Για την ιστορική κατάληψη της Νομικής, της 21-22 Φεβρουαρίου 1973

Για την ιστορική κατάληψη
της Νομικής,
της 21-22 Φεβρουαρίου 1973

Την 19η Οκτωβρίου 2023, στην είσοδο του κτηρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, εγκαινιάσθηκε έκθεση φωτογραφιών και λοιπών στοιχείων από την ιστορική κατάληψη της Νομικής η οποία έγινε στις 21-22 Φεβρουαρίου 1973, ως μία εκ των κορυφαίων πράξεων μαζικής αντίστασης κατά της δικτατορίας της 21ης Απριλίου.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και παρευρέθησαν πολλοί από τους γνωστούς πρωταγωνιστές της κατάληψης τότε φοιτητές.

Στην φωτογραφία, τρίτος από αριστερά ο δικηγόρος και συγγραφέας, Γρηγόρης Κοσσυβάκης, που κατήγγειλε την πολύχρονη απουσία της Ελληνικής Σημαίας στην ταράτσα του ιστορικού κτηρίου και απέσπασε την υπόσχεση του πρυτάνεως, ότι η έλλειψη θα αποκατασταθεί άμεσα. Διακρίνονται μεταξύ άλλων από αριστερά, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Γιάννης Μαντζουράνης, η Όλγα Τρέμη, ο Γιώργος Βερνίκος, ο Γιάννης Σεργόπουλος, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Χρήστος Λάζος, ο Σωτήρης Φέλιος, κ.ά.

Γιά να θυμούνται οι συνομήλικοι και μαθαίνουν οι νεώτεροι!

ΔΕΙΤΕ την εκπομπή του Γ. Λεκάκη

με καλεσμένο τον Γρ. Κοσσυβάκη

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΕΔΩ.

Η Έκθεση έχει τίτλο: «Στ’ όνομα της ελευθερίας: Η κατάληψη της Νομικής και το αντιδικτατορικό κίνημα – 50  χρόνια από την κατάληψη της Νομικής Σχολής». Την συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή και το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ.

Χορηγός της Έκθεσης είναι το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η έκθεση φιλοξενείται στο φουαγιέ της Νομικής Σχολής (Σόλωνος 57) και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.  Στην συνέχεια θα μεταφερθεί στην Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής (Σόλωνος 104) έως τις 30 Δεκεμβρίου 2023.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.10.2023.

ιστορικη καταληψη της Νομικης, 21 22 Φεβρουαριου 1973 Νομικη Σχολη Αθηνων, εκθεση φωτογραφια Φεβρουαριος μαζικη αντισταση δικτατορια χουντα 21 Απριλιου απριλιος πρυτανεια ΕΚΠΑ φοιτητες Κοσσυβακης, καταγγελια Ελληνικη Σημαια ταρατσα ιστορικο κτηριο πρυτανης, Τζουμακας, Μαντζουρανης, Τρεμη, Βερνικος, Σεργοπουλος, Παναγιωτου, Λαζος, Φελιος, ελευθερια αντιδικτατορικο κινημα ΝΣΑ Ιστορικο Αρχειο ιδρυμα Μαραγκοπουλου για τα Δικαιωματα του Ανθρωπου Μαραγκοπουλος Βιβλιοθηκη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ