Η πυρκαγιά του Ρεθύμνου διαπέρασε τον αρχαιολογικό χώρο του μινωικού οικισμού Αποδούλου!!!

Η πυρκαγιά του Ρεθύμνου
διαπέρασε
τον αρχαιολογικό χώρο
του μινωικού οικισμού
Αποδούλου!!!

Σχετικά με την πυρκαγιά, που έπληξε περιοχές του Δήμου Αμαρίου της Π.Ε Ρεθύμνου Κρήτης στις 7 και 8 Αυγούστου 2024, το ΥΥΠΑ ενημέρωσε ότι σήμερα, Παρασκευή 9.8.2024, κατέστη δυνατή η μετάβαση στελεχών της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου στις πληγείσες περιοχές. Στην αυτοψία που ακολούθησε σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία καταγράφησαν τα εξής:

«Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης 7.8.2024 στην περιοχή του Αμαρίου, συνεχίσθηκε με συνεχείς αναζωπυρώσεις καθ' όλην την διάρκεια της Πέμπτης 8.8.2024 σε πολλούς οικισμούς του Αμαρίου, μεταξύ των οποίων και τον οικισμό του Αποδούλου. Σε απόσταση περίπου 1.100 μ. ΒΔ. του οικισμού Αποδούλου, έχει ανασκαφεί παλαιοανακτορικός οικισμός, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 5 στρεμμάτων. Ο χώρος είναι επισκέψιμος, χωρίς εισιτήριο, και διαθέτει φυλάκιο και στέγαστρο προστασίας των αρχαιοτήτων.

Η πυρκαγιά διαπέρασε εν μέρει τον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσει καταστροφή σε αυτόν, καθώς είχε πρόσφατα καθαριστεί και αποψιλωθεί συστηματικά. Από το πέρασμα της φωτιάς δεν προκλήθηκε καταστροφή στο φυλάκιο της εισόδου και στο στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου. Οι όποιες φθορές του δεν προέρχονται από την φωτιά και η Εφορεία έχει ήδη μεριμνήσει για την επισκευή του.

Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά δεν προκλήθηκαν καταστροφές στα υπόλοιπα γνωστά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του Αποδούλου, όπως, μεταξύ άλλων, οι θολωτοί τάφοι που βρίσκονται ΝΔ. του οικισμού Αποδούλου, σε απόσταση περίπου 2.500 μ., και ο θολωτός τάφος στην θέση Σωπατάκια, σε απόσταση περίπου 300 μ. Β του οικισμού Αποδούλου».

Παράλληλα, οι αρχαιοφύλακες της Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων κήρυξαν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Στην ανακοίνωσή της έλεγε τα εξής:

«Η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων (Π.Ε.Πτ.Α.) προκηρύσσει 24ωρη απεργία για τα μέλη του Συλλόγου της, που εργάζονται στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Περιφέρειας Κρήτης (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Λασιθίου Ρεθύμνου και Χανίων και στο ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»), με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), την Κυριακή 11.8.2024, ως αντίδραση:

1) για την παράδοση των εισιτηρίων της Ακρόπολης σε ιδιωτική εταιρεία, απαξιώνοντας την εμπειρία των αρχαιοφυλάκων στην έκδοση και ακύρωση των εισιτηρίων, καθώς και στη διαχείριση της ροής των επισκεπτών, πριν την είσοδό τους στον αρχαιολογικό χώρο. Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία δημόσιο χρήμα και μάλιστα χωρίς δημόσιο έλεγχο.

2) για τους συμβασιούχους του ΟΔΑΠ που έχουν προσληφθεί ως ΔΕ ΠΩΛΗΤΕΣ και τοποθετούνται σε πόστα φύλαξης και ελέγχου επισκεπτών.

3) για την είσοδο «προσωπικού συνοδείας» από ιδιωτικές εταιρείες, για ξεναγήσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας σε μουσεία και  αρχαιολογικούς χώρους, που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

- Η διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας επιβάλλεται να παραμείνει δημόσια

- Κανένας διαχωρισμός των επισκεπτών σε προνομιούχους ή κοινούς

- Καμμία υποχώρηση στο δημόσιο χαρακτήρα της φύλαξης αρχαιοτήτων

- Καμμία αδιαφορία μπροστά στην απαξίωση των έμπειρων Αρχαιοφυλάκων

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ "ΠΑΡΩΝ" ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΣΤΙΣ 12:00. Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ».

Από το Υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι «με την υπ' αρ. 499/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου κρίθηκε παράνομη η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που προκήρυξε η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων για την Κυριακή 11.8.2024 στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας Κρήτης. Κατόπιν αυτού, κατά νόμον, τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Περιφέρειας Κρήτης οφείλουν να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.8.2024.

Το χωριό Αποδούλου βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη, στους πρόποδες του υψώματος Παπούρα και στην κοιλάδα της Αμπαδιάς.

Στο Αποδούλου μαρτυρείται ανθρώπινη παρουσία από την προϊστορική / νεολιθική έως την σύγχρονη εποχή. Λείψανα μινωικών χρόνων εντοπίστηκαν ήδη από το 1933, ενώ με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν νέες θέσεις με ευρήματα μινωικών και μεταγενέστερων χρόνων.

Στη θέση Γούρνες(4*), 1 χλμ περίπου ΒΔ του χωριού Αποδούλου, ο Pendlebury αναφέρει ότι βρήκε πρωτομινωικά όστρακα, καθώς και τμήμα από ενεπίγραφο κύπελλο με 11 σημεία της Γραμμικής Α' γραφής. Το 1934 ο Σπ. Μαρινάτος ανέσκαψε στο λόφο μινωική έπαυλη μήκους περίπου 30 μ. που χρονολογήθηκε στη Μεσομινωική ΙΙΙ - Υστερομινωική Ι περίοδο (1600 π.Χ.). Ανάμεσα στα ευρήματα αξιολογότερα είναι πήλινο ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής, ένας χρυσός και ένας χάλκινος διπλός πέλεκυς(***) και μία λίθινη τράπεζα προσφορών με σημεία της Γραμμικής Α' γραφής. Επί Κατοχής Γερμανοί αρχαιολόγοι συνέχισαν την ανασκαφή του Μαρινάτου στις Γούρνες όπου ανακάλυψαν και νέους χώρους. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκακης "Αρχαιοκαπηλιες των Γερμανων στην Ελλαδα επί Κατοχης".

Τα τελευταία χρόνια Ελληνο-Ιταλική ανασκαφική ομάδα, έφερε στο φως μία ιδιαίτερα σημαντική μινωική εγκατάσταση, που χρονολογείται στην παλαιοανακτορική περίοδο (19ος αι. π.Χ. - 1600 π.Χ.). Ο χώρος βρίσκεται στο μέσον περίπου της "φυσικής οδού" από το ανάκτορο της Φαιστού προς το μεγάλο παλαιοανακτορικό κέντρο του Μοναστηρακίου και εξ αιτίας της θέσης του λειτούργησε ως ενδιάμεσος σταθμός.

Η εγκατάσταση καταστράφηκε από ισχυρή πυρκαγιά, της οποίας τα ίχνη είναι σαφή, την ίδια περίοδο με την καταστροφή των γειτονικών της κέντρων. Η ζωή στο Αποδούλου και στη Φαιστό συνεχίστηκε και στην νεοανακτορική εποχή, σε αντίθεση με το Μοναστηράκι όπου εγκαταλείφθηκε οριστικά, τουλάχιστον στην ίδια θέση.

Στη θέση Καστρί(*), ύψωμα περίπου 4 χλμ. ΝΔ. από το Αποδούλου, εντοπίζονται οικοδομικά λείψανα πόλης των ελληνορρωμαϊκών χρόνων.

Περίπου 300 μ. βόρεια από το Αποδούλου, στην ανατολική πλευρά του δρόμου από τη Νίθαυρη προς το χωριό, στη θέση "Σωπατάκια", το 1962 ερευνήθηκε από τον Κ. Δαβάρα θολωτός τάφος που χρονολογείται στην Υστερομινωική ΙΙΙΒ περίοδο (1340 / 1330 - 1190 π.Χ.). Ο τάφος ήταν συλημένος. Βρέθηκαν, όμως, τρεις κιβωτιόσχημες λάρνακες, η μία από τις οποίες φέρει παράσταση μορφής με υψωμένα χέρια.

Περίπου 4 χλμ. ΝΔ.από το Αποδούλου και μετά την διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί προς το χωριό Αγία Παρασκευή (θέση Αιγιδόμαντρα), ανασκάφτηκε μικρός θολωτός τάφος της Υστερομινωικής ΙΙΙ Α-Β περιόδου (1390 - 1190 π.Χ.). Ο δρόμος, η είσοδος και το μεγαλύτερο μέρος της θόλου καταστράφηκαν κατά τη διάνοιξη αγροτικού δρόμου με εκσκαφέα. Ο τάφος έχει κυκλική κάτοψη. Από τα κομμάτια των λαρνάκων που περισυνελέχθησαν, συνάγεται ότι ο θολωτός τάφος περιείχε περισσότερες από μία πήλινες σαρκοφάγους.

Στην θέση "Ψιλά Χώματα", περίπου 300 μ. ΝΑ. από τον παραπάνω τάφο, ερευνήθηκε Υστερομινωικός ΙΙΙ μικρός υπέργειος θολωτός τάφος. Ο τάφος είχε συληθεί και σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί.

Στην θέση "Φράγκου το λουρί"(**), περίπου 800 μ. βορειοδυτικά από την παραπάνω θέση ανασκάφτηκαν από την ΚΕ΄ ΕΠΚΑ τρεις θολωτοί τάφοι, που χρονολογούνται στην Υστερομινωική ΙΙΙ Α-Β περίοδο (1390 - 1190 π.Χ.). Ο πρώτος έχει κυκλική κάτοψη και το τοίχωμα του σώζεται σε ύψος 1,28 μ. Η θόλος είχε καταπέσει με αποτέλεσμα να σπάσουν οι λάρνακες και τα περισσότερα πήλινα αγγεία. Περιείχε πέντε πήλινες κιβωτιόσχημες λάρνακες, είκοσι πήλινα αγγεία, ένα χάλκινο και λίγα κοσμήματα από χαλκό. Και στον δεύτερο τάφο η θόλος είχε επίσης καταπέσει. Ο τάφος περιείχε δύο πήλινες κιβωτιόσχημες λάρνακες καθώς και μία ταφή πάνω στο δάπεδο. Δεξιά από την είσοδο βρέθηκε κρανίο βοοειδούς. Στα κτερίσματα περιλαμβάνονται επτά πήλινα αγγεία, λίγα κοσμήματα και ένα χάλκινο εργαλείο.

ΠΗΓΗ: Β. Νινιού-Κινδελή, Αγγ. Τσίγκου (αρχαιολόγοι) – ΥΠΠΟΑ.

Απόδουλος = απελεύθερος, δούλος που απελευθερώθηκε > Apodhulu (1630), Apodhulo (1834), κλπ. Αλλά, μάλλον, το τοπωνύμιο είναι πρωτοελληνικό.

Βρίσκεται στον 35ο παράλληλο [35°9′21″N 24°44′7″E]. Απέχει 54 χλμ. από το Ρέθυμνο και 84 από το Ηράκλειο.

Ήταν σαν συνοικία της Φαιστού, από την οποία δεν απέχει πολύ.

Με κατοίκηση και ευρήματα από την πρωτοανακτορική περίοδο (2100 - 1600 π.Χ.). Κατεστράφη από πυρκαγιά (19ου - 18ου αιώνα  π.Χ.), ενώ την ώρα της καταστροφής οι Κρητικοί κάτοικοί του μαγείρευαν φαγητό – βάσει υπολειμμάτων σε εστίες και αγγεία από τερακότα.

Ο Μαρινάτος βρήκε τα ερείπια ενός μινωικού χωριού, που άκμασε γύρω στο 1600 π.Χ., μεγάλα αγγεία για την αποθήκευση ελαιολάδου, ρυτό σε σχήμα κεφαλής ταύρου, διπλό πέλεκυ(***) από μπρούντζο, άλλον από χρυσό, και μια επιγραφή γραμμικής Α σε δύο κομμάτια, που ερμήνευσε ως κείμενο με θρησκευτικό περιεχόμενο.

Στο Καστρί(*), 5 χλμ. ΝΔ. του χωριού, δεξιά της αμαξιτής οδού Αποδούλου - Μάνδρες - Τυμπάκι και σε απόσταση περίπου 200 μ. από αυτήν, στην κορυφή ενός λόφου, βρίσκονται τα ερείπια αρχαίας κρητικής πόλεως, πιθανώς της Βίωνος. Σώζονται ερείπια οικοδομημάτων, λείψανα αρχαίου νεκροταφείου, κ.ά. Υπήρχε Ιερόν της θεάς Αθηνάς F-αδίας > ηδείας (από επιγραφή). Επίνειον αυτής ήταν η Σουλία / Σουλένα νυν Αη Γαλήνης, επί του Νοτίου Κρητικού Πελάγους. Η πόλις ήκμασε στα κλασσικά και ελληνιστικά χρόνια. Παρήκμασε στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Την διαδέχθηκε η Σύβριτος (νυν Θρόνος).

Στου Φράγκου το Λουρί(**), 4 χλμ. ΝΔ. του οικισμού, ανεσκάφη μινωικό νεκροταφείο, με πολυάριθμους θολωτούς τάφους - το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία μινωικό νεκροταφείο Κρητης.

Στο Μητατάκι, 3,5 χλμ. ΝΔ. του οικισμού ευρέθησσαν λείψανα αγροικίας μινωικης εποχης. Στα μέσα του 20ού αι. ανακαλύφθηκε εδώ χάλκινος πέλεκυς(***) μινωικης εποχής και παραδόθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Στις Γούρνες(4*), 1,5 χλμ. Β. του οικισμού στην κορυφή γηλόφου υπάρχει οικισμός της μινωικής εποχής. Το 1932 ανακαλύφθηκε τυχαίως από τον Εμμ. Π. Μαραγκάκη λίθινο, κυλινδρικό, άωτο κύπελλο από μαύρο στεατίτη, λατρευτικής χρήσης, που στην εξωτερική επιφάνειά του διατηρείται εγχάρακτη επιγραφή σε Γραμμική γραφή Α, επίσης μινωικής εποχής. Δύο τμήματα αυτού εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Στην Άνω και Κάτω Καβούσα, 5 χλμ. ΝΔ. του οικισμού, πλάι από δύο πηγές νερού, υπάρχουν ισάριθμες λίθινες γούρνες και λείψανα λουτρών, ελληνιστικής-ρωμαϊκής Περιόδου.

Στις Μάνδρες, 7 χλμ. ΝΔ. του οικισμού διατηρούνται λείψανα αγροικιών ελληνο-ρωμαϊκής εποχής. Στα τέλη του 20ού αι. απεκαλύφθη επιτύμβιο λίθινο ανάγλυφο, με την εγχάρακτη επιγραφή «ΚΩΤΥΛΩ» - Αρχ. Μουσείο Ρεθύμνου.

Στην θέση Λούτρα, 1 χλμ. Β. του οικισμού υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικών Λουτρών.

Στην Σάτα, 4,5 χλμ. Ν. υπάρχουν ερείπια δίκλιτου ή διμάρτυρου ναού, αφιερωμένου στην Αγία Πελαγία. Και το ναΐδριο του Αγίου Δημητρίου, κτισμένο επί ερειπίων αρχαιοτέρου ναού.

Στα Καλοθιανά Σάτας ο Άγγλος αρχαιολόγος T. Dubebin, επί Κατοχής (1940 – 1944 !!!), ανεκάλυψε τα ερείπια οικοδομημάτων ρωμαϊκής εποχής.

Εκτός των πλουσίων αρχαίων ευρημάτων του, είναι επίσης γνωστό για το Κονάκι, δηλ. Το αρχοντικό της Καλλίτσας Ψαρουδάκη, η οποία μικρό παιδί, απήχθη στα χρόνια της Επαναστάσεως του 1821, το 1821 / 1822, από τους Τούρκους, πουλήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά υπανδρεύτηκε το 1828 τον πλούσιο Σκοτσέζο Ρ. Χέιν, επέστρεψε και έφτιαξε το πυργόσπιτο μέγαρο-αρχοντικό το 1846 – βλ. Κρ. Στ. Ψαρουδάκη «Καλλίτσα, Η σκλάβα που έγινε Λαίδη». Μετά έγινε Δημοτικό Σχολείο και Σταθμός Χωροφυλακής. Κηρύχθηκε ιστορικό-διατηρητέο μνημείο. Ανήκει στην Οικογένεια Ψαρουδάκη.

Το χωριό έλαβε μέρος στις Κρητικές Επαναστάσεις του 1866-1869.[1]

Φημίζεται για το λάδι, το κρασί, τα χαρούπια, το μέλι και τα κτηνοτροφικά του προϊόντα.

Στην Νούφεια στο Αξί Κεφάλι, στα τέλη του 20ού αι. ανακαλύφθηκε λίθινος πέλεκυς(***) Νεολιθικης Εποχής - παραδόθηκε στο Αρχ. Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης. Στην Νούφεια υπάρχει και ο βυζαντινός ΙΝ Αγίου Γεωργίου Ξιφηφόρου, με τοιχογραφίες σε καλή κατάσταση και ποιότητα, του 13ου αι.[2] Ο άγιος Γεώργιος ο Ξιφηφόρος σχετίζεται με πολλές λαογραφικές παραδόσεις στην περιοχή.

Τέλος, ο Ρίζικας, 5 χλμ. ΝΔ. του Αποδούλου είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός, με την δική του ιστορική-αρχαιολογική αξια. Στην θέση Λαγούδι υπάρχει θολωτός τάφος μινωικής εποχής, λείψανα ρωμαϊκών χρόνων και το μεσαιωνικό ναΐδριο του Αγίου Παντελεήμονος (14ος αι.).

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης «Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις» (απόσπ.).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - Civitillo M. «Il complesso protopalaziale di Apodoulou Amariou», στο Riflessioni preliminari in Annuario della Scuola Archeologica Italiana di Atene, τ. 81, σειρά III, 3, τ. II, 2003.

        - Godart L. «Apodoulou et la Crète des premiers Palais».

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Στην ελληνική επίθεση της 12.2.1867, η οποία αποκρούστηκε και στα τέλη Νοεμβρίου 1868, όταν ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκκαθαριστική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή.

[2] Η γραπτή κτητορική επιγραφή (φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου), ο ναός ήταν το Καθολικό Ιεράς Μονής. Η έμμετρη επιγραφή γράφει:

«Οράς με έφιππον, προς μάχην εναντίον,
ξιφηφόρον, δόρατι καθωπλισμένον,
Έφορός ειμί της Μονής της ενθάδε,
ει τις βουληθή του αδικήσαι με,
όδε στρέψω κατ΄ αυτού το δόρυ και το ξίφος».

πυρκαγια Ρεθυμνο αρχαιολογικος χωρος μινωικος οικισμος Αποδουλου πυρκαια Ρεθυμνης αρχαιολογια μινωικη Δημου Αμαριου ΠΕ Ρεθυμνο Αυγουστος Εφορεια Αρχαιοτητων μνημειο Αμαρι οικισμος Αμαριο ανασκαφη παλαιοανακτορικος αρχαιοτητες καταστροφη φωτια καταστροφες μνημεια αρχαιοι θολωτοι ταφοι αραχιος θολωτος ταφος Σωπατακια, αρχαιοφυλακες Παγκρητια ενωση Πτυχιουχων Αρχαιοφυλακων απεργιακη κινητοποιηση αρχαιοφυλακας ΠΕΠτΑ απεργια μουσειο Περιφερεια Κρητης Ηρακλειου, Λασιθιου Χανιων αρχαιολογικο Ιδιωτικου Δικαιου Ορισμενου Χρονου ΙΔΟΧ εισιτηρια Ακροπολη ιδιωτικη εταιρεια, απαξια εισιτηριο επισκεπτες δημοσιο χρημα δημοσιος ελεγχος συμβασιουχοι φυλαξη προσωπικο συνοδεια ιδιωτικες εταιρειες, ξεναγηση ωραριο λειτουργιας εμπορευματοποιηση πολιτισμος πολιτιστικο αποθεμα δημοσια δημοσιος χαρακτηρας ΚΝΩΣΟΣ Μονομελες Πρωτοδικειο χωριο υπωρειες Ψηλορειτης, προποδες Παπουρα Παπουρας κοιλαδα της Αμπαδιας Αμπαδια ανθρωπινη παρουσια προιστορικη συγχρονη εποχη προιστορια λειψανα μινωικα χρονια 1933, ευρηματα μινωικη Γουρνες πεντλεμπουρυ Pendlebury πρωτομινωικο οστρακο ενεπιγραφο κυπελλο σημειο Γραμμικη Α γραφη 1934 Μαρινατος μινωικη επαυλη επαυλις Μεσομινωικη ΙΙΙ - Υστερομινωικη 3.600 χρονια πριν 1600 ευρημα πηλινο ρυτο σχημα ταυροκεφαλη χρυσος χαλκινος διπλος διπλους πελεκυς λαβρυς λιθινη τραπεζα προσφορων προσφορες προσφορα σημειο β παγκοσμιος πολεμος Γερμανος αρχαιολογοι ανασκαφες ΕλληνοΙταλικη ανασκαφικη ομαδα, εγκατασταση, παλαιοανακτορικη περιοδος 19ος αιωνας πΧ φυσικη οδος ανακτορο της Φαιστου παλαιοανακτορικο κεντρο Μοναστηρακι Φαιστος νεοανακτορικη Καστρι υψωμα οικοδομικα ελληνορωμαικα Νιθαυρη Νιθαυρις Σοπατακια 1962 ερευνα Δαβαρας ταφη 1340 1330 - 1190 συλημενος κιβωτιοσχημη λαρνακα παρασταση μορφη υψωμενα χερια σταση δεησης δεηση Αγια Παρασκευη Αιγιδομαντρα 1390 14ος 13ος 12ος δρομος, εισοδος διανοιξη αγροτικος εκσκαφεας κυκλικη κατοψη κυκλικος κυκλος πηλινη σαρκοφαγος Ψιλα Χωματα Υστερομινωικος ΙΙΙ υπεργειος συληση Φραγκου το λουρι φραγκος φραγκοι ΚΕ ΕΠΚΑ τοιχωμα πηλινα αγγεια πηλινη πηλος χαλκινο κοσμημα χαλκος θολος δαπεδο κρανιο βοοειδους βοοειδες βουκρανιο κτερισματα κοσμηματα χαλκινο εργαλειο Νινιου - Κινδελη, Τσιγκου αρχαιολογος αποδουλος = απελευθερος, δουλος απελευθερωση Apodhulu 1630, αποδουλο Apodhulo 1834 35ος παραλληλος Ηρακλειο συνοικια αρχαια Κονακι, αρχοντικο Καλλιτσα Ψαρουδακη, παιδι, απαγωγη Επανασταση 1821, Τουρκοι πωληση Αιγυπτος, 1828 πλουσιος Σκοτσεζος Σκωτσεζος Σκοτια Σκωτια Χειν, Ψαρουδακης σκλαβα Λαιδη σκλαβοπαζαρο Κρητικη 1866 1869 λαδι, κρασι χαρουπια, χαρουπι μελι κτηνοτροφικα προιοντα ελληνικη επιθεση 1867, 1868, οθωμανοι εκκαθαριστικη επιχειρηση γραπτη κτητορικη επιγραφη Καθολικο Ιερα Μονη εμμετρη ορας εφιππος μαχη ξιφηφορος δορυ καθωπλισμενος εφορος βουληση αδικια ξιφος Νουφεια βυζαντινος ΙΝ Αγιου Γεωργιου Ξιφηφορου, τοιχογραφια 13ος μχ αγιος Γεωργιος ο Ξιφηφορος λαογραφια παραδοση 1822, Τουρκια Αλεξανδρεια της Αιγυπτου, πυργοσπιτο μεγαρο 1846 Δημοτικο Σχολειο Σταθμος Χωροφυλακη ιστορικο διατηρητεο Οικογενεια Ψαρουδακη Μανδρες - Τυμπακι λοφος ερειπια κρητικη πολις, βιων Βιωνος οικοδομη νεκροταφειο ιερο Ιερον επιθετο θεα Αθηνα Fαδιας Fαδια φαδια γαδια βαδια ηδεια επιγραφη επινειον επινειο Σουλια / Σουλενα Αη Γαληνης, γαληνη Νοτιο Κρητικο Πελαγος κλασσικα χριστιανικα Συβριτος Θρονος μινωικο νεκροπολη νεκροπολις ψηλα Στο Μητατακι, αγροικια μινωικη 20ος χαλκινος Μιτατακι μητατο μιτατο γηλοφος 1932 ανακαλυψη τυχαια Μαραγκακης λιθινο, κυλινδρικο, αωτο κυπελλο μαυρος στεατιτης, λατρευτικη χρηση λατεια εγχαρακτη επιγραφη ανω Κατω Καβουσα, πηγες νερου, λιθινη γουρνα λουτρο λουτρα ελληνορωμαικη Μανδρες, ελληνορρωμαικη 20ος επιτυμβιο λιθινο αναγλυφο, ΚΩΤΥΛΩ ΚΩΤΥΛΟΣ Αξι Κεφαλι, λιθινος νεολιθικη Ριζικας, εγκαταλελειμμενος ιστορικη αρχαιολογικη Λαγουδι μεσαιωνικο ναιδριο Αγιου Παντελεημονος Παντελεημονα Παντελεημονας Παντελεημων 14ος Λουτρα, μεσαιωνικα Σατα, δικλιτος διμαρτυρος Αγια Πελαγια ναυδριο Δημητριου, Δημητριος Καλοθιανα αγγλος αρχαιολογος ντουμπεμπιν Dubebin, 1940 – 1944 οικοδομηματα κατοικηση πρωτοανακτορικη 4.100 2100 18ος αρχαιοι Κρητικοι κατοικοι μαγειρικη φαγητο εστια τερακοτα μινωιτες 1600 αποθηκευση ελαιολαδο ταυρος μπρουντζος, χρυσος κειμενο θρησκευτικο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ