Τα ΟΡΦΑΝΑ του 1821 και ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ - των Κ. Σπίνου - Γ. Λεκάκη

Τα ΟΡΦΑΝΑ του 1821
και ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Των Κωνσταντίνου Σπίνου, Kspin.gr@gmail.com και Γιώργου Λεκάκη

 

Μία από τις μεγαλύτερες προσφορές των Φιλελλήνων και ιδιαίτερα των Αμερικανών Φιλελλήνων, η οποία διέλαθε της προσοχής των ιστορικών, είναι η προσφορά τους στα ορφανά Ελληνόπουλα της Επανάστασης του 1821. Η μοίρα το ήθελε στο διάβα της ζωής τους να συναντήσουν τους Αμερικανούς Φιλέλληνες, που ήλθαν στην Ελλάδα να συνδράμουν στον ιερό αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία τους, όπως ο Βοστωνέζος ιατρός Σάμιουλ Γκρίντλεϊ Χάου, ο Τζόναθαν Μίλερ ο πρόξενος Τζόζεφ Λάνγκτον, κ.ά.

Όταν η Ελλάς ανέπνευσε το άρωμα της ελευθερίας, πολλά από τα ορφανά Ελληνόπουλα που άφησε η επανάσταση, ακολούθησαν και Αμερικανούς Φιλέλληνες, και υιοθετήθηκαν από πλούσιες οικογένειες. Τα περισσότερα, μάλιστα, σπούδασαν σε εξαιρετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Yale, το Amherst College και το Harvard, και χάραξαν μια πολύ σημαντική πορεία.

Ας παρακολουθήσουμε την πορεία κάποιων εξ αυτών:

 

ΛΟΥΚΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΕΡ

Ο Αμερικανός Τζόναθαν Μίλερ[1] είναι ένας από τους σημαντικότερους Φιλέλληνες που έδρασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Στις 26 Νοεμβρίου του 1824 έφτασε στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας και επί μία διετία πολέμησε με υποδειγματική γενναιότητα στο πλευρό των Ελλήνων φορώντας την φουστανέλα. Έλαβε μέρος στις μάχες στο Μεσολόγγι στην Ναύπακτο, στο Ναύπλιο Αργολίδος, μαζί με τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον στρατηγό Μακρυγιάννη και άλλους φιλέλληνες. Τον Απρίλιο του 1825 πήρε μέρος στην επιχείρηση κατά του Ιμπραήμ πασά. Αργότερα κατέβηκε στην Κρήτη μαζί με τον άλλο σπουδαίο Αμερικανό φιλέλληνα, τον Σάμιουελ Χάου. Λίγο πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ συνάντησε στην Λειβαδειά Βοιωτίας μια γριούλα με ένα από τα ορφανά της Επανάστασης. Ο Τζόναθαν Μίλερ επήρε μαζί του εκείνο το παιδί και το υιοθέτησε και το ονόμασε Λουκά Μιλτιάδη. Ο Λουκάς - Μιλτιάδης σπούδασε Νομικά. Πήρε μέρος στον Αμερικανομεξικανικό Πόλεμο (1846-1848) με τον βαθμό του Συνταγματάρχη.

Πολλά χρόνια μετά, ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλερ, υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που εκλέχτηκε βουλευτής του 52ου Κογκρέσου των ΗΠΑ. Όταν έθεσε υποψηφιότητα δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία. Η μοναδική του προεκλογική δήλωση ήταν «αν με ψηφίσετε, την επόμενη ημέρα των εκλογών θα φροντίσω όλες τις δουλειές της Πολιτείας. Αν όχι, θα φροντίσω τις δικές μου δουλειές». Τελικά ανέλαβε τις δουλειές της Πολιτείας. Από την θέση του αυτή φρόντισε να δοθούν τα ονόματα Αθήνα, Μαραθώνας και Αρκαδία σε τρεις πόλεις που δημιούργησαν Έλληνες μετανάστες στην συγκεκριμένη πολιτεία.

Κατά την διάρκεια της πολιτικής του θητείας πρότεινε την μετονομασία των Η.Π.Α. σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Γης», γιατί πίστευε ότι με την ένταξη όλων των κρατών της Γης στην αμερικανική ένωση θα ενισχύονταν ακόμα περισσότερο η δημοκρατία και οι θεσμοί της. Επί πλέον θα τελείωναν οι πόλεμοι, αφού όλα τα κράτη της γης θα ήταν μέλη της ιδίας κοινότητας.

Ο Λουκάς – Μιλτιάδης άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Δεκεμβρίου 1902 και τάφηκε στο νεκροταφείο του Ρίβερσαϊντ στο Όσκος του Ουινσκόνσιν. Προηγουμένως, δώρισε την τεράστια περιουσία του στο Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Σχολή και στο Εθνικό Πάρκο του Μιλγουόκι το οποίο φέρει τιμητικά το όνομά του.

 

ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο Γεώργιος Σαρηγιάννης σε ηλικία 6 ετών έζησε την καταστροφή των Ψαρών, όταν το 1824 οι Τούρκοι κατέστρεψαν παντελώς το νησί του. Η μητέρα για να τον σώσει από το τουρκικό γιαταγάνι τον έσπρωξε τη θάλασσα, όπου περιέπλεαν πλοία του αμερικανικού στόλου. Σύντομα εντοπίσθηκε από τους ναύτες, οι οποίοι τον έσωσαν και τον μετέφεραν στην ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου «USS Constitution», όπου τον ανέλαβε υπό την προστασία του ο αξιωματικός Robert Randolph[2]. Όταν έφθασαν στις ΗΠΑ, ο Γεώργιος εγκαταστάθηκε στο μεγάλο αγρόκτημα της οικογένειας Randolph στο Τέρκι Άιλαντ. Μάλιστα μαθήτευσε δίπλα στον George Marshall[3] - ο οποίος καταγόταν από την Ρόδο - και είχε γράψει το 1822 το πρώτο εγχειρίδιο πυροβόλων όπλων για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Στις 20 Απριλίου 1837 ο Γεώργιος Σαρηγιάννης εντάχθηκε στο

Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με τον βαθμό του ανθυπασπιστή και πήρε την ειδικότητα του πυροβολητή. Ήταν ο μόνος αξιωματικός που υπηρέτησε στο πλοίο σε τρεις διαφορετικές αποστολές, η μία μάλιστα ήταν ο γύρος του κόσμου που διήρκεσε από το 1844 ως το 1846.

Υπηρέτησε ακόμα στον ναύσταθμο της Ασίας, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Συνολικά πήρε μέρος σε 37 πετυχημένες ναυτικές αποστολές με διαφορετικά πλοία. Εξελίχθηκε στον πιο διάσημο πυροβολητή του αμερικανικού πολεμικού στόλου, στα μέσα του 19ου αιώνα. Το 2007 εισήχθη στο "Hall of Fame" του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α., το οποίο έχει θεσπίσει ειδικό βραβείο στην μνήμη του, το "The George Sirian Meritorius Service Award" που απονέμεται μέχρι σήμερα σε αξιωματικούς που αποδεικνύουν την αριστεία τους σε συνθήκες επιφανειακού πολέμου.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΛΗΒΕΡΓΟΣ – ΖΑΧΟΣ

Γεννήθηκε το 1820 και σε ηλικία 8 ετών ακολούθησε τον σπουδαίο Αμερικανό φιλέλληνα Βοστωνέζο γιατρό Σάμιουελ Χάου[4] στην Αμερική, όπου το 1836 εσπούδασε στο Kenyon College, στο Γκάμπιερ του Οχάιο. Αποφοίτησε το 1840 με έπαινο. Ως παιδί που έζησε την σκλαβιά ασχολήθηκε με επιμονή για την χειραφέτηση των σκλάβων.

Το 1864 ο Ιωάννης Ζάχος παρουσίασε το Phonic Primer and Reading, μία πρωτοποριακή μέθοδο εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, η οποία στόχευε κυρίως στην εργατική τάξη που παρακολουθούσε νυχτερινό σχολείο και λάμβανε αυτοεκπαίδευση.

Το 1875 ο Ζάχος εφεύρε μία μηχανή στενογραφίας που ονομάστηκε “Stenotype” και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στα δικαστήρια.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκπαίδευση των Αφροαμερικανών ενώ για 27 χρόνια δίδαξε Φιλολογία και Ανάλυση στο Cooper Union της Νέας Υόρκης. Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία με επίκεντρο την ειδικότητά του στη φωνογραφία και την ευγλωττία.

 

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Ο Γρηγόρης Περδικάρης ήταν από τους λίγους νεαρούς που γλύτωσαν από την άγρια σφαγή στην Νάουσα Ημαθίας.

Γρηγόρης Περδικάρης, γλύτωσε από την σφαγή στην Νάουσα. Μετά από πολλές περιπέτειες και με την αμέριστη βοήθεια Αμερικανών ιεραποστόλων έφτασε στην Αμερική. Σπούδασε στα καλύτερα πανεπιστήμια εντάχθηκε στον κύκλο του σπουδαίου Αμερικανού λογοτέχνη Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Διέπρεψε ως λόγιος, διπλωμάτης και επιχειρηματίας. Επί βασιλείας του Όθωνα υπήρξε ο πρώτος πρόξενος των ΗΠΑ στην Ελλάδα και συνέβαλε όχι μόνο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και στην προβολή της νεότερης Ελλάδας στους Αμερικανούς. Θεωρήθηκε δε, ως ο άνθρωπος που γεφύρωσε τις δύο χώρες, Αμερική με την Ελλάδα.

Με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο δημιούργησε μία τεράστια περιουσία που μετά το θάνατό του, το 1883, κληρονόμησε ο γιος του Ίων, που ήταν τότε 43χρόνων.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι, όταν ο γιος του, Ίων, βρέθηκε κάποια στιγμή στην Ταγγέρη του Μαρόκου, στις αρχές του 19ου αιώνα κι εκεί τον απήγαγε ένας τοπικός λήσταρχος και σχεδόν προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο, αφού χρειάστηκε να σταλεί ο 6ος Αμερικανικός Στόλος για να τον απελευθερώσει. Η ιστορία του, μάλιστα, γυρίστηκε σε ταινία στο Χόλλυγουντ, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΜΙΧΑΛΜΠΕΗ

Γεννήθηκε στα Ψαρά το 1815 και μετά την καταστροφή πουλήθηκε ως σκλάβα στην Σμύρνη. Ο Αμερικανός πρόξενος, Τζόζεφ Λάνγκτον εξαγόρασε την ελευθερία της και την έστειλε στην Βοστώνη. Η υπόθεση της μικρής Γαρυφαλλιάς έγινε γρήγορα γνωστή και έλαβε διαστάσεις. Ο αγώνας της για την ελευθερία ταυτίστηκε με τον αγώνα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες για απελευθέρωση από τα δεσμά και αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μορφή της έγινε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Η ποιήτρια Elisabeth Barret Browning[5], γνωστή για τους αγώνες της κατά της σκλαβιάς αφιέρωσε ένα ποίημα της στην “Ελληνίδα Σκλάβα” και δημοσιεύθηκε το 1850.
Ο διάσημος Αμερικανός γλύπτης Χάιραμ Πάουερς[6] φιλοτεχνεί το γλυπτό «Η Ελληνίδα Σκλάβα», το πρώτο γυμνό γλυπτό της εποχής που απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι με αλυσίδα στο ένα χέρι και ένα σταυρό στο άλλο. Παρά την τολμηρή απεικόνισή του για την εποχή εκείνη, η ιστορία του αγάλματος συγκινεί ολόκληρη την Αμερική και την Ευρώπη και κάνει τον Πάουερς διάσημο. Το άγαλμα αγοράστηκε τότε από Βρετανό συλλέκτη. Σήμερα φυλάσσεται σε ιδιωτική συλλογή στη Βρετανία. Ο πρόωρος θάνατός της προκάλεσε βαθιά αισθήματα συμπόνιας μεταξύ των Αμερικανών.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.3.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Γ. Λεκάκη:

[1] Ο J. Peckham Miller (1797 – 1847) ήταν Αμερικανός φιλέλλην στρατιωτικός, που υπηρέτησε ως συνταγματάρχης στον πρώιμο ελληνικό στρατό. Ήταν πολιτικός των ΗΠΑ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των έγχρωμων και των γυναικών. Εγεννήθη στο Ράντολφ του Βερμόντ.

Ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των Ελλήνων για βοήθεια και έφτασε στην Ελλάδα το 1824. Η γενναιότητά του, του χάρισε τον βαθμό του συνταγματάρχη. Επέστρεψε στην Αμερική, αλλά παρέμεινε πιστός στην ελληνική υπόθεση. Συγκέντρωσε χιλιάδες δολλάρια και προμήθειες για βοήθεια της Ελλάδος. Ο ίδιος επέβλεπε την μεταφορά τους στην Ελλάδα, για λογαριασμό των υποστηρικτών του ελληνικού σκοπού στην Βοστώνη και την Νέα Υόρκη, όπου μοιράστηκαν μεταξύ των κατεστραμμένων από τον πόλεμο Ελλήνων. Ο Μίλερ επέστρεψε στο Βερμόντ το 1827.

[2] Αγγλικής καταγωγής – γενάρχης ο W. Randolph Α (1650 –1711) από το Moreton Morrell, του Warwickshire, ο οποίος ήρθε και έγινε καλλιεργητής, έμπορος και πολιτικός στην αποικία (τότε) Βιρτζίνια. Απέκτησε περιουσία με αγορά οικοπέδων στο νησί… Τουρκία / Turkey Island!

[3] Ο Τζ. Μάρσαλ (1781 –1855) ήταν χημικός, πυροτεχνουργός, ειδικός στο πυροβολικό, συγγραφέας, εκπαιδευτικός και πυροβολητής στον Ναυτικό των ΗΠΑ. Επολέμησε στον πόλεμο του 1812. Ήταν μέρος του στόλου του Commodore Isaac Chauncey στην λίμνη Οντάριο. Γεννήθηκε στην Ρόδο από όπου στις αρχές του 19ου αιώνα έφυγε και πήγε στις ΗΠΑ. Νυμφεύτηκε την Phillippi Higgs, από το Maryland.

[4] Ο S. Gridley Howe (1801 - 1876) ήταν Αμερικανός ιατρός, και εκπαιδευτικός. Αποφοίτησε το 1821 από το Πανεπιστήμιο Μπράουν και ολοκλήρωσε την ιατρική του εκπαίδευση το 1824 στο Ιατρικό Κολλέγιο του Χάρβαρντ. Αμέσως μετά έφυγε για την Ελλάδα, όπου συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είδωλό του ήταν ο Λόρδος Βύρων. Εντάχθηκε στον ελληνικό στρατό ως χειρουργός. Αλλά οι υπηρεσίες του δεν περιορίζονταν στα καθήκοντα του χειρουργού. Είχαν περισσότερο στρατιωτικό χαρακτήρα. Η γενναιότητα, ο ενθουσιασμός και η ικανότητα του Χάου ως διοικητής, καθώς και η ανθρωπιά του, του κέρδισαν τον τίτλο «ο Λαφαγιέτ της Ελληνικής Επανάστασης». Οι ένθερμες εκκλήσεις του Χάου του επέτρεψαν να συγκεντρώσει περίπου 60.000 δολλ., τα οποία ξόδεψε για προμήθειες, ρούχα και για την δημιουργία αποθήκης βοήθειας για Έλληνες πρόσφυγες κοντά στην Αίγινα. Αργότερα δημιούργησε έναν άλλο χώρο για εξόριστους στον Ισθμό της Κορίνθου.

Έφερε πολλά Ελληνόπουλα προσφύγων πίσω, μαζί του στις ΗΠΑ, για να τα εκπαιδεύσει. Δύο διάσημα από αυτά ήταν ο Ιωάννης Σελίβεργος Ζάχος, ο οποίος έγινε υπέρμαχος της κατάργησης των διαφορών και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γυναικών, και ο Χριστόφορος Πλάτωνος Καστάνης, που επέζησε από την Γενοκτονία της Χίου! Αργότερα έγραψε απομνημονεύματα για αυτά τα γεγονότα με τίτλο «Η ελληνική εξορία, ή, μια αφήγηση της αιχμαλωσίας και της απόδρασης» (1851). Έφερε επίσης πίσω μαζί του και το κράνος του Λόρδου Βύρωνα, το οποίο αργότερα εκτέθηκε στο σπίτι του, στην Βοστώνη.

Καθ’ όλην την διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Howe έστελνε επιστολές στην οικογένεια και τους φίλους του ενημερώνοντάς τους για τον πόλεμο. Πολλές από αυτές τις επιστολές δημοσιεύθηκαν σε αμερικανικές εφημερίδες, αναπτύσσοντας φιλελληνικά αισθήματα. Εξασφάλισε προμήθειες από Αμερικανούς που στην συνέχεια διένειμε στους πολίτες της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ελλάδας. Έγραψε το «An Historical Sketch of the Greek Revolution» (1828), το οποίο ενημέρωσε τους Αμερικανούς για τα αίτια, την πρόοδο και την έκβαση του πολέμου.

Μετά, ο Χάου χρησιμοποίησε τις γνώσεις του για τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει την αμερικανική υποστήριξη στην Κρητική Επανάσταση πάλι κατά των Οθωμανών Τούρκων. Το 1867 έπλευσε για την Ελλάδα, όπου έσπασε τον τουρκικό αποκλεισμό της Κρήτης για να φέρει βοήθεια στο νησί. Παρόμοια με τις προσπάθειές του στο ελληνικό κίνημα ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1820, ο Χάου χρησιμοποίησε αναφορές και άλλα δημοσιευμένα γραπτά για να πείσει τους Αμερικανούς να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Κρήτης.

[5] Η El. Barrett Browning (Moulton-Barrett, 1806 - 1861) ήταν Αγγλίδα ποιήτρια της βικτωριανής εποχής, δημοφιλής στην Βρετανία και τις ΗΠΑ. Άρχισε να γράφει στίχους σε ηλικία 4 ετών. Διάβαζε μυθιστορήματα σε ηλικία 6 ετών, έχοντας γοητευτεί από τις μεταφράσεις του Πόουπ για τον Όμηρο σε ηλικία 8 ετών! Μελετούσε ελληνικά σε ηλικία 10 ετών! Και έγραψε το δικό της… «ομηρικό έπος» για την Μάχη του Μαραθώνα: Ένα ποίημα σε ηλικία 11 ετών! Η πρώτη της ανεξάρτητη δημοσίευση ήταν «"Stanzas Excited by Reflections on the Present State of Greece / Στόχοι εμπνευσμένοι από προβληματισμούς για την παρούσα κατάσταση της Ελλάδας» στο The New Monthly Magazine του Μαΐου 1821. Ακολούθησαν δύο μήνες αργότερα το «Thoughts Awakened by Contemplating a Piece of the Palm Who Grows on the Summit of the Acropolis at Athens / Σκέψεις που ξυπνούν με την σκέψη ενός κομματιού του φοίνικα που μεγαλώνει στην κορυφή της Ακρόπολης στην Αθήνα». Η πρώτη της ποιητική συλλογή «An Essay on Mind, with Other Poems» (1826) αντανακλούσε το πάθος της για τον Βύρωνα και την ελληνική πολιτική. Η δημοσίευσή του τράβηξε την προσοχή του Hugh Stuart Boyd, ενός τυφλού μελετητή της ελληνικής γλώσσας, και του Uvedale Price, ενός άλλου Έλληνα μελετητή, με τον οποίο διατηρούσε διαρκή αλληλογραφία. Αργότερα, μετά από πρόταση του Μπόιντ, μετέφρασε τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου (εκδ. A. J. Valpy, Λονδίνο 1833, 1850). Η Μπάρετ σπούδασε ελληνική λογοτεχνία (Όμηρο, Πίνδαρο και ο Αριστοφάνη).

[6] Ο H. Powers (1805 - 1873) ήταν Αμερικανός νεοκλασσικός γλύπτης. Ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς καλλιτέχνες του 19ου αιώνα που απέκτησε διεθνή φήμη, εξ αιτίας του διάσημου μαρμάρινου γλυπτού του «The Greek Slave».

Γεννήθηκε στο Woodstock του Βερμόντ.

Το 1843 ο Πάουερς φιλοτέχνησε το πιο διάσημο άγαλμά του: την Ελληνίδα Σκλάβα, βασισμένο σε αρχαιοελληνικά πρότυπα γλυπτικής, που του έδωσε αμέσως μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους γλύπτες της εποχής του! Το γλυπτό προσέλκυσε περισσότερους από 100.000 θεατές όταν περιόδευσε στην Αμερική το 1847. Το 1851 εκτέθηκε στην Βρετανία στο Crystal Palace, όταν η El. Barrett Browning έγραψε ένα σονέτο γι’ αυτό. Αυτό το γλυπτό έγινε πολλά αντίγραφα, που εμφανίστηκαν σε πολλά σπίτια και κρατικά κτήρια, διατρανώνοντας τα πάθη των Ελλήνων και των Ελληνίδων, κάνοντας σαφή παραπομπή-υπενθύμιση της αρχαίας τους ομορφιάς και κληρονομιάς! Ο ίδιος εξελέγη Αναπληρωτής Συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1851.


ΟΡΦΑΝΑ επανασταση 1821 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Σπινος ΟΡΦΑΝΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ προσφορα Ελληνοπουλα Επαναστασις Ελλαδα ιερος αγωνας Ελληνες ελευθερια Βοστωνεζος Βοστωνη ιατρος Γκριντλει Χαου, Μιλερ προξενος Λανγκτον, Ελλας υιοθεσια εκπαιδευτικο ιδρυμα γιειλ Yale, αμερστ κολλεγιο Amherst College χαρβανρτ Harvard, ΜΙΛΛΕΡ Αμερικανος φιλελληνας ελληνικη 26 Νοεμβριου Νοεμβριος 1824 Μεσολογγι αιτωλοακαρνανια πολεμος γενναιοτητα φουστανελα φουστανελλα μαχη Ναυπακτος, Ναυπλιο Αργολιδα Υψηλαντης, στρατηγος Μακρυγιαννης φιλελλην Απριλιος 1825 επιχειρηση Ιμπραημ πασας Κρητη ΗΠΑ Λειβαδεια Λειβαδια Λιβαδια Βοιωτια Νομικα Αμερικανομεξικανικος μεξικο 1846 1848 συνταγματαρχης νομικος πρωτος εκλεγμενος βουλευτης 52ο Κογκρεσο υποψηφιος προεκλογικη εκστρατεια δηλωση ψηφος εκλογες Πολιτεια δουλεια ονομα Αθηνα, Μαραθωνας Μαραθων Αρκαδια πολη μεταναστες μεταναστη μεταναστευση πολιτικος θητεια μετονομασια Ηνωμενες Πολιτειες της Γης κρατος Γη αμερικανικη ενωση δημοκρατια θεσμος κρατη κοινοτητα 4 Δεκεμβριου 1902 Δεκεμβριος νεκροταφειο Ριβερσαιντ οσκος Ουινσκονσιν δωρεα περιουσια Πανεπιστημιο, Ιατρικη Σχολη Εθνικο Παρκο του Μιλγουοκι ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ καταστροφη Ψαρων, ψαρα 1824 Τουρκοι νησι θαλασσα, αμερικανικος στολος ναυτικο ναυαρχιδα USS Constitution προστασια αξιωματικος ραντολφ Randolph Τερκι αιλαντ μαρσαλ Marshall Ροδος 1822 πρωτο εγχειριδιο πυροβολων οπλων πολεμικο πν πυροβολο οπλο ανθυπασπιστης πυροβολητης αξιωματικος πλοιο αποστολη γυρος του κοσμου κοσμος 1844 1846 ναυσταθμος Ασια Ιαπωνια Χονγκ Κονγκ πλοια διασημος πυροβολητης 19ος αιωνας μχ 2007 Hall of Fame βραβειο μνημη The George Sirian Meritorius Service Award αξιωματικοι αριστια επιφανειακος ΣΙΛΗΒΕΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ Χαου κενυον κενιον Kenyon College, Γκαμπιερ Οχαιο επαινος παιδι σκλαβια χειραφετηση σκλαβος δουλος 1864 Phonic Primer and Reading, πρωτοποριακη μεθοδος εκμαθησης αγγλικης γλωσσας, εργατικη ταξη νυχτερινο σχολειο αυτοεκπαιδευση εκμαθηση αγγλικη γλωσσα, εργατες νυκτερινο εκπαιδευση 1875 εφευρετης μηχανη στενογραφια Stenotype δικαστηριο στενοτυπος στενοτυπια Αφροαμερικανοι δασκαλος Φιλολογια και Αναλυση κουπερ ουνιον Cooper Union Νεα Υορκη συγγραφεας βιβλιο φωνογραφια ευγλωττια ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ σφαγη Ναουσα Ημαθια ιεραποστολος πανεπιστημια λογοτεχνη Ποε λογιος, διπλωματης επιχειρηματιας βασιλεια βασιλιας οθωνας οθων προξενειο νεοτερη προβολη περιουσια 1883, κληρονομια Ταγγερη μαροκο απαγωγη λησταρχος διπλωματικο επεισοδιο, 6ος Αμερικανικος Στολος κινηματογραφικη ταινια Χολλυγουντ Χολυγουντ, Κονερι ΜΙΧΑΛΜΠΕΗ σκλαβα Σμυρνη εξαγορα αγορα μαυροι δεσμα παγκοσμιο συμβολο ανθρωπινα δικαιωματα εμπνευση καλλιτεχνης ποιητρια μπαρετ μπαρρετ μπροουνινγκ Barret Browning αγωνες σκλαβια ποιημα Ελληνιδα Σκλαβα 1850 γλυπτης Παουερς γλυπτο γυμνο γλυπτο νεαρο κοριτσι αλυσιδα χερι σταυρος τολμηρο αγαλμα Ευρωπη Βρετανος συλλεκτης ιδιωτικη συλλογη Βρετανια στρατιωτικος, ελληνικος στρατος πολιτικος εδγχρωμοι γυναικες Ραντολφ Βερμοντ εκκληση γενναιος ελληνικη υποθεση δολλαρια δολαρια προμηθεια βοηθεια μεταφορα υποστηρικτης σκοπος αγγλια μορετον μορελ μορρελ Moreton Morrell, ουαρβικσαιρ Warwickshire, καλλιεργητης, αγροτης εμπορος αποικια Βιρτζινια νησακι νησιδιο μικρονησι Τουρκια / Turkey Island Μαρσαλ 1781 1855 χημικος, πυροτεχνουργος, ειδικος πυροβολικο, συγγραφευς, εκπαιδευτικος πυροβολητης 1812 Commodore Isaac Chauncey λιμνη Ονταριο Ροδιος δωδεκανησα χιγκς Higgs, μαιρυλαντ Maryland μεριλαντ δωδεκανησιος δωδεκανησιοι ιατρος, Μπραουν ιατρικη Ιατρικο Οθωμανικη Αυτοκρατορια λορδος Βυρων βυρωνας μπαιρον χειρουργος διοικητης, ανθρωπια ο Λαφαγιετ προμηθειες, ρουχα αποθηκη ελληνες προσφυγες Αιγινα εξοριστος Ισθμος Κορινθου κορινθος Ελληνοπουλο προσφυγας ακτιβιστης Καστανης, Σφαγη γενοκτονια της Χιου χιος απομνημονευματα εξορια, αιχμαλωσια αποδραση 1851 κρανος επιστολη αμερικανικη εφημεριδα τυπος φιλελληνικα αισθηματα 1828 ελληνικα νησια υποστηριξη Κρητικη Επαναστασις Οθωμανοι Τουρκοι 1867 τουρκικος αποκλεισμος εμπαργκο Κρητης κινημα ανεξαρτησια 1820, Αγγλιδα ποιητρια βικτωριανη εποχη Βρετανια στιχος ηλικια 4 ετων μυθιστορημα μεταφρασεη Ποουπ ομηρος ελληνικα ομηρικο επος Μαραθωνα στιχοι Μαιος φοινικας Ακροπολη Αθηνων πρωτη ποιητικη συλλογη μποιντ μπουντ Boyd, τυφλος μελετητης πραις Price, αλληλογραφια Προμηθεα Δεσμωτης προηθευς Αισχυλος εκδοση βαλπι βαλπυ Valpy, Λονδινο 1833, 1850 λογοτεχνια ομηρος, Πινδαρος Αριστοφανης νεοκλασσικος γλυπτικη μαρμαρινο The Greek Slave γουντστοκ Woodstock 1843 Παουερς αρχαιοελληνικο προτυπο γλυπτες 1847 1851 κρυσταλ παλας Crystal Palace, σονετο αντιγραφα, παθη Ελληνιδες αρχαια ομορφια κληρονομια Ακαδημια Τεχνων και Επιστημων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ