Σκουπιδαριό το αρχαίο λατομείο στην Μόρια Λέσβου! Με μάρμαρό του κτίσθηκαν αρχαία μνημεία σε Μυτιλήνη, Πέργαμο, Ρώμη! - του Γ. Λεκάκη

Σκουπιδαριό το αρχαίο λατομείο
στην Μόρια Λέσβου!
Με το μάρμαρό του κτίσθηκαν αρχαία μνημεία
σε Μυτιλήνη, Πέργαμο, Ρώμη!

Του Γιώργου Λεκάκη

Όπως γράφει το υπ. Πολιτισμού το «αρχαίο λατομείο μαρμάρου, το οποίο χωροθετείται σε ιδιωτική έκταση (σ.σ.: !!!)(*) στην αγροτική περιοχή της Μόριας, 4 χλμ. περίπου βορειοδυτικά της Μυτιλήνης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία αυτού του είδους στην Λέσβο, αλλά και στον ευρύτερο αιγαιακό χώρο. 

Καταλαμβάνει έκταση μήκους 200 μ., πλάτους 120 μ. και βάθους 30 μ., σε ορισμένα σημεία. Περιλαμβάνει 9 βασικές εξορυκτικές κοιλότητες και πολλές μικρότερες στην περιφέρεια.

Για την εξόρυξη του υλικού, όπως στα περισσότερα λατομεία, διάνοιγαν πάνω στο πέτρωμα τομές με κλιμακωτή διάταξη. 

Μέσα σε αυτές κατασκεύαζαν σφηνοειδείς οπές για την τοποθέτηση ξύλινων σφηνών, με τις οποίες επιτυγχανόταν η απόσπαση παραλληλεπίπεδων ογκόλιθων. 

Τα ίχνη των εργαλείων στα τοιχώματα των λάκκων σχηματίζουν το μοτίβο της ιχθυάκανθας, χαρακτηριστικό των λατομείων των ρωμαϊκών χρόνων.

Το μάρμαρο του λατομείου εντάσσεται, από γεωλογική άποψη, στους άνω τριαδικούς σχηματισμούς της αυτόχθονης ενότητας της Λέσβου. 

Είναι σκούρο γαλαζόφαιο, συχνά με φλεβώσεις κρυσταλλικής δομής σε πιο ανοιχτή γκρίζα έως λευκή απόχρωση, χονδρόκοκκο με αδρή επιφάνεια, που δεν προσφέρεται για στίλβωση.

Η λειτουργία του λατομείου τοποθετείται χρονικά κυρίως το διάστημα από τους ελληνιστικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα. Το υλικό εξόρυξης χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή πάρα πολλών μνημείων της αρχαίας Μυτιλήνης (αρχαίο θέατρο, ρωμαϊκό υδραγωγείο κ.α.) αλλά, επίσης, μεταφέρθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μνημείων στην αρχαία Πέργαμο, στην Ρώμη και σε πολλές περιοχές της επικράτειας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η σύγχρονη εξορυκτική δραστηριότητα στο χώρο, που διακόπηκε πριν 40 χρόνια περίπου, μαζί με τη διάβρωση προκάλεσαν φθορές στη μορφή του μνημείου».

Δεν είναι κρίμα, ένα τέτοιο αρχαιολογικό και πολιτιστικό μνημείο, να είναι σήμερα ένα σκέτο σκουπιδαριό, μη αξιοποιήσιμο και άγνωστο, αφού δεν υπάρχει καν μια πινακίδα που να ενημερώνει τον περιηγητή περί αυτού; - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ, Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος Πειήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2023.

 (*) Δεν είναι το μόνο αρχαιολογικό μνημείο στην Μόρια, που υπάρχει σε ιδιωτική έκταση... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Σκουπιδαριο αρχαιο λατομειο Μορια Λεσβου μαρμαρο αρχαια μνημεια Μυτιληνη, Περγαμος, Ρωμη υπουργειο Πολιτισιμου μαρμαρου, ιδιωτικη εκταση, αγροτικη περιοχη Μοριας, Μυτιληνης Λεσβος, αιγαιο εξορυκτικη κοιλοτητα εξορυξη υλικο λατομεια, πετρωμα τομη κλιμακωτη διαταξη σφηνοειδης οπη ξυλινη σφηνα αποσπαση παραλληλεπιπεδος ογκολιθος εργαλειο τοιχωμα λακκος μοτιβο ιχθυακανθα ρωμαικα χρονια ιχθυακανθος γεωλογια ανω τριαδικος σχηματισμος αυτοχθονη ενοτητα σκουρο γαλαζοφαιο, φλεβωση κρυσταλλικη δομη ανοιχτη γκριζα γκρι λευκη αποχρωση, χονδροκοκκο αδρη επιφανεια, στιλβωση λευκο ελληνιστικα υστερη αρχαιοτητα μνημειο θεατρο, Ρωμαικο Υδραγωγειο κατασκευη Ρωμαικη Αυτοκρατορια εξορυκτικη δραστηριοτητα διαβρωση φθορα μορφη αρχαιολογικο πολιτιστικο σκουπιδοτοπος αγνωστο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ