14 θεατρικές ομάδες στο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2023 - Κεντρική θεματική η “Οδύσσεια” του Ομήρου

14 θεατρικές ομάδες
στο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης
2023
Κεντρική θεματική
η “Οδύσσεια” του Ομήρου

Για δεύτερη χρονιά από 26 έως 30 Οκτωβρίου 2023 στο νησί της Ιθάκης πραγματοποιείται το “Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2023” βασισμένο στους άξονες: Καλλιτεχνική δράση - Πολιτιστική παραγωγή - Εκπαιδευτική δραστηριότητα.

14 θεατρικές ομάδες και επί μέρους καλλιτέχνες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών συμμετέχουν στο πρόγραμμα του “Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης 2023”. Το “Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2023” επικεντρώνεται στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών καθώς και συνολικά του σύγχρονου θεάτρου, μέσα από την στήριξη και την προώθηση του ελληνικού θεατρικού έργου των νέων δραματουργών.

Κεντρική θεματική στο θεσμό κατέχει ένα έπος τεράστιας λογοτεχνικής αξίας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και σημείο αναφοράς σχετικά με την σύγχρονη Ιθάκη, η “Οδύσσεια” του Ομήρου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ αναλαμβάνουν από κοινού ο ηθοποιός - σκηνοθέτης, Κώστας Γάκης και η θεατρολόγος - σκηνοθέτης Αθηνά Αρσένη.

Το Φεστιβάλ χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος ονομάζεται "ΑΥΛΑΙΑ" και αποτελεί το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα: Αυτή και Αυτοί, Βellobella, Duende, Επισκηνίτες, ΗOLA_LATHOS, Melocotones, Ό.τι; & Φαγητάκι. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες παρουσιάζουν θεατρικα ντουέτα, διάρκειας δέκα λεπτών μέσω σύγχρονων θεατρικών πρακτικών, μέρος των ραψωδιών της Οδύσσειας. Μία από αυτές θα κερδίσει το πρώτο βραβείο και το ποσό των 1.000 ευρώ.

Το δεύτερο μέρος ονομάζεται "ΣΚΗΝΗ" και περιλαμβάνει έξι παραστάσεις μεγάλης διάρκειας, επαγγελματικών θεατρικών θιάσων. Επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα κάνει η παράσταση “Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας” της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. Στην σύλληψη και ερμηνεία η Κάτια Γέρου και η Ναταλία Γεωργοσοπούλου. Παρουσιάζονται επίσης οι παραστάσεις: “Γυνή Πλέουσα” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη, απο την ομάδα Αγγελοπετριά. “Μάγισσες: αυτή η ιστορία (δεν) είναι δική μας”, Θέατρο Επινόησης, απο την Hex Theatre Group. “Οδύσσεια, μέσα από τη ματιά της Πηνελόπης” σε σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, απο την Ομάδα 2510. “Αυτός, ο άλλος και το παντελόνι του” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και ερμηνεία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη. Και για τους μικρούς θεατές “Τα ρούχα του αυτοκράτορα”, σε θεατρική διασκευή Εύας Στυλάντερ και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ευστρατίου απο το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν.

Στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους του φεστιβαλ “ΣΚΗΝΗ” δύο σπουδαίοι έλληνες καλλιτέχνες η Κάτια Γέρου και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης τιμούνται για την καλλιτεχνική πορεία και την συνολική προσφορά τους στο χώρο του θεάτρου. Σε αυτο το σημείο το φεστιβάλ αναδεικνύει την ιδιαιτερη σημασία της καλλιτεχνικής αναγνωρισης τον προηγούμενων γενεων στο χώρο του θεάτρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης του σύγχρονου.

Το τρίτο μέρος ονομάζεται "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ" και περιλαμβάνει πέντε σεμιναριακά μαθήματα δραματοποίησης, παραστατικών τεχνών, αυτοσχεδιασμού από τους παρακάτω καταξιωμένους καλλιτέχνες: ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Κώστας Γάκης, η ηθοποιός Μάγια Πολιτάκη, η ηθοποιός Ρένα Κουμπαρούλη, η σκηνοθέτης - θεατρολόγος Μυρσίνη Λαντζουράκη και ο ηθοποιός Παντελής Τρίγκατζης.

Το “Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2023” συνδιοργανώνουν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ιθάκης “ΦΗΜΙΟΣ”, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Περιφερειακή Ένωση Ιονίων Νήσων.

Το “Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2023” τελεί υπό την αιγίδα και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Κ. Τρίχα για την αφιλοκερδή προσφορά του στην δημιουργία της αφίσας, τον Γ. Αρσένη και την Α.Μ.Κ.Ε Lotofagoi για την δωρεάν κατασκευή και φιλοξενία της ιστοσελίδας του θεατρικού φεστιβάλ, την εταιρία Ionio P. Lines F/B Ιόνιον Πέλαγος για την χορηγία των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και την μεταφορική εταιρεία George Dellaportas για την μεταφορά σκηνικών.

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ ή στο τηλ: 26740-33.163.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.10.2023.

θεατρικες ομαδες Θεατρικο Φεστιβαλ Ιθακης 2023 Οδυσσεια Ομηρου νησι Ιθακη Θεατρο Καλλιτεχνικη δραση - Πολιτιστικη παραγωγη - Εκπαιδευτικη δραστηριοτητα θεατρικη ομαδα καλλιτεχνες παραστατικες τεχνες καλλιτεχνης συγχρονο ελληνικο θεατρικο εργο δραματουργος επος λογοτεχνια Ομηρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ