Η αρχαία ελληνική πυραμίδα του Ελληνικού Αργολίδος δείχνει τον Σείριο - του Χρ. Γ. Μαλτέζου

Η αρχαία ελληνική πυραμίδα
του Ελληνικού Αργολίδος
δείχνει τον Σείριο

Του δρ. χημικού και συγγραφέα Χρήστου Γ. Μαλτέζου

μέλους της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής

και βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ)

και ιδρυτή της ομάδας Ερευνητές Αρχαίας Ελληνικής Νανοτεχνολογίας

(ΕΑΕΝ)

Η Πυραμίδα του Ελληνικού στο Άργος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. 

Τα στοιχεία για αυτό το πυραμοειδές κτίσμα προέρχονται σε εμάς από σχέδια και αναφορές περιηγητών, όπως τα σχόλια του περιηγητή Παυσανία ή από ξένους περιηγητές.

Εικόνα 3: Θέση του λίθου-δείκτη.
Φωτογραφίες: Χρ. Μαλτέζος.

 O Παυσανίας, γράφοντας για την Αργολίδα, αναφέρει ότι η Πυραμίδα ήταν κοινός ομαδικός τάφος, που μάλλον κτίστηκε από τον Προίτο και τον Ακρίσιο για τους νεκρούς στρατιώτες τους, οι οποίοι έπεσαν στην μάχη που έγινε και στην οποία οι στρατιώτες που συγκρούστηκαν, για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ασπίδες. Συγκεκριμένα, αναφέρει: Και πολυάνδρια (ομαδικοί τάφοι) υπάρχουν εδώ για Αργείους που νίκησαν σε μάχη τους Λακεδαιμονίους περί τας Υσιάς (Παυσανίας, Κορινθιακά 2, 24, 7). 

Ένα από αυτά τα ταφικά μνημεία θεωρήθηκε η επονομαζόμενη Πυραμίδα, που εντοπίστηκε κοντά στο χωριό Ελληνικό.

Ο L. Lord, διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας, μετά από έκθεση ανασκαφών (1938) και έρευνα του ίδιου (1939), ανακάλυψε αρκετά κτίσματα στην Αργολίδα, κυρίως τετράγωνους αρχαϊκούς πύργους, αυτούς που κατά πάσαν πιθανότητα, ο Παυσανίας ταύτισε με τα πολυάνδρια (τους νεκρικούς θαλάμους). Ο L. Lord θεωρεί ότι οι πυραμίδες δεν ήταν τάφοι, επειδή οι πόρτες τους άνοιγαν από μέσα. Δεν ήταν επίσης φρυκτωρίες, γιατί θεωρεί ότι δεν είχαν ιδιαίτερη θέα. Πιστεύει ότι πρέπει να ήταν πολυάνδρια, τέτοια ώστε να μπορεί να ζήσει εκεί μια ολιγομελής φρουρά, που θα ήλεγχε με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο προς την Τεγέα Αρκαδίας.

Εικόνα 2: Είσοδος της Πυραμίδος.

Ποιο σκοπό εξυπηρετούσαν τότε αυτές οι ιδιόμορφες πυραμοειδείς κατασκευές;

Η κατασκευή του κτίσματος, οι διαστάσεις και η κλίση του, καθώς και το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν κατάλοιπα τάφων, όπως οστά ή κτερίσματα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το οικοδομημα αυτό απετέλεσε μάλλον οχυρό ή παρατηρητήριο με πιθανότερο να είναι αστρονομικό παρατηρητήριο το οποίο ως κόλουρη πυραμίδα θα μπορούσε να έχει και χρήση λατρευτική, δηλ. ένα ασκεπές ιερό.

Συνοψίζοντας από δημοσιευμένο άρθρο του καθηγητή αστροφυσικής, Στρ. Θεοδοσίου, οι πιθανές χρήσεις της Πυραμίδας του Ελληνικού είναι οι εξής[1]:

        1. Ταφικό μνημείο-πολυάνδριο (Παυσανίας, Leake, Ross, Vischer κ.ά.)

        2. Έμβλημα τάφου, με την έννοια ότι κάτω από αυτή στον αντίστοιχο λόφο υπάρχει τάφος ισχυρού ανδρός (Αρβανιτόπουλος).

        3. Φυλάκιο-οχυρό (Lord, Wiegand, Fracchia, Σπαθάρη, Πιτερός, Πίκουλας).

       4. Φρυκτωρία, δηλαδή εγκαταστάσεις μετάδοσης μηνυμάτων με φωτιά και καπνό (Curtius).

        5. Αστρονομικό παρατηρητήριο με σαφή αστρονομικό προσανατολισμό, μετά από την μελέτη του προσανατολισμού της σε σχέση με τον ηλιακό κύκλο και τους αντίστοιχους αστρικούς (Ομάδα Ακαδημίας Αθηνών).

        6. Ιερά (Κατσιαδράμης).

Εικόνα 4: Ο λίθος - δείκτης.

Ο καθηγητής Στρ. Θεοδοσίου με τους συνεργάτες του πιθανολογούν, εκφράζοντας μια εικασία, και συμφωνώντας με τον καθηγητή-ακαδημαϊκό καθηγητή Περικλή Θεοχάρη και τους συνεργάτες του ότι η Πυραμίδα του Ελληνικού εκτός από ταφικό μνημείο ή φυλάκιο ήταν και αστρονομικό παρατηρητήριο. Εξ άλλου, το ίδιο υποστηρίζεται από τους ερευνητές και για τις Πυραμίδες της Αιγύπτου, οι οποίες - εκτός από τάφοι των φαραώ - σαφώς και εξυπηρετούσαν αστρονομικές εφαρμογές, αφού θεωρούνται τεράστια μεσημβρινά παρατηρητήρια τα μεγαλύτερα που έχουν ποτέ κατασκευαστεί.

Ο γράφων συμφωνεί και επαυξάνει την εκδοχή της χρήσης της πυραμίδας Ελληνικού (Εικόνα 1) ως αστρονομικό παρατηρητήριο. Από φωτογραφίες του γράφοντος παρατηρούμε στην πρόσοψη δεξιά από τον διάδρομο εισόδου έναν λίθο σε σχήμα ισόπλευρου τριγώνου με την κορυφή προς τα κάτω (Εικόνα 2 κόκκινο σημάδι). Ίσως να συμπληρώνει το κενό της λιθοδομής, πιθανώτερο και λόγω άρτιου γεωμετρικού σχήματος να σηματοδοτεί την επικείμενη είσοδο στον παράπλευρο διάδρομο. Ως τόσο, προχωρώντας στο μέσον περίπου και δεξιά του διαδρόμου εισόδου του κτίσματος (Εικόνα 3, μπλε βέλος) παρατηρούμε έναν πρισματικό λίθο σχήματος ισοσκελούς τριγώνου με τις δύο ίσες πλευρές μεγαλύτερες από την βάση. Η δε κορυφή του δείχνει προς τα επάνω ως δείκτης (Εικόνα 4). 

Εικόνα 5: εφαρμογή λίθου-δείκτη.

Αυτός ο λίθος-δείκτης δεν φαίνεται να έχει ρόλο στην υπόλοιπη λιθοδομή του κτίσματος (στατική υποστήριξη ή πλήρωση κενού) (Εικόνες 4, 5) και φωλιάζει ακριβώς στον σκαλισμένο μητρικό λίθο δίχως κρυφό κενό (κρύπτη) (Εικόνες 5,6).

Εικόνα 6: εσοχή εφαρμογής λίθου-δείκτη.

Μήπως ο σκοπός αυτού του λίθου-δείκτη είναι να προτρέπει τον επισκέπτη να κοιτάξει προς τα επάνω, στον ουρανό; 

Μήπως δείχνει τον Σείριο

Άλλωστε, ο καθηγητής του ΕΜΠ και ακαδημαϊκός Περ. Θεοχάρης γράφει ότι οι πυραμίδες Αργολίδας πιθανώς κτίστηκαν με τον διάδρομο εισόδου στο αζιμούθιο του Σειρίου[2].

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.8.2024.

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] E. Theodosiou "Οι πυραμίδες της Ελλάδος - Άγνωστα μνημεία", ResearchgateΑπρίλιος 2014. 

[2] Στρ. Θεοδοσίου, «Αστρομυθολογία», εκδ. Δίαυλος 2021, σελίδα 180.


αρχαια ελληνικη αρχαιοτερη κοσμου κοσμο πρωτη πυραμιδα χωριο Ελληνικο Αργολιδος Αργολιδας Αργολιδα Αργολις Σειριος Μαλτεζος αρχαιοελληνικη Τεχνολογια Πυραμις αργος αρχαιο πυραμοειδες κτισμα σχεδιο περιηγητης σχολιο περιηγητες Παυσανιας ξενοι κοινος ομαδικος τσφος, Προιτος Ακρισιος νεκρος στρατιωτης μαχη στρατιωτες συγκρουση πρωτη φορα χρηση ασπιδα πολυανδρια ομαδικοι ταφοι Αργειοι νικη Λακεδαιμονιοι Υσιαις υσιες υσιαι Κορινθιακα ταφικα μνημεια λορντ Lord, διευθυντης Αμερικανικη Σχολη Κλασσικων Σπουδων Αθηνας, αθηνα αμερικη ηπα εκθεση ανασκαφη 1938 ερευνα 1939 ανακαλυψη κτισματα τετραγωνος αρχαικος πυργος, πολυανδριο νεκρικος θαλαμος πυραμιδες ταφος πορτα φρυκτωρια φρουρα ελεγχος δρομος Τεγεα αρκαδιας αρκαδια κατασκευη κλιση οστα οστο οστουν κτερισματα, κτερισμα οικοδομημα οχυρο παρατηρητηριο αστρονομικο αστροπαρατηρητηριο κολουρη λατρευτικη χρηση λατρεια ασκεπες ιερο ιερον αστροφυσικη Θεοδοσιου, χρησεις ταφικα μνημεια ληκ Leake, ρος Ross, βισερ Vischer, εμβλημα ταφου, λοφος ισχυρος ανδρας Αρβανιτοπουλος Φυλακειο βιγκαντ Wiegand, φρακια Fracchia, Σπαθαρη, Πιτερπς, Πικουλας φρυκτωριες εγκαταστασεις μεταδοση μηνυμα φωτια καπνος κουρτιους Curtius σστρονομια αστρονομικος προσανατολισμος ηλιακος κυκλος ηλιος αστρικος Ακαδημια Αθηνων Κατσιαδραμης Θεοχαρης Αιγυπτου, αιγυπτος φαραω αστρονομικες εφαρμογες, μεσημβρινο παρατηρητηρια μεγαλυτερο διαδρομος εισοδου λιθος σχημα ισοπλευρο τριγωνο κορυφη λιθοδομη αρτιο γεωμετρικο εισοδος πρισματικος ισοσκελες τριγωνα δεικτης λιθοδεικτης στατικη υποστηριξη πληρωση κενου σκαλισμενος μητρικος κρυπτη προτροπη ουρανος αζιμουθιο αστρομυθολογια μητροσχημο μητροσχημα μητροσχημος μητρα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ