Βρέθηκαν μαχαίρια 7.000 χρόνων από δόντια καρχαρία! - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκαν μαχαίρια
7.000 χρόνων
από δόντια καρχαρία!

Του Γιώργου Λεκάκη

Δύο μαχαίρια 7.000 χρόνων φτιαγμένα με δόντια καρχαρία, ανακαλύφθηκαν στο από στα καρστικά Maros-Pangkep του νησιού Sulawesi της Ινδονησίας, από μια διεθνή ομάδα ερευνητών με επί κεφαλής την M. C. Langley (του Πανεπιστημίου Griffith) και τον A. Duli (του Πανεπιστημίου του Hasanuddin).

Τα εργαλεία έχουν συσχετιστεί με τον πολιτισμό του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη Toalean. Αν και εντοπίσθηκε, για πρώτη φορά, πριν από 120 χρόνια, η γνώση της τεχνολογίας και του πολιτισμού των Toalean του Μέσου Ολόκαινου στο Sulawesi της Ινδονησίας παραμένει περιορισμένη. Οι Toalean αναπτύχθηκαν στην Ινδονησία πριν 8.000 χρόνια.

Τα υπολείμματα του πρώτου μαχαιριού, που ανακτήθηκαν από την σπηλιά του Leang Panninge, αποτελούνται από ένα δόντι με δύο τρύπες, που έχουν ανοιχθεί στην ρίζα του.

Το δεύτερο μαχαίρι, που αποκαλύφθηκε στην θέση του σπηλαίου Leang Bulu' Sipong 1, είναι από ένα σπασμένο δόντι καρχαρία με μια σωζόμενη τρύπα.

Και τα δύο δόντια προήλθαν από καρχαρίες-τίγρη, που πιστεύεται ότι είχαν μήκος πάνω από 1,8 μ. Τα μαχαίρια θα είχαν συναρμολογηθεί συνδέοντας τα δόντια του καρχαρία σε μια λαβή με σπάγκο από φυτά και κόλλες από ορυκτά, φυτικά και ζωικά υλικά.

Η ανάλυση αυτών των αντικειμένων πάει πίσω την χρήση λεπίδων με δόντια καρχαρία κατά περίπου 2.000 χρόνια!

Αυτά τα τεχνουργήματα είναι από τα πρώτα αρχαιολογικά στοιχεία για την χρήση δοντιών καρχαρία σε σύνθετα όπλα!

ΠΗΓΗ: M. C. Langley «Shark-tooth artefacts from middle Holocene Sulawesi», Cambridge University Press, 24.10.2023. Και Newsweek. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2023.

αρχαια μαχαιρια 7.000 χρονια πριν δοντια καρχαρια αρχαιο μαχαιρι 5000 πχ δοντι καρχαριας, καρστικα σπηλαια μαρος πανγκεπ Maros Pangkep νησι σουλαβεζι Sulawesi Ινδονησιας, εργαλεια πολιτισμος κυνηγος τροφοσυλλεκτης τοαλεαν Toalean τεχνολογια Μεσο Ολοκαινο Ινδονησια 8.000 6000 σπηλια λεανγκ πανιντζε παννιντζε Leang Panninge, τρυπες, σπηλαιο μπουλου σιπονγκ Leang Bulu Sipong 1, σπασμενο τρυπα οπη οπες τιγρη, τιγρις λαβη σπαγκος φυτα κολλα ορυκτα, φυτικα ζωικα υλικα λεπιδα τεχνουργημα πρωτα αρχαιολογια χρηση συνθετα οπλα οπλο νεολιθικη εποχη νεολιθικα νεολιθικο κυνηγοι τροφοσυλλεκτες τολεαν φυτο ορυκτο, φυτικο ζωικο υλικο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ