Απεικόνιση του ήρωα Αίαντα βρέθηκε σε αρχαίο βυθισμένο κτήριο στην Σαλαμίνα! - του Γ. Λεκάκη

Απεικόνιση του ήρωα Αίαντα
βρέθηκε σε αρχαίο
βυθισμένο κτήριο στην Σαλαμίνα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ερείπια δημοσίου κτηρίου / στοάς, ή σκεπασμένου πεζόδρομου / πλατείας, έχουν βρεθεί στην ακτή του νησιού της Σαλαμίνος.

Ερευνητές από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας είπαν ότι η αναγνώριση της στοάς θα τους βοηθήσει να μελετήσουν την τοπογραφία και την οργάνωση της αρχαίας πόλεως, την οποία περιέγραψε ο γεωγράφος Παυσανίας του 2ου αιώνα μ.Χ. Η κλασσική πόλη στο νησί της Σαλαμίνος φαίνεται να κατέρρευσε τον 2ο  αιώνα μ.Χ., αφού ο Παυσανίας έγραψε: «Υπάρχουν ακόμη τα ερείπια μιας αγοράς, ένας ναός του Αίαντα και το άγαλμά του σε έβενο». Η Σαλαμίνα καυχιόταν για τον ήρωά της και ήρωα του Τρωικού εμφυλίου των Ελλήνων Πολέμου Αίαντα, το πιο διάσημο ιθαγενές τέκνο της.
Αλήθεια, σήμερα γιατί δεν έχει πουθενά ένα ανάλογο άγαλμα του Αίαντος, από έβενο;

Το τμήμα των σωζόμενων λίθων έχει διαστάσεις περίπου 32 Χ 6 μ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο διάδρομος κάποτε περιέβαλλε 6 ή 7 δωμάτια. Ένα από τα δωμάτια, το οποίο ήταν περίπου 4,7 Χ 4,7 μ., είχε έναν μεγάλο λάκκο αποθήκευσης.

Οι υποβρύχιοι αρχαιολόγοι που ερευνούν την Σαλαμίνα, λένε ότι το μεγάλο και ογκώδες δημόσιο κτήριο είναι το «κλειδί» για την κατανόηση της ιστορίας της αρχαίας πόλεως. Θυμίζω ότι το 2021, ανακάλυψαν το θαλάσσιο τείχος, που χρησίμευε ως οχυρωματικό σύστημα για την αρχαία πόλη.

Τα πώματα αμφορέων και τα χάλκινα νομίσματα που βρέθηκαν στα θεμέλια της στοάς υποδηλώνουν ότι η κατασκευή χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο είναι το επάνω τμήμα μαρμάρινης στήλης – μια όρθια πέτρινη πλάκα, με σχέδιο, που χρησιμοποιείτο συχνά ως ταφικός δείκτης στην αρχαία Ελλάδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το θραύσμα που φέρει ανάγλυφο, το οποίο απεικονίζει έναν γενειοφόρο άνδρα να στέφεται από κάποιον γίγαντα με μυώδες δεξί χέρι. Οι μελετητές προτείνουν ότι το χέρι μπορεί να είναι μέρος μιας εικόνας του ήρωα Αίαντα.

Βρέθηκε επίσης θραύσμα μαρμάρινης στήλης που έφερε επιγραφή [σ.σ.: Διαβάζεται ... ΑΒΕΙΝΤΑ ...].

Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού εσημείωσε ότι τα ερείπια της Σαλαμίνας είναι ακριβώς όπως τα περιέγραψε ο Παυσανίας, πριν από σχεδόν δύο χιλιετίες. «Η ταύτιση της στοάς είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο για την μελέτη της τοπογραφίας και της οικιστικής οργάνωσης της αρχαίας πόλεως», ανέφερε.

Η αρχαία (και κυρίως η υπόγεια) Σαλαμίς χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Δεν έχει πει ακόμη τον τελευταίο λόγο της... - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

ΠΗΓΗ: «Depiction of Trojan War hero Ajax found in 1,800-year-old submerged building in Greece - The sunken public building was discovered in the underwater ruins of ancient Greek city», Live Science, 28.10.2023. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.10.2023.

Απεικονιση ηρωας Αιαντας αρχαιο βυθισμενο κτηριο Σαλαμινα ερειπια δημοσιο στοα σκεπασμενος πεζοδρομος / πλατεια ακτη νησι Σαλαμις Υπουργειο Πολιτισμου Ελλαδας τοπογραφια οργανωση αρχαια πολις, γεωγραφος Παυσανιας 2ος αιωνας μΧ κλασσικη πολη Σαλαμινος αγορα ναος του Αιαντα αγαλμα εβενο Τρωικος εμφυλιος Ελληνων Πολεμος Αιας λιθοι αρχαιολογια διαδρομος δωματια δωματιο τετραγωνο λακκος αποθηκευση υποβρυχια αρχαιολογος 2021, θαλασσιο τειχος, οχυρωματικο πωμα αμφορεας χαλκινο νομισμα θεμελια κατασκευη 4ος πΧ μαρμαρινη στηλη ορθια πετρινη πλακα, σχεδιο, ταφικος δεικτης αρχαια Ελλαδα θραυσμα αναγλυφο, γενειοφορος ανδρας στεψη μυωδες δεξι χερι γιγας γιγαντας εικονα Αιαντος επιγραφη οικιστικη οργανωση υπογεια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ