Ο Σουηδός φιλέλλην, που ληστεύτηκε από Μανιάτες στο Άργος, παρ’ όλα αυτά έγραψε αντικειμενικό «Δοκίμιο ιστορίας της ελληνικής επαναστάσεως» - του Γ. Λεκάκη

Ο Σουηδός φιλέλλην,
που ληστεύτηκε από Μανιάτες
στο Άργος,
παρ’ όλα αυτά
έγραψε αντικειμενικό
«Δοκίμιο ιστορίας
της ελληνικής επαναστάσεως»

Ο Nils Frans Aschling ήταν ταγματάρχης ειδικός στα οχυρωματικά έργα και ανάμεσα στους πρώτους Σουηδούς φιλέλληνες που έσπευσαν να συμμετάσχουν στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων. Έμεινε στην Ελλάδα εννέα μήνες. Διορίσθηκε υπασπιστής του Κωλέττη. Εστάλη να επιθεωρήσει οχυρωματικά έργα στις Θερμοπύλες και στην Ακρόπολη Αθηνών. Παρά τις αντιξοότητες και την εχθρική στάση που μερικές φορές αντιμετώπισε (λ.χ. ληστεύτηκε από Μανιάτες στο Άργος, του απαγορεύθηκε να αποβιβαστεί στην Ύδρα, κλπ.), διατήρησε μέχρι τέλους τα φιλελληνικά του αισθήματα. Απογοητευμένος από την αχρησία στην οποία είχε περιέλθει από τις ελληνικές Αρχές επέστρεψε στα τέλη του 1822 στην πατρίδα του, όπου και συνέγραψε το «Försök till grekiska revolutionens historia, enligt anteckningar gjorde på stället» [«Δοκίμιο ἱστορίας τῆς ἑλληνικῆς ἐπαναστάσεως, μέ βάση σημειώσεις πού κρατήθηκαν ἐπί τόπου»]. Εξεδόθη στην Στοκχόλμη, από τον Samuel Rumstedt, το 1824. Το έργο του διακρίνεται για την αντικειμενικότητα και αμεροληψία του.

Η α΄ ΕΚΔΟΣΗ ήταν σε σχήμα 8ο, VIII + 205 σελ. με 5 χαλκογραφίες εκτός κειμένου.

Είναι καταγεγραμμένοι 9 Σουηδοί φιλέλληνες της Επαναστατικής Περιόδου.

Στα τέλη του 1821 εκδόθηκε στην Στοκχόλμη ένα ανώνυμο φυλλάδιο με τίτλο «Έκθεση για την απάνθρωπη διαγωγή των βαρβάρων Τούρκων απέναντι στους χριστιανούς υπηκόους τους», το οποίο παρακινούσε τους αναγνώστες του να συνδράμουν στην Ελληνική Επανάσταση εμπράκτως.

Στις αρχές του 1822 αναχωρούν δύο Σουηδοί για την επαναστατημένη Ελλάδα, οι F. N. Aschling και ο υπολοχαγός T. F. Aakerhjelm, που θα συμμετάσχει στην πολιορκία της Ακροπόλεως Αθηνών, θα τραυματισθεί και θα φύγει τον Ιανουάριο του 1823 για την πατρίδα του, δια μέσου της Σμύρνης.

Ο G. A. Sass, επί κεφαλής της φρουράς Μεσολογγίου, στην προσπάθειά του να χωρίσει διαπληκτιζομένους Έλληνες, σκοτώθηκε από έναν Μεσολογγίτη (18.2.1824).

Ο August Maximilan Myhrenberg συμμετείχε στο σώμα του Φαβιέρου και ως υπασπιστής του, σε μάχες στην Εύβοια, την Χίο και την Ακρόπολη. Από το 1829 έως το 1830 εχρημάτισε διοικητής του Παλαμηδίου. Ήλθε σε ρήξη με τον Καποδίστρια κι έφυγε.

Ο J. F. S. Crusenstolpe ήλθε το 1827.

Ο K. G. T. Westee ήλθε το 1831 και έμεινε μέχρι το 1837.

ΠΗΓΗ: Βέργος, 9.6.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.5.2021.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - Εx-libris Bengt E. Nyström. Droulia 764.

        - Er. Wiken «Η συμβολή της Σουηδίας στην Ελληνική Επανάσταση », Νέα Εστία, τ. 44, τ/χ. 512, 1.11.1948, σελ.1329 – 1333.

Σουηδος φιλελλην, ληστεια ληστες Μανιατες αργος, Δοκιμιο ιστορια της ελληνικης επαναστασεως 1821 ασλινγκ Aschling ταγματαρχης οχυρωματικα εργα Σουηδοι φιλελληνες αγωνας επανασταση Ελληνες Ελλαδα υπασπιστης Κωλεττης οχυρωματικο εργο Θερμοπυλες φθιωτιδος φθιωτιδας φθιωτιδα φθιωτις Ακροπολη Ακροπολις Αθηνων Μανιατη μανη Αργολις, αργολιδα απαγορευση αποβιβαση υδρα, φιλελληνικα αισθηματα ελληνικες Αρχες 1822 επαναστασης, Στοκχολμη, ρουμστεντ Rumstedt, 1824 εργο χαλκογραφια βιβλιο ανωνυμο φυλλαδιο εκθεση για την απανθρωπη διαγωγη των βαρβαρων Τουρκων απεναντι στους χριστιανους υπηκοους τους Ελληνικη βαρβαροι Τουρκοι χριστιανοι υπηκοι υπολοχαγος αακερχιελμ ακερχιελμ Aakerhjelm, πολιορκια της Ακροπολεως Αθηνας 1823 Σμυρνη σας σασς Sass, φρουρα Μεσολογγιου, Μεσολογγιτης 18 φεβρουαριου 1824 Αθηνα Αθηναι Μεσολογγι αιτωλοακαρνανιας αιτωλοακαρνανια μυρενμπεργκ μιρενμπεργκ Myhrenberg σωμα Φαβιερος μαχη Ευβοια, Χιος 1829 1830 διοικητης Παλαμηδι Παλαμιδι ναυπλιου ναυπλιο Καποδιστριας κρουσενστολπε Crusenstolpe 1827 βεστε βεστεε Westee 1831 1837 Σουηδια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ