Κρυπτοχριστιανοί με τρεις εκκλησίες στο νησί Ίκαρος στον Περσικό Κόλπο, τον 9ο αι. μ.Χ.! - του Γ. Λεκάκη

Κρυπτοχριστιανοί
με τρεις εκκλησίες
στο νησί Ίκαρος
στον Περσικό Κόλπο,
τον 9ο αι. μ.Χ.!

Του Γιώργου Λεκάκη

Το κέντρο της νήσου Ίκαρος – όπως την ονόμασε ο Μ. Αλέξανδρος, επειδή έμοιαζε με την Ικαρία - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκακης "Αρχαιες ελληνικες πολεις στην Αραβια"και η οποία νυν λέγεται Failaka στον 29ο παράλληλο [29°26′20″N 48°20′00″E] - είναι μια χαμηλή βαλτώδης περιοχή, γεμάτη κουνούπια και περιπλανώμενες λευκές καμήλες, που ανήκουν στον εμίρη του Κουβέιτ.

Αλλά πριν από μια χιλιετία, αυτός ήταν ένας θύλακας τριών τετραγωνικών μιλίων εύφορης και καλά ποτισμένης πεδιάδας, που καλλιεργήθηκε από μια μικρή κοινότητα απομονωμένων χριστιανών, σε μια περιοχή που κατοικείται σήμερα από μουσουλμάνους. Προηγούμενες γαλλικές ανασκαφές απεκάλυψαν πολλά χωριά και δύο εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού μοναστηριακού παρεκκλησίου. 

Τώρα, μια πολωνική ομάδα με επί κεφαλής την αρχαιολόγο M. Zurek με έδρα την Βαρσοβία, είναι τώρα απασχολημένη με ανασκαφές σε κοντινές τοποθεσίες για να κατανοήσει την έκταση των οικισμών, που άκμασαν τον 8ο και 9ο αιώνα μ.Χ., αρκετές εκατοντάδες χρόνια μετά την ισλαμική πίστη που εμπνεύστηκε ο Μωάμεθ και σάρωσε την περιοχή.

«Δεν ξέρουμε τίποτα για τους κρυπτοχριστιανούς στην Ίκαρο», λέει η κ. Zurek, η οποία υποπτεύεται ότι μια τρίτη εκκλησία βρίσκεται κοντά στην τρέχουσα ανασκαφή της, σε ένα μικρό αγρόκτημα.

Αν και μια παλαιά τοπική νησιωτική παράδοση λέει ότι μια κοινότητα μεγάλωσε γύρω από έναν χριστιανό μυστικιστή και ερημίτη, η κ. Zurek πιστεύει ότι οι χριστιανοί μπορεί να εγκαταστάθηκαν στο εσωτερικό του νησιού, για να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ, πολύ καιρό αφ’ ότου άλλοι στην περιοχή είχαν ασπαστεί το ισλάμ. Τα μικρά αγροκτήματα και τα χωριά, που τελικά εγκαταλείφθηκαν, ίσως ήταν το τελευταίο καταφύγιο του χριστιανισμού στην περιοχή. Ωστόσο, η μεγαλύτερη από τις δύο εκκλησίες είχε ένα υψηλό καμπαναριό, που θα ήταν ορατό μακριά, από την θάλασσα! Υπάρχουν ελάχιστα γραπτά έγγραφα της χριστιανικής ζωής γύρω από τον Περσικό Κόλπο, στην ύστερη αρχαιότητα και την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο, και η κ. Zurek ελπίζει ότι το έργο στην Ίκαρο, μαζί με άλλες ανασκαφές αρχαίων χριστιανικών οικισμών κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, μπορεί να αποκαλύψει την κρυμμένη ιστορία τους.

ΠΗΓΗ: «HIDDEN CHRISTIAN COMMUNITY», AJA, Μάρτ./Απρ. 2013. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.5.2013.


Κρυπτοχριστιανοι αρχαιες εκκλησιες νησι αρχαια ικαρος Περσικος Κολπος, 8ος αιωνας μΧ Λεκακης κρυπτοχριστιανος εκκλησια Περσια Μεγας Αλεξανδρος, Ικαρια φαιλακα Failaka 29ος παραλληλος βαλτος κουνουπια κουνουπι λευκη καμηλα εμιρης του Κουβειτ θυλακας ευφορη ποτισμενη πεδιαδα καλλιεργεια κοινοτητα απομονωμενοι χριστιανοι μουσουλμανοι γαλλια γαλλικες ανασκαφες χωριο μοναστηριακο παρεκκλησιο ιμ ιν μοναστηρι μονη παρεκκλησι πολωνικες πολωνια Zurek ανασκαφη οικισμος 9ος ισλαμισμος Μωαμεθ κρυπτοχριστιανισμος αγροκτημα νησιωτικη παραδοση χριστιανος μυστικιστη μυστικισμος ερημιτης, χριστιανοι νησος ισλαμ αγροκτηματα χωρια καταφυγιο χριστιανισμος καμπαναριο ορατο θαλασσα γραπτα κειμενα χριστιανικη ζωη υστερη αρχαιοτητα πρωιμη μεσαιωνικη περιοδος, μεσαιωνας εργο αρχαιοι ακτη κρυμμενη ιστορια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ