ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: Το νερό κάτω από την επιφάνεια της γης πλησιάζει τους 400ο C!!! Από ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από 21.500.000 χρόνια…

ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ:
Το νερό κάτω από την επιφάνεια της γης
πλησιάζει τους 400οC!!!
Από ηφαιστειακή δραστηριότητα
πριν από 21.500.000 χρόνια…

Στις θερμές πηγές του Πολιχνίτου(*) Λέσβου η θερμοκρασία του νερού φτάνει 87,6oC και πρόκειται για τις θερμότερες πηγές της Ευρώπης. Το ζεστό νερό που κυκλοφορεί κάτω από την επιφάνεια της γης πλησιάζει τους 400οC. Οι θερμές πηγές Πολιχνίτου αναβλύζουν μέσα από ιγνιμβρίτες, τα νεότερα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου.

Στην περιοχή του Πολιχνίτου απαντώνται πολλές θερμές πηγές υψηλής παροχής κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων. Παρατηρείται μια έντονη αλλά με μικρή σχετικά έκταση θερμική ανωμαλία και ένας ρηχός ορίζοντας θερμικών υδάτων (έως 92,5oC).
Σε μικρό βάθος εντοπίζεται υπόβαθρο κρυσταλλικών ανθρακικών πετρωμάτων, το οποίο αποτελεί καλό ταμιευτήρα γεωθερμικών ρευστών.

Όλες οι θερμοπηγές Πολιχνίτου είναι χλωρονατριούχες. Σε σχέση με το νερό της θάλασσας το χλωριούχο νάτριο των θερμοπηγών είναι τρεις φορές λιγότερο. Πιστεύεται όμως ότι υπάρχει κάποια ανάμιξη του νερού των θερμοπηγών με το θαλάσσιο νερό έως 30% περίπου.

Τα γειτονικά πετρώματα μέσα στα οποία αναβλύζουν οι πηγές εμφανίζονται με χρώμα κιτρινωπό και κόκκινο, που οφείλεται στην καθίζηση οξειδίων του σιδήρου, όπως λειμονίτης και αιματίτης.

Η δημιουργία των θερμών πηγών του Πολιχνίτου συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν από 21.500.000 – 16.500.000 χρόνια. Μεγάλες συγκεντρώσεις θερμού μάγματος παραμένουν σε μικρά βάθη κάτω από την Λέσβο. Αυτές ενεργούν σαν τεράστιοι θερμαντήρες, ζεσταίνοντας το νερό που εισχωρεί μέσα στο φλοιό. Όταν πλησιάσει το μαγματικό θάλαμο, το μετεωρικό νερό θερμαίνεται. Στην συνέχεια βρίσκει διόδους δια μέσου υπαρχόντων ρηγμάτων και ρωγμών και εξέρχεται στην επιφάνεια της γης μέσω των θερμών πηγών. Τα νερά κατά την διαδρομή τους στο εσωτερικό της γης αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.

ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Τα ενεργά ρήγματα της Λέσβου, που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν της Γης από την ηφαιστειακή και τεκτονική δραστηριότητα, διευκολύνουν τα νερά να φτάνουν σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνονται επαγωγικά. Σε αυτήν εδώ την περιοχή τα υποθερμασμένα ύδατα αναβλύζουν από ρωγμές του ηφαιστειακού πετρώματος (ιγνιμβρίτη).

Οι θερμοπηγές Πολιχνίτου, με νερό στους 87,6oC, είναι οι θερμότερες ιαματικές πηγές του ελλαδικού χώρου και από τις πιο θερμές πηγές του ευρωπαϊκού. 

Η σύσταση του χλωρονατριούχου νερού ενδείκνυται κυρίως για αρθριτικά, ρευματισμούςχρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, ρευματοειδείς και δερματολογικές  παθήσεις, κυκλοφοριακή ανεπάρκεια,  κακώσεις σκελετικού συστήματος, κ.α., ενώ οι ενώσεις υδροξειδίου του σιδήρου, που το συνοδεύουν, “ευθύνονται” για το χρωματισμό των γύρω μικρών πηγών και των πέριξ πετρωμάτων. Τον χώρο διασχίζει το ρέμα του Αλμυροποτάμου (λίγα μέτρα στα ανατολικά), ενώ άλλη μία λουτρική εγκατάσταση (Υδροθεραπευτήριο Χριστιανού[*]), ξεχωρίζει από το μακρόστενο λευκό κτήριο στα νοτιανατολικά, μη ενεργή σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.5.2023.

Οι προσφάτως όμορφα ανακαινισμένες
λουτρικές εγκαταστάσεις του Πολιχνίτου...

(*) Οικισμός της Λέσβου, 43 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη, στον 39ο παράλληλο [39°4′44.4″N 26°10′51.6″E], με προϊστορική κατοίκηση (οικισμός στην θέση Χαλακιές, αρχαιότερος του 3000 π.Χ.), στην θέση Κουρτήρι, στον οικισμό Σκαμιούδι του Λισβορίου και στην θέση Κατάπυργος (σε λόφο στα δυτικά του Λισβορίου) - ο μόνος στην ενδοχώρα προϊστορικός οικισμός του νησιού! Στον χώρο των πηγών, υπάρχουν αρχαία κατάλοιπα, ίσως μεγαλιθικά και παλαιολιθικά, αλώνια, κλπ.

Εδώ εξορίσθηκε το 802 μ.Χ. η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία (η οποία απεβίωσε το 803) . Διέμενε στην περιοχή «των Βασιλικών χωρίων», όπως λέγονταν τα χωριά του Πολιχνίτου, άρα η περιοχή ανήκε στην περιουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα. Ο κάμπος του Πολιχνίτου εκτείνεται προς τα Βασιλικά, επιβεβαιώνοντας το παραπάνω τοπωνύμιο.

Αξιοθέατο, το πετρόκτιστο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου, που έχει διπλή είσοδο στην πρόσοψη. Γνωστός οικισμός και για τις αλυκές του, από τις οποίες και εξάγεται μέχρι και σήμερα αλάτι (10.000 τόνοι ετησίως το 1986)! - ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις¨.
[*] Έμειναν γνωστές με αυτό το όνομα, ως δωρεά-προσφορά ιδιώτη χριστιανού ιατρού, επί οθωμανοκρατίας του νησιού. Ο ιατρός Χριστιανός, έκτισε τα πρώτα κτίσματα των Ιαματικών Λουτρών Πολιχνίτου.. 

ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ νερο γη ηφαιστειο πριν από 21.500.000 χρονια ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΣ Κουρτηρ θερμοπηγες Πολιχνιτος, νερο θερμοτερες ιαματικες πηγες ελλαδικου χωρου ελλαδος ελλαδας ελλαδα θερμη πηγη ευρωπη συσταση χλωρονατριουχο νερα αρθριτικα, ρευματισμοι γυναικολογικες παθησεις γυναικολογικα θεραπεια ενωση υδροξειδιο σιδηρου σιδηρος χρωμα πετρωματα ρεμα ποταμος ποταμι Αλμυροποταμος λουτρικη εγκατασταση Υδροθεραπευτηριο Χριστιανου Χριστιανος μη ενεργη οικισμος Λεσβος, 39ος παραλληλος προιστορικη κατοικηση Χαλακιες, αρχαιοτερος 3000 πΧ 5.000 χρονια πριν Κουρτηρι, Σκαμιουδι Λισβοριο Λισβορι Καταπυργος λοφος Λισβοριον προιστορικος προιστορια νησι εξορια 9ος αιωνας μχ 802 αυτοκρατειρα Ειρηνη η Αθηναια 803 Βασιλικα χωρια περιουσια Βυζαντινος αυτοκρατορας καμπος Βασιλιας τοπωνυμιο αξιοθεατο, πετροκτιστο διδακτηριο Δημοτικο Σχολειο αλυκες αλυκη αλατι 1986 ΘΕΡΜΟΠΗΓΗ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ενεργα ρηγματα Γη ηφαιστειο τεκτονικη δραστηριοτητα, βαθος, θερμανση επαγωγη υποθερμασμενα υδατα ρωγμη ηφαιστειακο πετρωμα ιγνιμβριτης κρυσταλλικο ανθρακικο πετρωμα ταμιευτηρας γεωθερμικο ρευστο χλωρονατριουχα θαλασσα χλωριουχο νατριο αναμιξη θαλασσινο θαλασσιο χρωμα κιτρινο κοκκινο, καθιζηση οξειδιο λειμονιτης αιματιτης βορειοανατολικο Αιγαιο πριν από 20.000.000 – 16.500.000 χρονια θερμο μαγμα θερμαντηρας, φλοιος μαγματικο θαλαμος, μετεωρικο ρηγματα ρωγμες μεταλλικα συστατικα θεραπευτικη δραση θερμοκρασια νερου θερμοτερη Ευρωπης ιγνιμβριτες, νεοτερο ηφαιστειακο ιαματικες πηγες της Ελλαδος πρωτευουσα Μυτιληνη δωρεα προσφορα ιδιωτης χριστιανος ιατρος, οθωμανοκρατια αρθριτικων, ρευματισμων, χρονιες παθηση ρευματοειδεις ρευματικα δερματολογικες δερματολογικα κυκλοφοριακη ανεπαρκεια, κυκλοφοριακο κυκλοφοριακα κακωσεις σκελετικου συστηματος κακωση σκελετικο συστημα λουτρο λουτρα μπανιο μπανια αρχαια καταλοιπα, μεγαλιθικο παλαιολιθικο αλωνι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ