14o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού 2023 - Χορηγία ΕΟΤ - 6η Ακαδημία Κινηματογράφου - 20ό Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ για τον Πολιτισμό

14o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού
6η Ακαδημία Κινηματογράφου
20ό Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ για τον Πολιτισμό
Χορηγία ΕΟΤ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργανώνουν το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αμοργού, από 12 - 17 Νοεμβρίου 2023, όπου συμμετέχουν, διαγωνίζονται και βραβεύονται ταινίες μικρού μήκους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.  Έχει αναγνωριστεί διεθνώς και είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ CIFFT, που εδρεύει στη Βιέννη.

Συχρόνως θα διεξαχθεί η 6η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού με μαθητές από διάφορες χώρες και σημαντικούς καθηγητές στο χώρο του κινηματογράφου, με workshops, και σημαντικές ομιλίες για το Σινεμά.

Χορός μπάλλος.

Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε όλα τα σημαντικά μέρη του νησιού, θα δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα, και θα γνωρίσουν τα φημισμένα βότανα της Αμοργού. Θα απολαύσουν τοπικούς χορούς και μουσική, θα έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους και τα μέρη τα οποία μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση για ένα κινηματογραφιστή!

Παράλληλα θα διεξαχθούν όλες οι πολιτιστικές δράσεις του 20ού Πολιτιστικού Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ με ομιλίες σχετικές με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και το σινεμά, ενώ το κύριο θέμα του θα είναι η γαστρονομία, με παρουσίαση τοπικών εδεσμάτων, και προϊόντων από την Αμοργό και τα νησιά των Κυκλάδων.

Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 20 χώρες του κόσμου, ακόμη και από το μακρινό Los Angeles...

Ταινίες από 50 χώρες του κόσμου διαγωνίζονται και θα βραβευτούν οι επιλεγμένες από την διεθνή επιτροπή του Φεστιβάλ, κατά την τελετή λήξης στις 16 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της Ακαδημίας Κινηματογράφου, έγιναν και γίνονται σεμινάρια και εργαστήρια σε όλα τα σχολεία της Αμοργού (Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑΛ) από ειδικούς στον χώρο της φωτογραφίας και του σινεμά.

Σημαντικοί ομιλητές, παρουσίασαν ενδιαφέροντα θέματα για την επίδραση του Κινηματογράφου στον Τουρισμό (καθηγητής Δημ. Κούτουλας), την επίδραση της Πολιτιστικής διπλωματίας στην διασύνδεση των πληθυσμών (πρέσβυς κ. Α. Παπασταύρου), για την ψηφιακή διανομή διεθνών παραγωγών (Γ. Κουτσομύτης), για τον Πόλεμο και το σινεμά (Π. Βιτωρούλης – κινηματογραφιστής πολέμων) για την «Αόρατη Αναπηρία» και τις δυνατότητες αλλά & τα δικαιώματα ατόμων με ειδικές ανάγκες ακόμη και στο σινεμά (Παρ. Σαλαβγιά).


Και η πριγκήπισσα της Χαβάη, Idony (αριστερά),
και η παραγωγός κα Κομνηνού.

Καταγοητευμένοι έμειναν από το νησί του απέραντου γαλάζιου, την πανέμορφη Αμοργό, οι διεθνείς συμμετέχοντες από 20, τα οποία διεξήχθησαν 13 – 16 Νοεμβρίου 2023.

Το πρόγραμμα γνωριμίας με τον παραδοσιακό Αμοργιανό Πολιτισμό, περιελάμβανε ξενάγηση στο σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού, την ιστορική Βυζαντινή Ι.Μ. Παναγίας Χοζοβιώτισσας η οποία από τον 9ο αιώνα στέκει αγέρωχη, λαξευμένη σε απόκρημνο βράχο στις νότιες ακτές του νησιού.
Οι διεθνείς προσκεκλημένοι, επισκέφθηκαν επίσης το χωριό της Αρκεσίνης με την καταπληκτική θέα στον κάμπο και τα ερείπια της αρχαίας Αρκεσίνης με τον πύργο, ένα μνημειακό κτήριο Ελληνιστικών Χρόνων από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Αμοργού.

Στα ερείπια της αρχαίας Αρκεσίνης.

Επίσης οι διεθνείς συμμετέχοντες, πήραν «γεύση» του θρησκευτικού πολιτισμού του νησιού, επισκεπτόμενοι το εκκλησιαστικό μουσείο της Χώρας, τα Θολάρια με το εκκλησιαστικό επίσης μουσείο της περιοχής, αλλά και τα ιδιαίτερης λαϊκής νησιώτικης αρχιτεκτονικής σπίτια της παραδοσιακής Αμοργού του παρελθόντος.

«Ρούφηξαν» την Αμοργό με όλες τους τις αισθήσεις καθώς δοκίμασαν τοπικά προϊόντα της Αμοργιανής γης και θάλασσας, και γεύτηκαν τοπικές σπεσιαλιτέ της γαστρονομικής παράδοσης του νησιού.

Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σημαντικούς ομιλητές όπως τον καθηγητή κ. Δ. Κούτουλα ο οποίος μίλησε για την επίδραση του κινηματογράφου στον τουρισμό, τον πρέσβη κ. Α. Παπασταύρου ο οποίος αναφέρθηκε στην επίδραση της πολιτιστικής διπλωματίας στη διασύνδεση των πληθυσμών, τον κ. Γ. Κουτσομύτη ο οποίος μίλησε για την ψηφιακή διανομή διεθνών παραγωγών, τον κ. Π. Βιτωρούλη – κινηματογραφιστή πολέμων που μίλησε για τον πόλεμο και το σινεμά, τον παραγωγό κ. D.Aranda και τον κ. Λ. Καραΐσκο Δήμαρχο Αμοργού που αναφέρθηκε στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, και τέλος την κ. Π. Σαλαβγιά που μίλησε για την «Αόρατη Αναπηρία» και τις δυνατότητες αλλά και τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές αδυναμίες ακόμη και στο σινεμά.
Ειδικά η ομιλία της κ. Π. Σαλαβγιά, μιας 23χρονης κοπέλας της οποίας η αυτοβιογραφική κοινωνική ταινία με τίτλο «Ένας κόσμος, δύο όψεις» προβλήθηκε καθηλώνοντας το κοινό, μετέδωσε ένα ισχυρό ανθρωπιστικό μήνυμα.
Η Παρασκευή, απόφοιτη πανεπιστημίου, είναι μια νεαρή γυναίκα που η φυσική αδυναμία της δεν στάθηκε εμπόδιο στα όνειρά της.
Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και πρότυπο δύναμης και θέλησης που συγκίνησε με την ιστορία της το κοινό, ανοίγοντας δρόμους ενσυναίσθησης και κατανόησης με ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Η κ. Ειρ. Γιαννακοπούλου, μίλησε για την γαστρονομία, ως η νέα μορφή τουρισμού, και παρουσίασε ειδικώτερα την ιστορία της γαστρονομίας της Αμοργού και τα προιόντα της.

Πέρα από τις μοναδικές εμπειρίες, τις επιμορφωτικές ξεναγήσεις, τα υπέροχα βιώματα και τις εικόνες του όμορφου νησιού που κράτησαν στην καρδιά τους οι συμμετέχοντες, το κινηματογραφικό πανόραμα από 148 ταινίες διαφορετικών χωρών που «ξεδιπλώθηκε» και η βράβευσή τους, ολοκλήρωσαν το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στο 20ο ΥΠΕΡΙΑ και του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου που στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία.

Το Κέντρο Ελληνικού κινηματογράφου που ενεργά υποστηρίζει το Amorgos Film Festival εδώ και μερικά χρόνια, εκπροσώπησε η κ. Λ. Μανωλοπούλου και παρότρυνε τους παραγωγούς με ενημέρωση της να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα που προσφέρει το κέντρο, για παραγωγές στην Ελλάδα!

Σημαντικοί παραγωγοί από το Los Angeles έδειξαν ενδιαφέρον για νέες ταινίες στην Αμοργό και στην Ελλάδα γενικώτερα.

Επίσης στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε και Ακαδημία Κινηματογράφου, όπου ειδικοί στο χώρο της φωτογραφίας και του σινεμά επισκέφτηκαν όλα τα σχολεία της Αμοργού και έκαναν σεμινάρια και εργαστήρια για τους μαθητές!

Ένα πολιτιστικό γεγονός – σταθμός για τις Κυκλάδες, το οποίο «ταξίδεψε» και μύησε ντόπιους και επισκέπτες στο μαγευτικό κόσμο του βάθους της πολιτιστικής ταυτότητας της Αμοργού, «παντρεύοντας» ταυτόχρονα την πατροπαράδοτη κληρονομιά με σύγχρονα ρεύματα της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Από 12 έως τις 17 Νοεμβρίου 2023 διήρκησε το πλούσιο σε εμπειρίες, βιώματα, γεύσεις, αρώματα και χρώματα, συναρπαστικό «ταξίδι» του ΥΠΕΡΙΑ και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ στην Αμοργό, που άνοιξε νέους ορίζοντες για Αμοργιανούς και ξένους συμμετέχοντες!

Διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, το Δήμο Αμοργού, και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του ΕΟΤ, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, της Αιγέας ΑΜΚΕ, της Motor Oil, της Blue Star, και της Action Art.
Η γόνιμη «συνάντηση» μεταξύ παράδοσης και ζώσας πραγματικότητας στο εκπληκτικό νησί του Απέραντου Γαλάζιου, αναδεικνύεται ζωντανή και ακμάζουσα στο χθες και στο σήμερα της σαγηνευτικής Αμοργού!

Είκοσι τρεις ταινίες επέλεξε η διεθνής κριτική επιτροπή, από διάφορες κατηγορίες, οι οποίες βραβεύτηκαν, και οι συντελεστές των ταινιών, παραγωγοί ή σκηνοθέτες με υπερηφάνεια και ικανοποίηση παρέλαβαν τα βραβεία τους.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.10.2023.14o Διεθνες Φεστιβαλ Κινηματογραφου Αμοργου 2023 - 6η Ακαδημια Κινηματογρςφος Αμοργος 20ο Συνεδριο ΥΠΕΡΙΑ Πολιτισμος Πολιτιστικος Συλλογος Γυναικων Δήμος Περιφερεια Νοτιου Αιγαιου, ταινιων μικρου μηκους ταινια μικρο μηκος Βιεννη σινεμα νησι τοπικα προιοντα, βοτανα τοπικος χορος μουσικη κινηματογραφιστης πολιτιστικες δρασεις γαστρονομια, τοπικο εδεσμα νησια Κυκλαδες μπαλλος μπαλος φωτογραφια σινεμα Κουτουλας Πολιτιστικη διπλωματια διασυνδεση πληθυσμος πρεσβυς Παπασταυρου, ψηφιακη διανομη διεθνης παραγωγη Κουτσομυτης πολεμος Βιτωρουλης – Κινηματογραφιστης Πολεμων Αορατη Αναπηρια δικαιωματα ατομα με ειδικες αναγκες Σαλαβγια yperia αμεα Αρκεσινη θολαρια χαβαη πριγκηπισσα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ