Η καθημερινή ζωή πριν 5.200 χρόνια στην αρχαία Θερμή Λέσβου - Εισαγωγές κασσίτερου από Ευρώπη - Σχέσεις με Τροία, Κυκλάδες, Θεσσαλία, Μακεδονία, Μικρά Ασία…

Η καθημερινή ζωή πριν 5.200 χρόνια
στην αρχαία Θερμή Λέσβου
Εισαγωγές κασσίτερου από Ευρώπη
- Σχέσεις με Τροία, Κυκλάδες,
ηπειρωτική Ελλάδα, Θεσσαλία,
Μακεδονία, Μικρά Ασία…
Για την αρχαία ΘΕΡΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Η ζωή στον οικισμό της Πρώιμης Χαλκοκρατίας

Σε όλες τις φάσεις, μέσα στα σπίτια υπήρχαν εστίες για μαγείρεμα ή θέρμανση και αποθηκευτικοί χώροι με πιθάρια. Κτιστές εξέδρες, ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθός τους, μπορεί να λειτουργούσαν ως κρεβάτια, πάγκοι εργασίας, βωμοί ή μονωμένες από την υγρασία του εδάφους επιφάνειες για την τοποθέτηση τροφίμων.

Οι εστίες και τα μαγειρικά σκεύη, και τα ποικίλα εργαλεία από πέτρα, μέταλλο, οστό, που βρέθηκαν σε όλες τις φάσεις της Θερμής Λέσβου, μας μιλούν για την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων: κυνήγι και ψάρεμα, καλλιέργεια της γης, άλεσμα δημητριακών και οσπρίων, μαγείρεμα, γνέσιμο μαλλιού ή λιναριού, υφαντική σε όρθιους αργαλειούς, ράψιμο ρούχων και κατεργασία δερμάτων, ξυλουργική και κατ' επέκτασιν ναυπηγική τέχνη απαραίτητη για την ανάπτυξη εξωτερικών σχέσεων.

Από τα οργανικά κατάλοιπα (σπόρους και οστά ζώων), που περισυνέλεξαν οι αρχαιολόγοι με την μέθοδο της επίπλευσης, μαθαίνουμε ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της Θερμής καλλιεργούσαν δημητριακά, όσπρια, αμπέλια, ροδιές και ελιές και εξέτρεφαν χοίρους, βοοειδή και αιγοπρόβατα, από τα οποία θα έπαιρναν εκτός από το κρέας και το γάλα, δέρματα και μαλλί. Κυνηγούσαν ελάφια, λαγούς και αγριόχοιρους και ψάρευαν. Είχαν επίσης σκύλους ως κατοικίδια και άλογα.

Διακόσμηση με ομόκεντρους κύκλους, σπείρες, κυμάτια, κλπ.

Κεραμική

Στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, η κεραμική της Θερμής ήταν χειροποίητη, ο πηλός ως επί το πλείστον καστανός. Στις πρώτες φάσεις (Θερμή Ι-ΙΙ) τα αγγεία έχουν κατά κανόνα μαύρη και ενίοτε ερυθρή, στιλβωμένη επιφάνεια, μερικές φορές διακοσμημένη με εγχαράξεις. Η επιφάνεια των μαγειρικών και αποθηκευτικών αγγείων είναι αστίλβωτη, ή ελαφρά λειασμένη. Στην Θερμή ΙΙΙ εμφανίζεται μια καστανή κεραμική, που κυριαρχεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην τελευταία φάση (Θερμή IV).

Διακόσμηση ταινία-κύμα, αποτελούμενη από εξαμερή παραλληλόγραμμα
ή / και τετράγωνα.
Το λες και πρωτογραφή...
Διακρίνονται πολλά από τα μετέπειτα γράμματα της αλφαβητικής γραφής...

Πήλινα ειδώλια

Ο αριθμός των πήλινων ειδωλίων που αποκαλύφθηκαν στην Θερμή είναι εντυπωσιακός, σε σχέση με όσα αποκαλύφθηκαν σε άλλες, σύγχρονες θέσεις. Πρωτοπαρουσιάζονται στην Θερμή ΙΙΙ και συνεχίζουν να κατασκευάζονται ως την Θερμή V, σχηματικές, κυρίως γυναικείες, μορφές σε μία ποικιλία τύπων, που απηχούν επιδράσεις από την Τρωάδα, την Θεσσαλία, τις Κυκλάδες και την μικρασιατική ενδοχώρα. Αναμφίβολα ανήκουν στο χώρο των συμβόλων και έχουν συσχετιστεί με τις λατρευτικές αντιλήψεις των προϊστορικών Θερμιωτών.

 

Μεταλλοτεχνία

Οι μεταλλοτεχνίτες θα είχαν ξεχωριστή θέση στον οικισμό. Ήδη από την Θερμή Ι, στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ., την γνώση της αρχαίας τεχνολογίας μαρτυρούν όχι μόνον τα εκλπετυσμένα τέχνεργα από χαλκό, ασήμι και χρυσό: εργαλεία, όπλα, κοσμήματα, αλλά, κυρίως, τα σύνεργα των διαδικασιών παραγωγής: μεταλλευτικές χοάνες για το λιώσιμο του μετάλλου, μήτρες για την κατασκευή εργαλείων και όπλων, μεταλλευτικοί κώνοι για την μετάγγιση του μετάλλου, ακροφύσια για το δυνάμωμα της φωτιάς.

Εξωτερικές σχέσεις

Εκτός από την κεραμική της Θερμής, που μαρτυρεί σχέσεις με την Τροία, τις Κυκλάδες, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Μακεδονία, εύγλωττα παραδείγματα εξωτερικών επαφών αποτελούν τα πρώιμα σχηματικά ειδώλια που απηχούν τύπους της Τροίας, οι μαρμάρινες κυκλαδικές φιάλες, οι κυκλαδικής έμπνευσης περόνες με πτηνόσχημη κεφαλή.

Αλλά και οι εισαγωγές μετάλλων, ακόμα και του δυσεύρετου την εποχή εκείνη κασσίτερου. - σ.σ.: Αξίζει να σημειωθεί πως αρχαίες πηγές εξόρυξής του ήταν σε εκτάσεις πως καλύπτουν σήμερα η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Βορειοδυτική Γαλλία, η Βρετανία (αρχαίες Κασσιτερίδες Νήσοι τα βρετανικά νησιά) και η Βορειοανατολική Γερμανία!!!

Λίγο πριν το τέλος της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, κατά το 2400 π.Χ., η Θερμή εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους – ίσως εξ αιτίας γενικότερων ανακατατάξεων που την οδήγησαν σε μαρασμό.

Μερικούς αιώνες αργότερα, περίπου 2000 π.Χ., ήρθαν νέοι κάτοικοι, που συνέχισαν την παλιά παράδοση των στενόμακρων, ορθογώνιων σπιτιών με τα βοτσαλωτά δάπεδα και τις εστίες, αλλά έφεραν μια σημαντική καινοτομία: τον κεραμικό τροχό.

Στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού διακρίνεται και στην Θερμή η ακτινοβολία του μυκηναϊκού πολιτισμού, στις εισαγωγές λεπτότεχνης, διακοσμημένης κεραμικής, στα τοπικά αντίγραφά της και στα χαρακτηριστικά πήλινα μυκηναϊκά ειδώλια.

Στην νέα αυτή πόλη βρέθηκαν κατασκευές που σχετίζονται με την παραγωγή κεραμικής, ανάμεσά τους ένας ωραίος θολωτός κλίβανος (παραπάνω φωτογραφία), από τον οποίο σώζεται το θεμέλιο και οι βάσεις των παράλληλων πήλινων στηριγμάτων του δαπέδου όπου θα τοποθετούσαν τα αγγεία για την όπτηση. Κοντά στα σπίτια εντοπίστηκαν μεμονωμένοι, μικροί κιβωτιόσχημοι τάφοι, επενδυμένοι εσωτερικά και καλυμμένοι με λίθινες πλάκες, που περιείχαν ακτέριστες ταφές βρεφών και νηπίων.

Γύρω στο 1300 π.Χ. η Θερμή φαίνεται ότι καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά κι εγκαταλείφθηκε οριστικά, πριν «το λαμπρό φως της ιστορίας διαλύσει την αχλύ του μύθου», λίγους αιώνες πριν αναδυθούν οι πόλεις-κράτη της Λέσβου, η Μυτιλήνη, η Μήθυμνα, η Άντισσα, η Ερεσσός, η Αρίσβη και η Πύρρα.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ, Αρχαιολογικός χώρος Θερμής. Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.8.2024.


αρχαια καθημερινη ζωη πριν 5.200 χρονια Θερμη Λεσβου αρχαιες εισαγωγες κασσιτερος Ευρωπη Τροια, Κυκλαδες, Θεσσαλια, Μακεδονια, Μικρα Ασια πρωτογραφη Λεσβος καθημερινη ζωη αρχαιος οικισμος Πρωιμη Χαλκοκρατια σπιτι εστια μαγειρεμα θερμανση αποθηκη πιθαρι κτιστη εξεδρα κρεβατι παγκος εργασιας, βωμος μονωση υγρασια εστιες μαγειρικα σκευη, εργαλειο πετρα, μεταλλο, οστο, οστουν οστα καθημερινοτητα ασχολια κατοικοι κυνηγι ψαρεμα, αλιεια καλλιεργεια αλεσμα δημητριακα οσπρια διατροφη γνεσιμο μαλλι λιναρι υφαντικη ορθιος αργαλειος, ραψιμο ρουχα κατεργασια δερμα ξυλουργικη ναυπηγικη τεχνη εξωτερικες σχεσεις οργανικα καταλοιπα σπορος ζωων επιπλευση προιστορικος οσπριο αμπελι ροδια ελια εκτροφη χοιρος, βοοειδη αιγοπροβατα, κρεας γαλα, δερματα μαλλια ελαφι, λαγος αγριοχοιρος ψαρια σκυλος κατοικιδιο αλογο κεραμικη Εποχη Χαλκου κεραμικα χειροποιητη, πηλος καστανος φαση αγγειο μαυρη ερυθρη στιλβωμενη επιφανεια, διακοσμηση εγχαραξη μαγειρικο σκευος αγγεια αστιλβωτη, λειασμενη καστανη πηλινα ειδωλια πηλινο ειδωλιο γυναικεια μορφη Τρωαδα, Θεσσαλια, Κυκλαδες μικρα ασια συμβολο λατρεια προιστορικοι Θερμιωτες μεταλλοτεχνια μεταλλοτεχνιτες 3η χιλιετια πΧ αρχαια τεχνολογια εκλπετυσμενα τεχνεργα χαλκος ασημι χρυσος εργαλεια, οπλο, κοσμημα συνεργα παραγωγη μεταλλευτικη χοανη λιωσιμο μεταλλο μητρα κατασκευη οπλα μεταλλευτικος κωνος μεταγγιση ακροφυσιο φωτια ηπειρωτικη Ελλαδα πρωιμο σχηματικο ειδωλιο μαρμαρινη κυκλαδικη φιαλη κυκλαδικα περονη πτηνοσχημη κεφαλη, μεταλλα δυσευρετο κασσιτερος 4.400 χρονια πριν 2400 αγνωστο 4.000 2000 παραδοση στενομακρο ορθογωνιο σπιτια βοτσαλωτο δαπεδο κεραμικος τροχος υστερη μυκηναικος πολιτισμος εισαγωγη λεπτοτεχνη, διακοσμημενη μυκηναικα κατασκευες θολωτος κλιβανος, θεμελιο βαση πηλινο στηριγμα οπτηση κιβωτιοσχημος ταφος επενδυμενος λιθινη πλακα ακτεριστη ταφη βρεφος νηπιο 3.300 1300 καταστροφη πυρκαγια εγκαταλειψη πολη κρατος Λεσβου, Μυτιληνη, Μηθυμνα, αντισσα, ερεσσος, Αρισβη Πυρρα αρχαιολογικος χωρος Θερμης αρχαιες πηγες εξορυξης Κασσιτερου Ιταλια, Πορτογαλια, Βορειοδυτικη Γαλλια, Βρετανια αρχαιαι Κασσιτεριδες Νησοι βρετανικα νησια Βορειοανατολικη Γερμανια πηγη εξορυξη Διακοσμηση ομοκεντροι κυκλοι σπειρα, κυματιο ταινια κυμα, εξαμερες παραλληλογραμμο τετραγωνο γραφη αλφαβητικα γραμματα αλφαβητικο γραμμα αλφαβητικη περιδεραιο αλφαβητο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ