Η ραβδοσκοπία και η επιστημονική της εξήγηση - του Γ. Μ. Χουτζαίου

Η ραβδοσκοπία
και η επιστημονική της εξήγηση

Του φυσικού – μαθηματικού Γεωργίου Μ. Χουτζαίου,

τ. παρέδρου του Παιδαιγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών 

Το καλοκαίρι του 1956 (απόφοιτος του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου) με πήρε ο αείμνηστος πατέρας μου και πήγαμε μαζί με ένα παλληκάρι (17 - 20 ετών) σε ένα κοντινό στην Αγιάσο ελαιόκτημά μας για να βρει πού υπήρχε νερό, ώστε μετά να γίνει η απαραίτητη γεώτρηση. Ο άνθρωπος αυτός λεγόταν Κώστας και όπως μου είπε ο πατέρας μου ήταν ραβδοσκόπος.

Όταν φτάσαμε στο κτήμα, ο Κώστας έκοψε μια διχάλα ελιάς, κράτησε με καθένα από τα χέρια του από ένα βραχίονα της διχάλας και άρχισε να βαδίζει αργά μέσα στο κτήμα. Εγώ παρατηρούσα με ενδιαφέρον. Είδα να φουσκώνουν σιγά-σιγά οι φλέβες στο λαιμό του. Και ξαφνικά η διχάλα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή κρεμόταν και έδειχνε προς τα κάτω, σηκώθηκε απότομα επάνω και με δύναμη χτύπησε στο στήθος του. «Εδώ είναι το νερό, κ. Μιλτιάδη», είπε. Έβαλε μια μεγάλη πέτρα στο σημείο εκείνο και, όταν πήγε λίγο παραπέρα, οι φλέβες του δεν ήταν πια φουσκωμένες. Κάθισε σε μια «πεζούλα» να ξεκουραστεί. Ο πατέρας μου τον ρώτησε τι χρήματα ήθελε, αλλά αυτός αρνήθηκε. «Το βράδυ κ. Μιλτιάδη θα κεράσεις στο καφενείο ένα πενηνταράκι ούζο». Στην ερώτηση του πατέρα μου πώς τα κατάφερε, απάντησε ότι έχει αυτό το χάρισμα, αυτήν την ικανότητα. Δεν μας είπε τίποτε παραπάνω. Πράγματι την επόμενη μέρα πήγαμε στο κτήμα με έναν ειδικό τεχνίτη, ο οποίος τρύπησε το χώμα με τα χέρια, χρησιμοποιώντας σιδερένιους σωλήνες, και βγήκε άφθονο νερό. Αυτή ήταν η πρώτη μου γνωριμία και εμπειρία με την Ραβδοσκοποία. Όσο για τον ραβδοσκόπο, τον Κώστα, έμαθα ότι έφυγε μετανάστης στην Αυστραλία και από τότε δεν τον ξαναντάμωσα.

Από τότε πέρασαν 55 χρόνια. Όμως αυτό το περιστατικό δεν σβήστηκε ποτέ από την μνήμη μου. Έτσι σήμερα, αφού εν τω μεταξύ σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Φυσική και Μαθηματικά, θα προσπαθήσω με τις επιστημονικές μου γνώσεις να εξηγήσω το φαινόμενο της επίγειας Ραβδοσκοπίας. Τα άλλα τρία είδη Ραβδοσκοπίας, όπως αναφέρονται παρακάτω, δεν μπορούν να ερμηνευθούν με την Φυσική, αλλά με την Μεταφυσική και την Παραψυχολογία, που δεν εμπίπτουν στην επιστημονική μου δικαιοδοσία.

Διάβασα τα λίγα ελληνικά σχετικά βιβλία, αλλά εκείνο που με βοήθησε πολύ, ήταν η μελέτη σχετικών με την Ραβδοσκοπία βιβλίων, δημοσιευμάτων, λημμάτων και κάθε είδους πληροφοριών που βρήκα ψάχνοντας στο Διαδίκτυο. Ακόμα βοηθήθηκα από τις χρήσιμες πληροφορίες που συγκέντρωσα, από την γνωριμία μου με τους 29 Λέσβιους ραβδοσκόπους, οι οποίοι συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο εγώ συνέταξα.

Το βιβλίο αυτό είναι χωρισμένο σε εννέα κεφάλαια.

· Στο Πρώτο Κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι Εισαγωγικές γνώσεις Φυσικής, τις οποίες πρέπει να γνωρίζει ο αναγνώστης, για να μπορέσει να καταλάβει τα επόμενα Κεφάλαια.

· Στο Δεύτερο Κεφάλαιο αναγράφονται όλα τα σχετικά με την Ραβδοσκοπία, τα οποία βρήκα στα λίγα ελληνικά βιβλία και κυρίως στο Διαδίκτυο και δίνονται οι διάφορες ερμηνείες της επί τη βάσει της Διεθνούς Βιβλιογραφίας.

· Στο Τρίτο Κεφάλαιο περιέχονται όλες οι πληροφορίες που συγκέντρωσα από το ερωτηματολόγιο, που συμπλήρωσαν οι 29 Λέσβιοι ραβδοσκόποι.

· Στο Τέταρτο Κεφάλαιο περιέχεται η ερμηνεία της επίγειας Ραβδοσκοπίας από τον συγγαφέα της παρούσας μελέτης.

· Στο Πέμπτο Κεφάλαιο (Παράρτημα) περιέχονται πληροφορίες για όσα έχουν αναφερθεί στα προηγούμενα κεφάλαια.

· Στο Έκτο Κεφάλαιο περιέχεται ένας σύντομος επίλογος του συγγραφέα.

· Στο Έβδομο Κεφάλαιο περιέχεται μια σύντομη αγγλική περίληψη της παρούσας μελέτης (summary).

· Στο Όγδοο Κεφάλαιο περιέχεται η βιβλιογραφία της μελέτης αυτής.

· Στο Ένατο Κεφάλαιο υπάρχει ο Πίνακας περιεχομένων της μελέτης αυτής.

· Στο τέλος της μελέτης περιέχεται η συγγραφική δράση του συγγραφέως.

ΠΗΓΗ: Γ. Μ. Χουτζαίου «Η ραβδοσκοπία και η επιστημονική της εξήγηση – Λέσβιοι ραβδοσκόποι», εκδ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μυτιλήνη, 2011. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.11.2023.


ραβδοσκοπια επιστημονικη εξηγηση φυσικος – μαθηματικος Χουτζαιος 1956 Δημοτικο Σχολειο Αγιασου Αγιασος λεσβος λεσβου ελαιοκτημα νερο γεωτρηση ραβδοσκοπος διχαλα ελιας, ελια χερια βραχιονας φλεβα λαιμος στηθος πετρα φλεβες χρηματα κερασμα καφενειο ουζο χαρισμα, ικανοτητα τεχνιτης, χωμα χερι σιδερενιος σωληνας, Ραβδος Φυσικη Μαθηματικα επιστημη φαινομενο επιγεια ειδη Ραβδοσκοπιας, ερμηνεια Μεταφυσικη Παραψυχολογια, βιβλια, βιβλιο Λεσβιοι ραβδοσκοποι Βιβλιογραφια Λεσβιος Βορειο Αιγαιο, Μυτιληνη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ