Το «κινεζικό» γιν και γιανγκ, είναι… θρακικό ελληνικό και μάλιστα 6.000 χρόνων! 2.600 χρόνια πριν εμφανιστεί στην Άπω Ανατολή - του Γ. Λεκάκη

Το «κινεζικό» γιν και γιανγκ,
είναι… θρακικό ελληνικό
και μάλιστα 6.000 χρόνων!
2.600 χρόνια πριν εμφανιστεί
στην Άπω Ανατολή…

Του Γιώργου Λεκάκη

Το γνωστό σε όλους παγκοσμίως YIN και YAN(G) - γιν και γιανγκ[1] - θεωρείται κινεζικό και θιβετιανό και δείχνει:

        - την ενότητα και τον αγώνα των ενεργειών,

        - την ενότητα της αρχής (ζωής) και του τέλους (θανάτου),

        - την ενότητα του Ηλίου και της Σελήνης,

        - την ενότητα της ημέρας και της νύκτας,

        - την ενότητα των αντιθέτων (που έλκονται),

        - την ενότητα των αρσενικών και των θηλυκών, κλπ.

Στην κινεζική φιλοσοφία, την ηθική του κομφουκιανισμού[2] (και την μεταφυσική του ταοϊσμού) είναι μια έννοια, που περιγράφει πώς οι δύο προφανώς αντίθετες δυνάμεις, ενέργειες και αρχές, που αποτελούν μέρος του taiji / tai Ji / taijitu, δηλ. του Μεγάλου Ορίου, που είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο και ξεχειλίζει από αντίθετα, που αλληλοσυμπληρώνονται και ενυπάρχουν και συνυπάρχουν το ένα μέσα στο άλλο...

Εμφανίζεται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και διαφόρων κινεζικών πολεμικών τεχνών

Αλλά ο δυϊσμός ως σκέψη και σχήμα είναι θρακικό και έχει πρωτοδιατυπωθεί από τον Ηράκλειτο - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης «Επίτομος βιογραφία: Ηράκλειτος ο Εφέσιος», εκδ. «Τάλως Φ», 2023

Βρίσκεται για πρωτη φορά ως σύμβολο (παραπάνω φωτογραφία) στα κομψά αρχαία αγγεία από την Νεκρόπολη της πόλης που ίδρυσε ο Οδυσσέας (Οδυσσός[3]) του Θρακικού Πόντου στην Μαύρη Θάλασσα.

Η στην νυν Βάρνα στην έκταση που κατέχει τώρα η Βουλγαρία - και είναι του 4200 π.Χ. - της 5ης χιλιετίας π.Χ.!

Και μάλιστα με πολλές παραλλαγές (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες)...

Σχέδιο "μπάλλας" της αντισφαιρίσεως (τένις), 

άθλημα των αντιθέτων δυνάμεων.

Το ίδιο σύμβολο εμφανίζεται στην Ασία, στον βουδισμό, τον ταοϊσμό, τον κομφουκιανισμό, κ.ά. μετά από περισσότερα από 2.600 χρόνια...

Νεκρικό αγγείο από την Οδυσσό, με το σχήμα γιν-γιαν στην βάση.

Η ενότητα ζωής και θανάτου...

...αφού οι αρχαιότερες γνωστές εμφανίσεις των σημείων Γιν και Γιανγκ είναι σε οστά μαντείου (που χρονολογούνται γύρω στον 16ο - 11ο αιώνα π.Χ.)[4]!..

Σχέδιο "μπάλλας", που το βρίσκουμε και στην Σαμοθράκη

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Σαμοθρακη, Ιερα Νησος").

Τα αθλήματα με μπάλλα, εμπεριέχουν την ενότητα των αντιθέτων

(δυνάμεων - ομάδων).

Η πατρίδα του, λοιπόν, δεν είναι η Κίνα...

Σπείρα / κύμα μέσ' στο κύμα.

Στην πραγματικότητα, ο συμβολισμός και η φιλοσοφία, μεταφέρθηκε από την αρχαια ελληνική Θράκη στην Ασία…

Πρόδρομος του αλφαβητικού γράμματος S,

εξαπλουστευμένη μορφή του γιν-γιαν...

Θα το δούμε και στα «φίδια» των μεγαλιθικών ντολμέν (παρακάτω φωτογραφία), κοντά στο χωριό Μεγάλο Δερβένι Ελόβου[5] στην επαρχία Υαμπόλεως στην ΝΑ. Βουλγαρία…

Το βρίσκουμε χαραγμένο επίσης σε θήκη πέλεκυ (παρακατω φωτογραφία - ύψους: 26 και πλάτους 18 εκατ.) του 15ου – 12ου αι. π.Χ. (ύστερη Εποχή του Χαλκού). Το συνολικό εύρημα ήταν 33 χυτές θήκες 22 τύπων προϊόντων μπρούντζου (πελέκεων, σπαθιών, σμιλών, κ.ά.)[6] Με καλούπι δύο τεμαχίων, από μαλακή πέτρα ταλκ. Το σκήπτρο - πέλεκυς σφυρί έχει σχήμα φύλλου φοίνικα, με στενή και κοντή λαβή στην βάση του και σπειροειδές άκρο στην κορυφή. Μια κυλινδρική λαβή διαμορφώνεται κατακόρυφα στο πίσω άκρο. Η διακόσμηση έχει την ανάπτυξη ενός κύκλου, που καταλήγει σε ουρά ψαριού, από την κορυφή του οποίου σχηματίζονται τρία αυλάκια / κανάλια.

Παρόμοιος χάλκινος πέλεκυς είναι μέρος ενός συνόλου χάλκινων ευρημάτων, που ανακαλύφθηκαν στο χωριό Λόζοβο της Μολδαβίας.

Τέλος, σε πολλά αρχαία ελληνικά αγγεία «με μάτια», που μοιάζουν σαν πρόσωπο σμιχτοφρύδη[7], τα οποία λογίζονται αποτροπαϊκά μαγικά σύμβολα, αναγνωρίζεται παραλλαγή του γιν-γιαν. Ένα τέτοιο (παραπάω φωτογραφία) - όσον αφορά την Θράκη, ευρέθη στον κόλπο στις εκβολές του Ροποτάμου[8] Βουλγαρίας.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης «Λεξικον Παραδοσεων». Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.4.2016.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - «Εξόρυξη και μεταλλουργία στην αρχαία Βουλγαρία», Σόφια, 1978.

        - Μπόνεβ Α. «Πρώιμη Θράκη. Διαμόρφωση θρακικού πολιτισμού - τέλος 2ης - αρχή 1ης χιλιετίας π.Χ.», RP XXI, Σόφια, 2003.

        - Археология и загадките на древните.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Το λευκό Yang είναι το φωτεινό, υψηλό, σκληρό, ζεστό, θετικό, ενεργό, κινούμενο, αρσενικό. Το μαύρο Yin είναι το σκοτεινό, μαλακό, υγρό, κρύο, αρνητικό, παθητικό, ήρεμο, θηλυκό.

[2] Βλ. έργο του Δονγκ Ζονγκσού (2ος αι. π.Χ) και Taylor Latener - Rodney Leon «The Illustrated Encyclopedia of Confucianism», εκδ. Rosen, Ν. Υόρκη, 2005.

[3] Οδυσσόπολις, ή Ουλισόπολις βλ. Θεοφάνης («τὴν λεγομένην Βάρναν, πλησίον Ὀδυσσοῦ»). Η αρχαία ελληνική πόλις επανιδρύθηκε από Μιλησίους.

[4] ΠΗΓΗ: Shuowen jiezi. Και Yijing («Βιβλίο των Αλλαγών»), από την περίοδο της Δυτικής Δυναστείας Zhou (1045 - 770 π.Χ.).

[5] Η πόλη Elhovo ευρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Τούντζα (του μεγαλύτερου παραποτάμου του Έβρου), με ίχνη ανθρώπινης ζωής ήδη από την νεολιθική εποχή (6000 - 4000 π.Χ.). Οι σωζόμενοι τύμβοι του οικισμού, έφεραν στο φως λίθινα και χάλκινα εργαλεία, χειροποίητα κεραμικά διακοσμημένα με εγχάρακτα στολίδια, κ.ά. Από την Εποχή του Χαλκού του Θρακικού πολιτισμου. Σώζονται λείψανα θρακικών φρουρίων, οικισμών και ταφικοί τύμβοι. Ευρέθησαν θραύσματα οικιακής κεραμικής, όπλα και εργαλεία και αναθηματικές πλάκες με εικόνες Θρακιώτη ιππέα, κ.ά. Από τους Θράκες έχουν απομείνει και μεγαλιθικοί τάφοι, που ονομάζονται ντολμέν, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή τους. Μεταξύ των θρακικών φυλών σε αυτά τα εδάφη κατοίκησαν οι Αστοί, στις βόρειες πλαγιές της Στράντζας, οι Οδρύσες, στην κοιλάδα του ποταμού Τούντζα, και οι Κενίτες – βλ. Ηρόδοτο και Γ. Λεκάκη και Αθ. Γιαλαμά "Αρχαία θρακικά φύλα". Το όρος Σακάρ είναι το πλουσιότερο σε ντολμέν στην Θράκη – και όχι μόνο - αλλά και σε θρακικά φρούρια και ιερά.

[6]  Βλ. αρ. Ιστορικό Μουσείο Αβρίτου (νυν Ραζγκραντ / Razgrad). Η Άβριτος ήταν θρακικός οικισμός από τον 5ο αι. π.Χ. - in.nο 1194 a,b και NAIM, in.5083. ΠΗΓΗ: Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών - Κέντρο Θρακολογίας.

[7][7] Κατά την ελληνική παράδοση ο σμιχτοφρύδης / η σμιχτοφρύδα «αβασκαίνει και βουνό»! Ο λαός μας λέει «Πιάνει το μάτι του». – βλ. λ.χ. Δημ. Σ. Λουκάτου «Κεφαλονίτικα Γνωμικά», Αθήναι, 1952, από την Λειβαθώ, σελ. 175, αρ. 1186.

[8] Συντομευμένη μορφή του Καλογεροπόταμος, Καλουγεροπόταμος / Καλουγερας. Επήρε το όνομά του από την ελληνική θεά Ρο (> Ήρα, ροή < ρω = τρέχω + ποτάμι). Ο θρύλος λέει ότι η θεά ήταν τόσο γοητευτική και τραγουδούσε τόσο όμορφα, που κατάφερε να πείσει τους πειρατές να εγκαταλείψουν την περιοχή στην ησυχία της... Ποταμός στην περιοχή Πύργου / Μπουργκάς - Σωζοπόλεως, που εκβάλλει στην Μαύρη Θάλασσα.

Προδρομος αλφαβητικο γραμμα S Σ σιγμα αλφαβητο μπαλλα Σαμοθρακη αθληματα μπαλα, ενοτητα αντιθετων δυναμη ομαδα νεκρικο αγγειο Οδυσσος σχημα γιν γιαν ενοτης ζωη θανατος αντισφαιριση τενις τεννις αθληματα αντιθετες δυναμεις Σπειρα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ