Οι άγνωστες υπόγειες πετρόκτιστες σήραγγες του κάστρου της Λέρου! - του Fr. DiPierro

Οι άγνωστες υπόγειες
πετρόκτιστες σήραγγες
του κάστρου της Λέρου!

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του Frantsesko DiPierro

Το λαγούμι του Κάστρου στο νησί της Λέρου! Ψέμα η πραγματικότητα;

Η τοπική παράδοση αναφέρει πως υπήρχε κρυφή υπόγεια σήραγγα από το πηγάδι που βρίσκεται μέσα στο κάστρο στην εκτός των τειχών περιοχή. Ήταν προφανώς η κρυφή έξοδος η οποία πρέπει να λειτουργούσε σε εποχές εχθροπραξιών.

Διαβάζοντας σε σκονισμένα συγγράμματα για την μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου βλέπουμε ότι σιγά-σιγά οι μύθοι, ίσως να γίνονται πραγματικότητα…

Διαβάζοντας, λοιπόν, στο βιβλίο του ΙΑΚΩΒΟΥ Ν. ΚΑΖΑΒΗ γράφει ότι: «Tο 1180 π.Χ. οι Λέριοι πήραν μέρος στον Τρωικό [σ.σ.: εμφύλιο των Ελλήνων] πόλεμο… Περί το 412 π.Χ οι κάτοικοι της Λέρου συμμετείχαν στην επανάσταση των Ιώνιων συμμάχων εναντίων των Περσών, με αρχηγό τον Αρισταγόρα ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος της Μιλήτου… Ο γιος του Αγησάνδρου, ο Εκαταίος, πρότεινε να προετοιμάσουν οχυρωματικά έργα στην νήσο Λέρο σε περίπτωση που χάσουν την Μίλητο από τους Πέρσες…

 Η Πόλη της Ιωνίας καθώς και η Λέρος κατακτήθηκαν από τους Πέρσες έως και την εποχή που απελευθερώθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο και τους διαδόχους του. Πολύ αργότερα ακολουθήσε η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία με τα γνωστά επακόλουθα γεγονότα…

Περί το 1315 οι Ιωαννίτες ιππότες έφτιαξαν ένα κάστρο - πύργο για να μπορούν να παρακολουθούν την διέλευση των διερχόμενων πλοίων από βορά σε νότο και το αντίθετο…»…

Σήμερα όλοι εμείς ψάχνουμε να βρούμε και να συνδέσουμε τις ιστορικές ρίζες μας, από τα κομμάτια ενός όμορφου και άγνωστου παζλ.

Καλέ μου φίλε, διάβασε, ιχνηλάτησε και μετά γράψε για αυτά που είδες ο ίδιος… Ίσως όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία μπορεί να γίνουν αντικείμενα ερευνών και μελλοντικών αναζητήσεων.

Εμείς θα συνεχίσουμε να γράφουμε σε αυτήν την σελίδα για την ιστορία του νησιού μας, με τις λιγοστές γνώσεις που διαθέτουμε έως και σήμερα.

Κατά καιρούς οι δρόμοι που σε οδηγούν στα διάφορα ευρήματα είναι δύσβατοι και κακοτράχαλοι, όμως πυκνά συχνά αρχίζουν να λάμπουν, να ακτινοβολούν,να φωνάζουν και να εκλιπαρούν τους ειδικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες να τα ταυτοποιήσουν.

Τα λαγούμια και οι οχυρώσεις του βυζαντινού κάστρου είναι λοιπόν το θέμα της σημερινής έρευνας μας.

Ανεβαίνεις στο κάστρο με φίλους και παρατηρείς κάθε τι που είναι αχαρτογράφητο και ίσως εκεί να σου δοθεί κάποτε η επιθυμητή απάντηση!

Σήμερα εμείς μαζί με τον φίλο Θ. Γεωργιάδη μάλλον σταθήκαμε τυχεροί! Είδαμε ανάμεσα στους γκρίζους βράχους μια παλαιά οχύρωση και παραδίπλα την είσοδο μιας υπόγειας πετρόκτιστης σήραγγας.

Μια είσοδος που μάλλον κατά τύχη παρουσιάστηκε λόγω των κατολισθήσεων που έγιναν από τις τελευταίες βροχές του περασμένου Απρίλη.

Μια σήραγγά ή ένα υπόγειο λαγούμι, που έχει κατεύθυνση από βορά προς Νότο. Η πορεία της δείχνει να κατευθύνεται προς το κάστρο και βρίσκεται στην ΒΔ. εξωτερική σκοπιά. Ένα κτίσμα που δυστυχώς αχνοφαίνεται σε μια φωτογραφία του προηγούμενου αιώνα…

Για αυτήν την ιχνηλάτηση βοήθησαν η φίλη από την Ρώμη I. Ors, με το βιβλίο που μου έστειλε σε ηλεκτρονική μορφή, το φωτογραφικό υλικό του φίλου Στ. Γεωργαλλίδη και το φιλότιμο του φίλου Θ. Γεωργιάδη που ακολουθήσε στα απότομα και επικίνδυνα βράχια του Βυζαντινού κάστρου στο νησί της Λέρου!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.10.2023.

αγνωστη υπογεια πετροκτιστη σηραγγα καστρου Λερου λερος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ