ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΣ, Η ΑΛΗΘΕΙΑ - της Στ. Μ. Μαυρίδου

ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΣ,

Η ΑΛΗΘΕΙΑ...

Της καθηγήτριας Γαλλικής, Στίλβης Μαρίας Μαυρίδου

 

Στην θεολογία των Ελλήνων, ο Ερμαφρόδιτος ήταν ο πανώριος γιος του Ερμή και της Αφροδίτης, τον οποίο ανέθρεψαν οι Νύμφες στο όρος Ίδη.

Όταν ο Ερμαφρόδιτος έγινε 15 ετών, ξεκίνησε να γνωρίσει καινούργια μέρη και κάποια στιγμή σταμάτησε πλάι σε μια λίμνη, που ονομαζόταν Σαλμακίς - βλ. Γ. Λεκάκης "Οι λίμνες της Ελλάδος". Εκεί, η ομώνυμη Νύμφη της λίμνης, η Σαλμακίς, μαγεύτηκε από την ομορφιά του νέου και τον ερωτεύτηκε παράφορα. Όμως ο Ερμαφρόδιτος παρέμεινε ασυγκίνητος. Όταν εκείνη κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τον κατακτήσει, απομακρύνθηκε και τότε ο Ερμαφρόδιτος βούτηξε στο νερό. Αμέσως μετά, η Σαλμακίς, που καιροφυλακτούσε, βούτηξε κι αυτή στην λίμνη, ήρθε κοντά του, τον αγκάλιασε σφιχτά και τυφλωμένη από το πάθος, παρακάλεσε τους θεούς να μη χωρίσουν ποτέ οι δυο τους.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΥ, ΕΔΩ.


Οι θεοί πραγματοποίησαν την επιθυμία της και συνένωσαν τα δύο σώματα σε ένα, δημιουργώντας ένα ον με διττή φύση, γυναικεία και ανδρική, το οποίο μπορούσε  να αυτογονιμοποιείται!

Μέσα από αυτήν την ένωση εκδηλώνεται  η υπέρτατη έκφραση του Ανθρώπου ως Ανδρόγυνος μορφή, εκεί όπου το ανθρώπινο πνεύμα έχει ανέλθει πολύ ψηλά, καθώς η συγκέντρωση των ιδιοτήτων άρρενος και θήλεος σε μία ανθρώπινη ή πνευματική προσωπικότητα, είναι η αρχή της αποθέωσης.

Για την επίτευξη αυτού του δημιουργήματος, προηγείται η ύψιστη σύζευξη των θείων δυνάμεων που εκπροσωπούν ο (Διός Άγγελος) Ερμής και η (θυγατέρα Ουρανού) Αφροδίτη, ώστε ν' ακολουθήσει  η δευτερογενής ένωση, εκείνη του θείου τέκνου με την Νύμφη.

Η ένωση του Ερμαφρόδιτου με την Νύμφη είναι απαραίτητη για την μετάβαση των θείων ιδιοτήτων στο ανθρώπινο γένος, καθώς οι Νύμφες είναι τα αγαθοποιά, μακρόβια όντα, που κινούνται ως αόρατη γέφυρα, συνδέοντας τον αισθητό κόσμο με τον νοητό Διάκοσμο. Είναι εκείνες που αναλαμβάνουν την ύφανση της ψυχής με το σώμα και γενικά εμψυχώνουν την Φύση.

Μετά την διάσπαση του αρχέγονου Ανδρόγυνου στις δύο αντιθετικές του φύσεις, ο άνθρωπος αέναα αναζητά την επανένωση με την έτερη ουσία του, μέσω της ερωτικής επαφής που ακολουθεί την έλξη των αντιθέτων και μόνο μέσα απ' αυτή την ένωση μπορεί να αναπαραγάγεται και να διαιωνίζεται. Καθώς η ίδια η Φύση έχει ορίσει την συνεύρεση αρσενικού και θηλυκού ως την μόνη γονιμοποιό!

Στο πέρασμα του χρόνου, η θεία έννοια του Ερμαφρόδιτου διαστρεβλώθηκε και  κακοποιήθηκε όπως σχεδόν όλες οι μορφές και έννοιες της σπουδαίας μας κληρονομιάς.

Όμως

η ουσία, έστω κι αποκοιμισμένη, παραμένει αναλλοίωτη, όχι μόνο στην συλλογική ψυχή των Ελλήνων, αλλά και στην γλώσσα την Ελληνική μας, η οποία ομολογεί ότι η ουσία/ψυχή αναζητά διακαώς την έτερη ουσία της κι όταν επί τέλους την βρει, τότε επέρχεται η κορύφωση της γονιμοποιού ένωσης, ως

ΟΥΣΙΑ (ΣΥΝ+) ΟΥΣΙΑ = ΣΥΝΟΥΣΙΑ

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2023.

Βιβλιογραφια:

            - Αθ. Σταγειρίτης «ΩΓΥΓΙΑ».


ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΣ, Μαυριδου αρχαια θεολογια Ελληνων πανωριος θεος Ερμης θεα Αφροδιτη Νυμφες ορος ιδη 15 ετων, καινουργιο λιμνη Σαλμακις Νυμφη λιμνης, ομορφια ερως ασυγκινητος ερωτας νερο αγκαλια παθος, θεοι χωρισμος επιθυμια συνενωση σωμα ον διττη φυση, γυναικεια ανδρικη, αυτογονιμοποιηση γυναικα ανδρας ενωση υπερτατη εκφραση Ανθρωπος Ανδρογυνος μορφη ανθρωπινο πνευμα ιδιοτητες αρρεν θηλυ θηλυκο ανθρωπινη πνευματικη προσωπικοτητα, αποθεωση δημιουργημα συζευξη θεια δυναμη Διος αγγελος διας ζευς Ουρανος δευτερογενης θειο τεκνο μεταβαση θειες ιδιοτητα γενος, αγαθοποια, μακροβια οντα, αορατη γεφυρα, αισθητος κοσμος νοητος Διακοσμος υφανση ψυχη εμψυχωση Φυση αγαθοποιο, μακροβιο διασπαση αρχεγονος αντιθετικη αντιθετη αναζητηση επανενωση ετερη ουσια ερωτικη επαφη ελξη αντιθετων αναπαραγωγη διαιωνιση Φυσις αρσενικο γονιμοποιος αντιθετο εννοια διαστρεβλωση κακοποιηση πολιτιστικη κληρονομια συλλογικη μνημη αρχαιοι Ελληνες γλωσσα ελληνικη ουσια κορυφωση γονιμοποιηση ΣΥΝΟΥΣΙΑ Σταγειριτης ΩΓΥΓΙΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ