Πώς ο Αυγερινός από την Θεσσαλονίκη, έγινε Αυγέρος στο Μέτσοβο και Αυγέρωφ / Αβέρωφ στην Ρωσία - του Κ. Τζίμα - Κρόκου

Πώς ο Αυγερινός
από την Θεσσαλονίκη,
έγινε Αυγέρος στο Μέτσοβο
και Αυγέρωφ / Αβέρωφ
στην Ρωσία

Του συγγραφέα Κώστα Τζίμα - Κρόκουtzimasko@yahoo.gr

Σαν παραμύθι...

Στα 1650 περίπου, ζούσε κάποιος Φλόκας στο Μέτσοβο, ο οποίος είχε 5.000 πρόβατα, 200 κεφάλια γελάδια και 200 αλογομούλαρα. Είχε δε 100 τσοπάνηδες οπλισμένους σαν αστακούς, καθ' ότι τότε πήγαινε η ζωοκλοπή σύννεφο.

Το καλοκαίρι τα ανέβαζε στο Μέτσοβο και τα χείμαζε στα Τρίκκαλα τον χειμώνα.

Κάποια μέρα του χειμώνα εμφανίστηκε κοντά του ένας ταλαιπωρημένος άνθρωπος, στα πρόθυρα της λιποθυμίας και του ζήτησε δουλειά. Στην δούλεψή του ο Φλόκας δεν έπαιρνε αγνώστους, διότι υπήρχε το ενδεχόμενο να ήταν σταλμένοι από συμμορία ζωοκλεφτών, με σκοπό να χαρτογραφήσει τα κονάκια, τις κινήσεις και τις τοποθεσίες. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος όμως ενέπνευσε εμπιστοσύνη στον Φλόκα και, παρά τις αρχές του, τον προσέλαβε και τον… ζωντάνεψε ξανά.

Σε ενάμιση χρόνο περίπου ο Φλόκας κατέβηκε στα Γιάννινα, για κάποια υπόθεση του. Εκεί, έπεσε στην αντίληψή του ότι κάποιοι Τούρκοι αστυνομικοί αναζητούσαν κάποιο άτομο. Οι αστυνομικοί κρατούσαν απο ένα σκίτσο στα χέρια και ρωτούσανε τους περαστικούς αν έχουν δει τον άνθρωπο που φιγουράριζε στο σκιτσογράφημα. Ρωτήσανε και τον Φλόκα.

Με έκπληξή του ο Φλόκας είδε πως το πρόσωπο του σκίτσου, είναι ολόιδιο μ’ αυτό του τσοπάνη, που είχε προσλάβει. Τα έχασε, αλλά δεν το έδειξε. Όταν ρώτησε τους Τούρκους να μάθει γιατί τον αναζητούν αυτόν που απεικονίζεται στο σκίτσο, του είπαν πως αυτός είναι ανώτατος αξιωματούχος της Υψηλής Πύλης και κρύβεται διότι κατηγορήθηκε για κάποιο αδίκημα εσχάτης προδοσίας, αλλά ο πραγματικός ένοχος ήταν άλλος, ο οποίος συνελήφθη, ομολόγησε και ο Σουλτάνος αναζητεί τον άνθρωπο αυτόν να του ζητήσει συγγνώμη και να του δώσει ακόμη μεγαλύτερο αξίωμα. Να τον κάνει κάτι σαν «αντ’ αυτού».

Ο Φλόκας δεν τους πίστεψε και θεώρησε σωστό να μιλήσει πρώτα με τον κακορρίζικο τσοπάνη του και μετά να σκεφτεί τι θα πράξει. Πράγματι ο τσοπάνης διαβεβαίωσε πως έτσι έχουν τα πράγματα και πως ένιωθε ότι κάποτε θα λάμψει η αλήθεια.

Ως είναι φυσικό ο τσοπάνης κίνησε για την πόλη πανευτυχής, ευχαρίστησε θερμά τον Φλόκα και του είπε πως αν βρεθεί κάποτε στην Κωνσταντινούπολη να πάει να τον βρει οπωσδήποτε. Έφυγε με κλάματα στα μάτια.

Αφού πέρασε ένα διάστημα, ο Φλόκας πανέξυπνος καθώς ήταν, σκαρφίστηκε ότι του έτυχε κάποια υπόθεση στην Κωνσταντινούπολη και μιας που…βρέθηκε εκεί επισκέφτηκε και τον παλιό του τσοπάνη, ο οποίος τώρα ήταν Μέγας Βεζύρης, της Μεγάλης Πύλης.

Εκείνος τον υποδέχτηκε με τιμές αρχηγού κράτους και αφού τον φιλοξένησε πλουσιοπάροχα, είπε στον Φλόκα να του ζητήσει ό,τι χάρη θέλει. Ο Φλόκας ("πονηρός ο βλάχος") το είχε έτοιμο και από καιρό δουλεμένο το αίτημα: Ζήτησε ένας είδος αυτονομίας όλης της περιοχής του Μετσόβου με τα απέραντα βοσκοτόπια. Το αίτημα έγινε δεκτό πάραυτα και του παραχωρήθηκε η αυτονομία του Μετσόβου με συνοπτικές διαδικασίες. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ Γ. Λεκάκης "ΗΠΕΙΡΟΣ, η γωνιά που πέτρωσε στο 5". Το σχετικό έγγραφο το υπέγραψε ο ίδιος ο σουλτάνος ο οποίος έβαλε στο φιρμάνι το αποτύπωμα του δαχτύλου του, βουτηγμένο σε χρυσή μελάνη. Στο έγγραφο αναφέρονταν ρητώς ότι για να πατήσει Τούρκος στην περιοχή χρειάζονταν ειδική άδεια από τις Αρχές του Μετσόβου. (Το φιρμάνι που υπέγραψε σε κάθε σελίδα ο σουλτάνος με το δαχτυλικό του αποτύπωμα, βρίσκεται ακόμη σήμερα στο χρηματοκιβώτιο του Ιδρύματος Αβέρωφ).

Πράγματι, το Μέτσοβο απέκτησε ανεξαρτησία, με ένα από τα σημαντικότερα οφέλη την κατάργηση της φορολογίας.

Από τότε οι κάθε λογής κατατρεγμένοι από όλην την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και από τα νησιά, κατέφθαναν στο Μέτσοβο και ζητούσαν άσυλο. Οι μετσοβίτικες Αρχές, όμως, εξέταζαν λεπτομερώς τα άτομα, που κατέφθαναν και απέκλειαν τα κακοποιά στοιχεία με βεβαρημένο παρελθόν.

Ανάγλυφος εικών του Γ. Αβέρωφ στο Μέτσοβο.
Ένας από τους πολλούς διωκόμενους που έφτασαν στο Μέτσοβο, ήταν και κάποιος Αυγερινός Αποστολάκας (1715 - 1780). Αυτός είχε μια δικαστική διένεξη με κάποιους Τούρκους στην Θεσσαλονίκη, και επειδή η δικαιοσύνη τότε ήταν σαν αυτή του Ερντογάν τώρα, και χειρότερη, αποφάσισε να διαφύγει και να περάσει ύστερα από μεγάλες περιπέτειες και ταλαιπωρίες στο αυτόνομο πλέον Μέτσοβο. Εκεί έγινε πρώτα τσοπάνης και σιγά-σιγά εξελίχθηκε. Νυμφεύτηκε δύο φορές και έκανε τρεις γιους. Ο ένας από τους γιους, ο Αναστάσιος πολιτογραφήθηκε ως «Αναστάσιος Αυγέρος». Δηλαδή αντί για επίθετο έμπαινε το όνομα του πατέρα του, όπως συνηθίζονταν τότε στο Μέτσοβο - κι αλλού. Ο Αναστάσιος έμαθε γράμματα και δραστήριος καθώς ήταν μετανάστευσε στην Ρωσία - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη" - όπου διεισδυτικός φύσει, ανέλαβε κυβερνητικές θέσεις, εκεί που οι μεθυσμένοι Ρώσοι δυσκολεύονταν. Έτσι οι Ρώσοι για να τον τιμήσουν τον ονόμασαν Αυγέρωφ, αλλά σιγά-σιγά έφυγε το «γ» και έμεινε σκέτο το Αβέρωφ! Στην συνέχει πήρε και τα άλλα αδέρφια τους στην Ρωσία και έτσι προέκυψε το «Αβέρωφ» που γνωρίζουμε...

ΠΗΓΗ: Κ. Τζ. Κρόκος, 7.10.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.10.2023.

Αυγερινος Αυγερος Μετσοβο ιωαννινων, Αυγερωφ Αβερωφ Κροκος 1650 18ος 17ος αιωνας μχ Φλοκας προβατα, γελαδια αγελαδες αλογομουλαρα τσοπανης ζωοκλοπη προβατο, γελαδι αγελαδα αλογομουλαρο αλογο μουλαρι καλοκαιρι χειμαδιο Τρικαλα τρικαλα χειμωνας συμμορια ζωοκλεφτης κονακι Γιαννινα ιωαννινα Τουρκος αστυνομικος αστυνομικοι σκιτσο αξιωματουχος Υψηλη Πυλη αδικημα εσχατη προδοσια ενοχος Σουλτανος συγγνωμη αξιωμα αντ’ αυτου Κωνσταντινουπολη Μεγας Βεζυρης, Μεγαλη φιλοξενια βλαχος αιτημα αυτονομια Μετσοβου βοσκοτοπι συνοπτικες διαδικασιες εγγραφο φιρμανι αποτυπωμα δαχτυλο δαχτυλικο χρυση μελανη ειδικη αδεια δακτυλο δακτυλικο ανεξαρτησια, οφελη καταργηση φορολογιας φορολογια κατατρεγμενοι ηπειρωτικη Ελλαδα, νησι ασυλο Αποστολακας 1715 1780 δικαστικη διενεξη Θεσσαλονικη, δικαιοσυνη Ερντογαν αυτονομο Ρωσια, Ρωσοι σελιδα χρηματοκιβωτιο Ιδρυμα Αβερωφ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ