Νομοθετική πρωτοβουλία για την στήριξη και την αύξηση της μετάδοσης του ελληνικού τραγουδιού: Ένα πάγιο αίτημα των δημιουργών δείχνει τον δρόμο για την διαφύλαξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας

Νομοθετική πρωτοβουλία
για την στήριξη
και την αύξηση της μετάδοσης
του ελληνικού τραγουδιού:
Ένα πάγιο αίτημα των δημιουργών
δείχνει τον δρόμο για την διαφύλαξη
της ελληνικής μουσικής δημιουργίας

Ένα θετικό πρώτο βήμα και ταυτόχρονα - ελπίζουμε - δικαίωση των πολύχρονων αγώνων των δημιουργών και δικαιούχων προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία για «τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου ανάδειξης και διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και προστασίας και διάχυσης της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής μουσικής ως άυλα πολιτιστικά αγαθά - Κίνητρα για την στήριξη και την αύξηση της μετάδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού».

Η ενίσχυση της μετάδοσης του ελληνικού τραγουδιού από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και άλλους φορείς αποτελεί πάγιο και κρίσιμο αίτημα των Ελλήνων δημιουργών. Το ελληνικό τραγούδι αποτελεί ανεκτίμητο πολιτισμικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο για την χώρα. Σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού, όπου εθνικά ρεπερτόρια καταλήγουν να γίνονται χρηματιστηριακά προϊόντα, το κεφάλαιο αυτό πρέπει να προστατευθεί. Μόνο τότε οι δημιουργοί και δικαιούχοι δικαιωμάτων, οι οποίοι έχουν τα τελευταία χρόνια υποστεί σημαντικότατες απώλειες στα εισοδήματά τους, θα μπορέσουν να διασφαλίσουν μια δίκαιη απόδοση των δικαιωμάτων τους από τις χρήσεις των έργων τους.

Η πρόβλεψη κινήτρων για την αύξηση του ποσοστού μετάδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού και ορχηστρικής μουσικής Ελλήνων δημιουργών στην ραδιοφωνική μετάδοση, την δημόσια εκτέλεση, τις κινηματογραφικές ταινίες και τις οπτικοακουστικές παραγωγές που επιδοτούνται ή ενισχύονται από το Δημόσιο, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Η καθοριστική δικαίωση για τους Έλληνες δημιουργούς θα επέλθει όταν ενσωματωθεί στο θεσμικό πλαίσιο υποχρεωτική ποσόστωση υπέρ της εθνικής μουσικής δημιουργίας για όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όπως συμβαίνει ήδη εδώ και πολλά χρόνια σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Η ΕΔΕΜ, από την αρχή της λειτουργίας της έως σήμερα, έχει καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού σχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην ποσόστωση μετάδοσης του ελληνικού τραγουδιού και έχει υποβάλει θέσεις και προτάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Περιμένοντας την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, η ΕΔΕΜ είναι πάντοτε στη διάθεση των αρμοδίων για συνεργασία προκειμένου να προχωρήσει η γρήγορη υλοποίηση της νομοθετικής θωράκισης των δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών.

ΠΗΓΗ: ΕΔΕΜ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.11.2023.


Νομοθετικη πρωτοβουλια στηριξη μεταδοση ελληνικο τραγουδι αιτημα δημιουργος διαφυλαξη ελληνικη μουσικη δημιουργια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ