«Λογοκρίθηκε» αρχαίο γλυπτό ανθρώπου, 12.000 χρόνων, «επειδή κρατούσε το πέος του», στην Τουρκία! - του Γ. Λεκάκη

«Λογοκρίθηκε» αρχαίο γλυπτό
ανθρώπου, 12.000 χρόνων,
«επειδή κρατούσε το πέος του»,
στην Τουρκία!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα γλυπτό αγριόχοιρου, σε φυσικό μέγεθος, βαμμένο με χρωστικές ουσίες, - θεωρείται ήδη το αρχαιότερο ζωγραφισμένο γλυπτό / άγαλμα στον κόσμο - βρέθηκε στην δομή «D» του Göbeklitepe, μιας αρχαίας τοποθεσίας που φημίζεται ως το «σημείο μηδέν της ιστορίας των πόλεων», και ένα ανθρώπινο άγαλμα ύψους 2,3 μ. με μεγάλο πέος, βρέθηκε στο Karahantepe, που πλέον θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της νεολιθικής περιόδου στην Ανατολία. Και οι δύο είναι τοποθεσίες ανήκουν στην περιοχή που νυν καλείται Σανλιούρφα, όπου ήταν κτισμένη η μακεδονική πόλη Έδεσσα της Ανατολίας. Όπως έχω ξαναγράψει, ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος ανακαλύφθηκε το 1963 από ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Κωνσταντινουπόλεως και του Σικάγο.

Το Gobeklitepe, ένα επίσημο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, γνωστό ως «ο οικισμός με τον αρχαιότερο ναό του κόσμου»

Το άγαλμα κάπρου, που ανακαλύφθηκε στο Göbeklitepe, βρέθηκε σε μια δομή «σαν παγκάκι», με διακοσμήσεις, ένα σύμβολο σε σχήμα «H», ένα μισοφέγγαρο, δύο φίδια και τρία ανθρώπινα πρόσωπα ή προσωπεία / μάσκες. Το έργο, έχει υπολείμματα κόκκινης, λευκής και μαύρης χρωστικής στην επιφάνειά του.

Τα μοναδικά γλυπτά έργα στο Göbeklitepe και στο Karahantepe, είναι ηλικίας 12.000 – 10.000 χρόνων, και βρίσκονται στην ειδησεογραφική ατζέντα της Τουρκίας από χθες… 

Αλλά…

Θεωρείται ότι το «Κτήριο του Φαλλού» (όπως ονομάσθηκε το ΑΒ Κτήριο), λαξευμένο στον κύριο βράχο, σε διαστάσεις 8 x 6 μ., εκτίσθη για ειδικούς σκοπούς. Στην μέση του μακριού τοίχου του κτηρίου υπάρχει ένα ανθρώπινο κεφάλι. Απεικονίζεται ένας άνδρας, με κεφάλι που αναδύεται από τον βράχο, με λαιμό που μοιάζει με φίδιΑπέναντι από αυτό το κεφάλι, τέσσερις οβελίσκοι, σε σχήμα φαλλού, τοποθετούνται στην πρώτη σειρά και έξι στην πίσω σειρά. Θα μπορούσε κανείς να κατεβαίνει στο κτήριο από την μια πλευρά, με μια κλίμακα / σκάλα και να ανεβαίνει από την άλλη, με μια άλλη κλίμακα. Για όλα αυτά, θεωρείται ότι η δομή είχε τελετουργική λειτουργία.

ΔΕΙΤΕ και βίντεο ΕΔΩ.

Σε κοινές αρχαιολογικές εργασίες στον χώρο, από το 1995, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Μουσείο της Σανλιούρφα βρήκαν οβελίσκους - περισσότερους από 250! - σε σχήμα «Τ», νεολιθικής εποχής, ύψους 3 – 6 μ. και βάρους 40 - 60 τόνων!

Κατά την διάρκεια των ανασκαφών, αποκαλύφθηκαν διάφορα αντικείμενα ηλικίας 12.000 ετών, όπως ανθρώπινα αγαλματίδια, ύψους 65 εκατ. κεφάλια ζώων (γύπα, κ.ά.), κλπ. Και οι δύο παλαιολιθικές τοποθεσίες γεμίστηκαν με χώμα και μπάζα ανά τους αιώνες, ως κάποιο σημείο, διατηρώντας όμως στήλες που η κορυφή τους σχημάτιζε το γράμμα «Τ» (= ταυ > ταύρος), λαξευμένες σε βράχο και άλλες κατασκευές. Αυτές οι δομές έχουν περιγραφεί ως «φαλλικά τοτέμ». Οι αρχαίες κατασκευές στο Karahan Tepe ανακαλύφθηκαν το 1997, από «ερευνητές κοντά στην γειτονιά Kargalı στο Εθνικό Πάρκο των Ορέων Tek Tek».

Ανάμεσα σε άλλα, βρέθηκε και ένα «άγαλμα ανδρός, που κρατά το πέος του».

Αλλά το πέος αυτού, μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις που έγιναν στο Göbeklitepe και στο Karahantepe, λογοκρίνεται! Στο βίντεο που προβλήθηκε φάνηκε ότι το πέος του αγάλματος δεν ήταν πια στην θέση του, που το είχε φιλοτεχνήσει ο αρχαίος καλλιτέχνης!

Θεωρήθηκε ένα από τα πιο ρεαλιστικά ανθρώπινα γλυπτά της παλαιολιθικής εποχής! Το άγαλμα ανδρός (άλλοι λένε «ανθρωποειδούς»), που απεικονίζεται σε καθιστή θέση, με ρεαλιστική έκφραση προσώπου, έχει ύψος 2,3 μ.! Βρέθηκε στερεωμένο στο έδαφος, μέσα σε ένα «παγκάκι». Ένα άγαλμα γύπα, τοποθετημένο στον τοίχο και πέτρινες πλάκες που είχαν αφεθεί στο πάτωμα, βρέθηκαν επίσης στον χώρο, όπου βρέθηκε το καθιστό άγαλμα, με τα πλευρά, την σπονδυλική στήλη και τα οστά των ώμων, που θυμίζει νεκρό. Το ιδιαίτερο είναι ότι κρατά το πέος του, σε στύση, και με τα δύο του χέρια!

Αλλά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης, δεν έδειξαν καθόλου το… κάτω μέρος του αγάλματος!

Ιδιαιτέρως δε, σε ένα κανάλι, φαίνεται ότι ελήφθη… τεχνική μέριμνα, να κρατηθεί το κάτω μέρος του αγάλματος, πίσω από την παρουσιάστρια!

Αυτά τα έργα, που έγιναν σε αυτά τα εδάφη πριν από χιλιάδες χρόνια και θεωρούνταν πολιτιστική κληρονομιά, αντιμετωπίζονται ως πηγή ντροπής από τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και το υπουργείο της Τουρκίας; «Λογοκρίνονται» τα αρχαία αγάλματα, εν έτει 2023;

Στην χώρα αυτή, φαίνεται η ηθική και η σεμνοτυφία να εξαντλείται στην αρχαία ιστορία και την αρχαία τέχνη...

ΠΗΓΗ: «Karahantepede Bulunan İnsan Heykelinin Penisi Nerede?», Arkeofili 1.10.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2023.

Λογοκρισια αρχαιο γλυπτο ανθρωπου, 12.000 χρονια πριν πεος Τουρκια αρχαια γλυπτικη αγριοχοιρος, φυσικο μεγεθος, βαμμενο βαφη χρωστικες ουσιες, αρχαιοτερο ζωγραφισμενο αρχαιο αγαλμα δομη Gobeklitepe, σημειο μηδεν της ιστοριας των πολεων ανθρωπινο Karahan tepe, οικισμος νεολιθικη περιοδος παλαιολιθικη Ανατολια Σανλιουρφα, μακεδονικη πολη εδεσσα της Ανατολιας αρχαιολογικος χωρος 1963 μακεδονια Ανατολια Gobekli tepe, μνημειο παγκοσμιας κληρονομιας ουνεσκο UNESCO, αρχαιοτερος ναος του κοσμου μοναδικο γλυπτα εργα γκομπεκλιτεπε καραχαντεπε γκομπεκλι τεπε καραχαν Karahan tepe, 10.000 10000 8000 πχ 11η 10η 9η χιλιετια Κτηριο του Φαλλου φαλλος λαξευμενο βραχος, τοιχος κεφαλι ανδρας, κεφαλη λαιμος φιδι οφις οβελισκος σχημα φαλλοσχημο κλιμακα / σκαλα τελετουργικη λειτουργια τελετουργια αρχαιολογια 1995, Γερμανικο Αρχαιολογικο Ινστιτουτο Μουσειο οβελισκοι Τ παλαιολιθικη ανασκαφη αντικειμενα ανθρωπινα αγαλματιδιο, ζωο γυπας, γυψ παλαιολιθικο μπαζα στηλη γραμμα ταυ > ταυρος λαξευμα κατασκευη δομες φαλλικα φαλλικο τοτεμ αρχαιες κατασκευες 1997, καργκαλι Kargalı Εθνικο Παρκο Ορη Tek Tek τεκ τεκ τεκτεκ καργαλι ανδρος, αιδοιο αιδοιον σπουδαιοτερη ανακαλυψη καλλιτεχνης καπρος παγκακι διακοσμηση συμβολο H ητα ημισεληνος μισοφεγγαρο, φιδια προσωπα προσωπειο μασκα κοκκινη, λευκη μαυρη χρωστικη κοκκινο, λευκο μαυρο χρωμα ρεαλιστικο ρεαλισμος ανθρωποειδες καθιστη θεση, ρεαλιστικη εκφραση πετρινη πλακα πατωμα, καθιστο πλευρα, σπονδυλικη στηλη οστα ωμος νεκρος στυση, χερια υπουργειο Πολιτισμου και Τουρισμου της Τουρκιας μμε μεσα ενημερωσης, καναλι, εργο πολιτιστικη κληρονομια ντροπη 2023 δημοσιογραφια δημοσιογραφοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ