Η καταγωγή του… parkour είναι από την Κρήτη! Άλμα «από δώματος εις δώμα, μετά λιθοβολίας» - του Γ. Λεκάκη

Η καταγωγή του… parkour
είναι από την Κρήτη!
Άλμα «από δώματος εις δώμα,
μετά λιθοβολίας»

Του Γιώργου Λεκάκη

Δρομικοί αγώνες μετ’ εμποδίων υπήρχαν πάντα…

Επισήμως η λέξη "parkour" (= δρόμος με εμπόδια), δημιουργήθηκε από τον G. Hébert κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εμπνευστής του αθλήματος παρκούρ, είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής R. Belle, στρατιώτης, πυροσβέστης, μαθητής της Méthode Naturelle, που θεωρείται πατέρας και μέντορας του D. Belle (από την Lisses του Παρισιού), ο οποίος το καθιέρωσε, την δεκαετία του 1980-1990.

Ο δε όρος παρκούρ προκύπτει από το Parcours du Combattant, ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ' εμποδίων.

Με αφορμή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον σπουδαίο Έλληνα άλτη Μίλτο Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024, ο οποίος, ξεκίνησε από άλματα παρκούρ στα Γρεβενά... αξίζει να αναφερθεί ότι...

...στην Κρήτη, έκαναν... παρκούρ... πριν απ’ όλους…

Ένα άλμα, που αναφέρει ο Ιωάννης Δαμβέργης, με τον τίτλο «Από δώματος εις δώμα» ή και «άλμα μετά λιθοβολίας», είναι ο πρόδρομος του παρκούρ, και γινόταν στην Κρήτη, το 1910.

«Ο αγωνιζόμενος έπαιρνε φόρα 3-4 μ. (όσο του επέτρεπε ο χώρος) και πηδούσε στην αντικρυνή οικία, πέφτοντας και πατώντας και στα δύο του πόδια. Επειδή πολλές φορές περικύκλωναν το σπίτι και τον κατεδίωκαν, κουβαλούσε, την ώρα του άλματος και ένα ογκώδες λιθάρι(*), το οποίο έριχνε, ενώ εγίνετο το άλμα, σημαδεύοντας το κεφάλι του διώκτη του. [Αυτό αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας, σε σχέση με το σημερινό παρκούρ, που ο άλτης δεν κουβαλά βαρίδια και έτσι δεν βαρύνεται περισσότερο]. Κινδύνευε ο άλτης ή να πέσει στο κενό εάν δεν είχε τις δυνάμεις να φθάσει στον απέναντι οικίσκο ή να συντριβεί κτυπώντας στον αντικρινό τοίχο».


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τα Πάτρια», αρ. 10, έτος θ΄, σελ. 4, Αθήναι, 15.5.1910.

Το χειρόγραφο φυλάσσεται στην Συλλογή Βλαχογιάννη (Δ77, φ. 2, υποφ.1) στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

ΠΗΓΗ: ΓΑΚ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.8.2024.

(*) Η λιθοβολία, πέταγμα ή τίναγμα του λιθαριού είναι πανάρχαιο ελληνικό άθλημα, ανήκε στις ασκήσεις εφηβείας, ήταν δοκίμι αγάπης, προπόνηση των αγωνιστών του 1821 και πρόγονος της σφαιροβολίας... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.


 

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ