Η αρχαία Μήθυμνα, ίδρυμα Αιολέων, στον Μόλυβο Λέσβου, ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους οικισμούς του Αιγαίου! - της Μ. Παππά

Η αρχαία Μήθυμνα, ίδρυμα Αιολέων,
στον Μόλυβο Λέσβου,
ένας από τους σημαντικότερους
διατηρητέους οικισμούς
του Αιγαίου!

Της αρχαιολόγου Μαρίας Παππά

Η αρχαία Μήθυμνα, η θέση της οποίας ταυτίστηκε με την σημερινή πόλη του Μολύβου, ήταν η δεύτερη σε έκταση και ισχύ πόλις-κράτος της Λέσβου. Ήταν κτισμένη σε χερσόνησο, με την ακρόπολή της στην θέση του Μεσαιωνικού Κάστρου και αποτελεσματική οχύρωση από την πλευρά της στεριάς.

Αρχικά η πόλη ήταν περιορισμένη γύρω από την ακρόπολι. Από τον 5ο αι. π.Χ. όμως, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ευρωστίας και της πληθυσμιακής αύξησης, επεκτάθηκε κυρίως στα ΒΑ, στην σημερινή περιοχή «Ντάπια», με συνακόλουθη επέκταση της νεκρόπολης στα νότια, στην πεδιάδα κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που οδηγούσε από την Μήθυμνα στην Άντισσα.

Η Μήθυμνα που καταλαμβάνει μια μικρή χερσόνησο στην βόρεια ακτή του νησιού, ιδρύθηκε πιθανότατα μετά την άφιξη των Αιολέων. Όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες, η πόλη της Μήθυμνας γνώρισε την μεγαλύτερη άνθηση κατά την αρχαϊκή περίοδο, οπότε κατελάμβανε και την μεγαλύτερη έκταση, που ταυτίζεται σχεδόν με το σύγχρονο παραδοσιακό οικισμό. Από τον 4ο αιώνα π.Χ., η πόλη περιορίζεται προς την ακρόπολη και την Ντάπια, όπου σώζεται σε μεγάλο ύψος ένα τμήμα του αμυντικού τείχους της Ελληνιστικής εποχής, το οποίο ενσωματώθηκε στο σημερινό Μεσαιωνικό Κάστρο.

Επίσης, σώζονται λείψανα από τον μώλο του αρχαίου λιμανιού, που είναι ορατά στη θέση που βρίσκεται το σύγχρονο λιμάνι, καθώς και τμήματα του υδραγωγείου της ρωμαϊκής εποχής που μετέφερε το νερό από τον Λεπέτυμνο στην Μήθυμνα.

Σημαντικά στοιχεία για την αρχαία Μήθυμνα προέρχονται από σωστικές ανασκαφές της Κ΄ ΕΠΚΑ σε οικόπεδα ιδιωτών και στα πλαίσια δημοσίων έργων.

Στην θέση Ντάπια εντοπίστηκε το αρχαϊκό νεκροταφείο της πόλης και οικοδομικά κατάλοιπα της ελληνιστικής πόλης, ενώ η νεκρόπολη των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων αποκαλύφθηκε κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από την Μήθυμνα στη Πέτρα.

Τέλος, στα ανατολικά του σημερινού λιμανιού, στην οδό Κέπετζη, αποκαλύφθηκε λουτρικό συγκρότημα της ελληνιστικής εποχής και της εποχής της ρωμαιοκρατίας (3ος αι. π.Χ. - 3ος αι. μ.Χ.), με ορθογώνιους χώρους ψυχρού και χλιαρού λουτρού, που συνδέονται με διαδρόμους και διαθέτουν ενιαίο σύστημα αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η Μήθυμνα σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διατηρητέους οικισμούς του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.12.2022.

αρχαια Μηθυμνα, ιδρυμα Αιολεις Μολυβος Λεσβου, διατηρητεος οικισμος του Αιγαιου αρχαιολογος Παππα αρχαιο πολη Μολυβου, πολις κρατος Λεσβος χερσονησος, ακροπολη Μεσαιωνικο Καστρο οχυρωση ακροπολις 5ος αιωνας πΧ οικονομικη ευρωστια πληθυσμιακη αυξηση περιοχη Νταπια νεκροπολη αντισσα βορεια ακτη νησι ανασκαφη αρχαικη περιοδος, εποχη παραδοσιακος 4ος αμυντικο τειχος ελληνιστικη Μεσαιωνας λειψανα μωλος λιμανι υδραγωγειο ρωμαικη νερο Λεπετυμνος σωστικες ανασκαφες Κ ΕΠΚΑ αρχαικο νεκροταφειο οικοδομικα καταλοιπα ελληνιστικα ρωμαικα χρονια Πετρα λουτρικο συγκροτημα λουτρο λουτρα ρωμαιοκρατια 3ος μΧ ορθογωνιος χωρος ψυχρο και χλιαρο διαδρομος συστημα αγωγος υδρευση αποχετευση Αιγαιο αναλημματικος τοιχος 7ος 2.800 χρονια πριν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ