Η Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού Λέσβου - του Π. Πόλη

Η Αρχαιολογική Συλλογή
Ερεσού Λέσβου

Του Παναγιώτη Πόλη, αρχαιολόγου

Η Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού στεγάζεται σε ένα λιθόκτιστο κτίριο, εμβαδού 41 τ.μ., με παρακείμενο ημιυπαίθριο χώρο, εμβαδού 29 τ.μ. και ευρύχωρο προαύλιο.

Η έκθεση στο κτήριο διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες:

        α) θρησκεία και λατρεία (αναθηματικά ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα)

        β) ταφικά έθιμα (επιτύμβιες στήλες, πήλινη σαρκοφάγος στον τύπο των κλαζομενιακών, κτερίσματα)

και

        γ) καθημερινή ζωή (αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν το δημόσιο και ιδιωτικό βίο).

Στον υμιυπαίθριο χώρο εκτίθενται ευμεγέθη αρχιτεκτονικά μέλη (βάσεις και σφόνδυλοι κιόνων, ιωνικά και δωρικά κιονόκρανα, τμήματα ζωφόρων και γείσων), αναθηματικά ανάγλυφα και βωμοί ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων ενώ έχει προβλεφθεί χώρος για την έκθεση τμήματος ψηφιδωτού δαπέδου ρωμαϊκών χρόνων.

Στον προαύλιο χώρο εκτίθενται σαρκοφάγοι, βάθρα, επιγραφές και ολόγλυφα έργα.

Παρακείμενο κτήριο, εμβαδού 31 τ.μ., το οποίο στέγαζε ως το 2000 την Παλαιά Συλλογή, λειτουργεί πλέον ως χώρος αποθήκευσης αρχαίων κεραμικών και μαρμάρινων αντικειμένων.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού άρχισαν να συγκεντρώνονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και φυλάσσονταν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο υπόγειο της Γεωργικής Σχολής Ερεσού. Τότε μεταφέρθηκαν σε νεοανεγερθέν κτήριο, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την εκκλησία, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Ανδρέα, το οποίο στέγασε την έκθεση των αρχαιοτήτων μέχρι και το 2000 οπότε και λόγοι ασφαλείας επέβαλαν την διακοπή λειτουργίας της.

Από το 2011 η Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού εκτίθεται στο δημοτικό ακίνητο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Ερεσού, το οποίο για ένα διάστημα είχε λειτουργήσει και ως Λαογραφικό Μουσείο και το οποίο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για να στεγάσει την επανέκθεση των αρχαιοτήτων.

Το παραχωρηθέν λιθόκτιστο κτήριο, ο ημιυπαίθριος χώρος και το προαύλιο, σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Ανδρέα, καθώς και με το ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού Μουσείου αποτελούν μια αρχαιολογική ενότητα πλησιέστατη προς την Ακρόπολη της Αρχαίας Ερεσού, αλλά και προς τα διασωθέντα τμήματα του αρχαίου τείχους.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.12.2022.

Αρχαιολογικη Συλλογη Ερεσου Λεσβου Πολης, αρχαιολογος Αρχαιολογια Ερεσος λιθοκτιστο κτηριο, εκθεση αρχαια θρησκεια λατρεια αναθηματικα αναγλυφα ολογλυφα εργα αναθηματικο αναγλυφο ολογλυφο εργο αναθημα αναθηματα γλυπτικη ταφικα εθιμα επιτυμβια στηλη πηλινη σαρκοφαγος τυπος κλαζομενιακος, κτερισματα τυπου κλαζομενων, κτερισμα κλαζομεναι κλαζομενες κλαζομενιων βουρλα μικρας ασιας μικρα ασια καθημερινη ζωη αντικειμενα δημοσιος ιδιωτικος βιος ευμεγεθη αρχιτεκτονικα μελη βαση σφονδυλος κιονας ιωνικο ιωνια δωρικο κιονοκρανο ζωφορος γεισο βωμος ελληνιστικα ρωμαικα χρονια ψηφιδωτο δαπεδο ρωμαικη εποχη σαρκοφαγος, βαθρο, επιγραφη Παλαια αποθηκη αρχαιο κεραμικο μαρμαρινο αντικειμενο αρχαιολογικα ευρηματα Τουρκοκρατια 1960 Γεωργικη Σχολη εκκλησια, αρχαιολογικος χωρος Βασιλικη Αγιου Ανδρεα, Αγιος Ανδρεας αρχαιοτητες 2000 2011 Παλαιο Δημοτικο Σχολειο Λαογραφικο Μουσειο Υπουργειο Πολιτισμου ακρόπολη αρχαιο τειχος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ