30 ανέκδοτες αρχαίες ελληνικές ιδιωτικές επιστολές από την Συλλογή Παπύρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας!

30 ανέκδοτες αρχαίες ελληνικές
ιδιωτικές επιστολές
από την Συλλογή Παπύρων
της Εθνικής Βιβλιοθήκης
της Αυστρίας!

Στην ομιλία με τίτλο «Ιδιωτικές επιστολές από την Ύστερη Αρχαιότητα (4ος-7ος αι. μ.Χ.): νέα ανέκδοτα ευρήματα στο ιστορικό τους πλαίσιο» ο Αμφιλόχιος Παπαθωμάς (του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), θα παρουσιαστούν περίπου 30 ανέκδοτες ελληνικές παπυρικές ιδιωτικές επιστολές της ύστερης αρχαιότητας (4ος - 7ος αι. μ.Χ.), οι οποίες φυλάσσονται στην Συλλογή παπύρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας και πρόκειται να δημοσιευθούν στον επόμενο τόμο της επιστημονικής σειράς Corpus Papyrorum Raineri (De Gruyter, 2024). Αυτές οι άγνωστες μέχρι σήμερα παπυρικές επιστολές εντάχθηκαν στην Συλλογή παπύρων της Βιέννης στο μεγαλύτερο μέρος τους τον όψιμο 19ο αιώνα, παρέμεναν, ωστόσο, για περισσότερα από 130 χρόνια αδημοσίευτες και ως εκ τούτου μη προσβάσιμες για το επιστημονικό και το ευρύτερο κοινό.

Προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας και επιστολογραφίας κατά την ύστερη αρχαιότητα και το πρώιμο Βυζάντιο, αλλά και για την διοικητική, κοινωνική, οικονομική, ακόμη και την πολιτική ιστορία της Αιγύπτου κατά την τελευταία αυτήν περίοδο της ελληνορωμαϊκής κυριαρχίας στην χώρα του Νείλου και των περσικών και αραβικών κατακτήσεων του 7ου αιώνα μ.Χ.

Σημαντική είναι και η συμβολή των νέων αυτών επιστολών στην καταγραφή της ιστορίας των νοοτροπιών στην ανατολική Μεσόγειο κατά την μετάβαση από την αρχαιότητα στον μεσαίωνα.

Τέλος, η έκδοση των νέων κειμένων θα ενταχθεί στα ευρύτερα συμφραζόμενα της δημοσίευσης αυτήν την περίοδο νέων ελληνικών παπύρων της μετακλασσικής αρχαιότητας.

Η ομιλία θα γίνει στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σκουφά 45, εν Αθήναις), στις 7.11.2023.

ΠΗΓΗ: EFA, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.11.2023.

ανεκδοτες αρχαιες ελληνικες ιδιωτικες επιστολες Συλλογη Παπυρων Εθνικη Βιβλιοθηκη Αυστριας Ιδιωτικη επιστολη υστερη Αρχαιοτητα 4ος 7ος αιωνας μΧ ανεκδοτα ευρηματα ιστορια Παπαθωμας ανεκδοτη ελληνικη παπυρος παπυροι Αυστρια Corpus Papyrorum Raineri De Gruyter, 2024 αγνωστες παπυρικη Βιεννη 19ος αδημοσιευτες εξελιξη ελληνικη γλωσσα επιστολογραφια πρωιμο Βυζαντιο, διοικηση κοινωνια οικονομια πολιτικη Αιγυπτος περιοδος ελληνορωμαικη περσια αραβια κατακτηση συμβολη νοοτροπια ανατολικη Μεσογειος μεσαιωνας εκδοση νεα κειμενα συμφραζομενα δημοσιευση νεοι ελληνικοι μετακλασσικη αγνωστη αδημοσιευτη ελληνικη ρωμαικη περσικη αραβικι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ