Ανακατασκευάζεται στον Κρότωνα, η τριήρης της πόλης, που έλαβε μέρος στην Ναυμαχία της Σαλαμίνος, για την υπεράσπιση όλης της Δύσης. Εάν οι Έλληνες είχαν χάσει, δεν θα υπήρχε δυτικός πολιτισμός - του Γ. Λεκάκη

Ανακατασκευάζεται στον Κρότωνα,
η τριήρης της πόλεως,
που έλαβε μέρος
στην Ναυμαχία της Σαλαμίνος,
για την υπεράσπιση
ολόκληρης της Δύσεως.
Εάν οι Έλληνες είχαν χάσει,
δεν θα υπήρχε δυτικός πολιτισμός

Το Σάββατο στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κρότωνα Καλαβρίας αναπτύχθηκαν τα μυστικά της ελληνικής τριήρους, του πολεμικού πλοίου του αθηναϊκού στόλου. Έγινε ένα ταξείδι στο ένδοξο παρελθόν κατά την διάρκεια της ημερίδας με τίτλο «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ», που αφορά στην μελέτη της αθηναϊκής τριήρους.

Η τριήρης ήταν κτισμένη με ανοικτόχρωμο ξύλο.

Είχε μήκος περίπου 40 μ. και πλάτος 6 μ.

Ήταν, συνήθως, εξοπλισμένη με ένα μονό κατάρτι με τετράγωνο πανί.

Εκινείτο χάρι σε 170 κωπηλάτες, τοποθετημένοι σε τρεις σειρές σε διαφορετικά επίπεδα.

Ο ρυθμός της κωπηλασίας εδίδετο από έναν επόπτη, με την βοήθεια ενός παίκτη πνευστού μουσικού οργανου (σαν το σημερινό όμποε).

Η κατεύθυνση δινόταν από δύο μεγάλα κουπιά – τα πηδάλια – τοποθετημένα στην πρύμνη, όπου η καρίνα υψωνόταν προς τα επάνω σε σχήμα λαιμού κύκνου.

Το τόξο, από την άλλη πλευρά, ήταν διακοσμημένο με (αποτροπαϊκά) μάτια, που πίστευαν ότι προστατεύουν από τα κακά πνεύματα και

ενισχύετο από ένα κοφτερό χάλκινο ράμφος, το έμβολο, που χρησιμοποιούνταν για να εμβολίζουν εχθρικά πλοία.

Το Ίδρυμα Kairòs θέλει να επαναφέρει στην ζωή και στον Κρότωνα την αρχαϊκή και ιερά τριήρη, οπλισμένη, η οποία με διοικητή τον Φάυλλο[1], που τον Σεπτέμβριο του 480 π.Χ. από τον Κρότωνα, την μοναδική από τις αποικίες της Ελλάδος στην Μεγάλη Ελλάδα / Κάτω Ιταλία, που εκπροσώπησε την περιοχή, στην Ναυμαχία της Σαλαμίνος, παρέχοντας μια πολύ πολύτιμη και θεμελιώδη συνεισφορά για την υπεράσπιση της αθηναϊκής δημοκρατίας και ολόκληρης της Δύσης. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνος ήταν πολύ σημαντική και θεμελιώδης για την δυτική δημοκρατία, τόσο πολύ που οι ιστορικοί συμφωνούν ότι εάν οι Έλληνες είχαν χάσει, οι συνέπειες θα ήταν ακόμη και η αποτυχία ανάπτυξης του δυτικού πολιτισμού στην σύγχρονη μορφή του!

Μέσα από το συνέδριο, το Ίδρυμα Kairòs – ETS παρουσίασε προεπισκόπηση ενός σημαντικού αρχαιολογικού / επιστημονικού / πολιτιστικού έργου για την αρχαία ελληνική πόλη του Κρότωνα, με τοπικές, περιφερειακές και εθνικές επιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΟΣτην Σαλαμίνα, δεν υπάρχει αντίγραφο μιας τριήρους, έστω αραγμένης στον Κόλπο όπου έγινε η ιστορικότερη ναυμαχία όλων των εποχών...

Το έργο του σχεδιασμού ανατέθηκε από το ίδρυμα στον μηχανικό C. Bertorello, πρώην καθηγητή της Σχολής Ναυτικών και Βιομηχανικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Federico II της Νεάπολης, καθώς και πολύ σημαντικού σχεδιαστή στον ναυτικό κόσμο και ναυπηγού υπεύθυνου για διάφορα έργα για το Ευρωπαϊκό δίκτυο σχολών Ναυτικής Μηχανικής.

«Πρόκειται για ένα έργο, λέει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Kairòs-ETS, V. Garrubba, το οποίο έχει μια ερευνητική δραστηριότητα στο κέντρο του. Ένα έργο, που σκοπεύει στην ανάκτηση ενός θέματος από τις πτυχές της ιστορίας και μπορεί επίσης να είναι λειτουργικό ως έργο επανεκκίνησης της επικράτειάς μας. Μόλις ολοκληρωθεί η φάση σχεδιασμού, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την κατασκευή του πλοίου».

Το συνέδριο οργανώθηκε και προωθήθηκε από το Ίδρυμα Καιρός-ETS, από το Πανεπιστήμιο της Νεάπολης Federico II – Τμήμα Βιομηχανικής και Ναυτικής Μηχανικής και από το Εμπορικό Επιμελητήριο της CZ-KR-VV, καθώς και από την BPER, CICAS, Confindustria, Confcommercio, Confartigianato και Unicusano University.

ΠΗΓΗ «Dalle onde della storia rinasce Kairos, la nave di Faillo», Crotone ok, 26.9.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.9.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Ο Φάυλλος ήταν αρχαίος Έλλην αθλητής. Εκέρδισε τρεις νίκες στα Πύθια, δύο από αυτές στο πένταθλο.

Έγινε διοικητής ναυτικού στόλου από τον Κρότωνα, ο οποίος εξόπλισε και διοικούσε ένα πλοίο στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.). Ήταν το μοναδικό ελληνικό πλοίο από τα ιταλικά παράλια. Ο Ηρόδοτος έχει επαίνους για τα κατορθώματά του. Ως και από τον Αριστοφάνη αναφέρεται ο Φάυλλος ως υπόδειγμα ταχύτυτος! Ο Μέγας Αλέξανδρος έστειλε μέρος από τα λάφυρα της Μάχης των Γαυγαμήλων στον Κρότωνα, προς τιμήν του Φαΰλλου.

Άγαλμά του υπήρχε στην Ακρόπολη των Αθηνών! Έγραφε μια επιγραφή στην βάση του: «Ο Φάυλλος θαυμάσθηκε από όλους. Διότι ήταν τρεις φορές νικητής στους αγώνες στους Δελφούς και κατέλαβε πλοία που έστειλε η Ασία». - ΣΧΟΛΙΟ: Γιατί δεν στήνεται σήμερα ένα άγαλμα του Φαΰλλου στην Ακρόπολη με αυτήν την επιγραφή;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
        - Arrowsmith W. (επιμ.) “Four Comedies: Lysistrata / The Congresswomen / The Acharnians / The Frogs by Aristophanes”.
        - Dillon Μ. - Garland L. “Ancient Greece: Social and Historical Documents from Archaic Times”.
        - Irwin El. - Greenwood E. “Reading Herodotus: A Study of the Logoi in Book 5 of Herodotus' Histories”.
        - Nicholson N. “Aristocracy and Athletics in Archaic and Classical Greece”.

Ανακατασκευη Κροτων, αρχαια τριηρης ναυμαχια Σαλαμινος, Σαλαμινας Σαλαμινα νησος Σαλαμις υπερασπιση Δυση αρχαιοι ελληνες δυτικος πολιτισμος Κροτωνας μυστικο ελληνικη αρχαιο πολεμικο πλοιο αρχαιος αθηναικος στολος ΘΑΛΑΣΣΑ αθηναικη ανοικτοχρωμο ξυλο καταρτι τετραγωνο πανι κωπηλατες, κωπηλατης κωπηλασια ρυθμος εποπτης, μουσικος παικτης πνευστο μουσικο οργανο ομποε κατευθυνση κουπι πηδαλιο πρυμνη, καρινα σχημα λαιμος κυκνος τοξο, διακοσμηση αποτροπαικα ματια, προστασια κακα πνευματα κοφτερο χαλκινο ραμφος, εμβολο εχθρος ιδρυμα Kairos καιρος αρχαικη ιερα ιερη οπλισμενη, διοικητης Φαυλλος Σεπτεμβριος 5ος αιωνας πχ 480 αποικια Ελλαδα Μεγαλη Ελλας Κατω Ιταλια, δημοκρατια δυτικη πολη καλαβρια ναυτικο κατασκευη ελλην αθλητης νικη Πυθια, πενταθλο ναυτικο πλοιο Ηροδοτος Αριστοφανης ταχυτυτα Μεγας Αλεξανδρος λαφυρα Μαχης των Γαυγαμηλων Γαυγαμηλα αγαλμα Ακροπολη των Αθηνων αθηνας αθηνα επιγραφη βαση νικητης αγωνες Δελφοι πλοια Ασια αριστοκρατια αθλητες κλασσικη κμωδια εκκλησιαζουσες λυσιστρατη αχαρνης βατραχοι αντιγραφο τριηρους, Κολπος αμπελακια αμπελακι ιστορικοτερη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ