, ειδικά στην Φρανκφούρτη.

(*) Στο Chateau Coutet, ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία στο St. Emilion του Bordeux ανακαλύφθηκε τυχαίως ένα μπουκάλι κρασί, του... 1700. Το μπουκάλι είναι εντυπωσιακό. Επάνω στο πώμα έχει μια κρυστάλλινη μικρή καρδιά. Είναι το αρχαιότερο έως τώρα μπουκάλι Μπορντώ στον κόσμο.

αρχαιοτερο σφραγισμενο μπουκαλι κρασι αρχαια πολη Σπειρα ποταμος Ρηνος αρχαιοτερη σφραγισμενη φιαλη κρασιου οινος οινου 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ