Η μαρμάρινη Ουρανία Αφροδίτη των Αθηνών, που φιλοτέχνησε ο Φειδίας και η κοινωνία της πόλεως του 5ου αιώνα π.Χ.

Η μαρμάρινη Ουρανία Αφροδίτη
των Αθηνών,
που φιλοτέχνησε ο Φειδίας
και η κοινωνία της πόλεως
του 5ου αιώνα π.Χ.

Το βιβλίο του Άγγελου Δεληβορριά «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ DORIA PAMPHILJ», που μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα», «δεν είναι απλώς μια σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της αρχαιολογίας - λέει ο εκδότης - αλλά και μια αφορμή για αναστοχασμό του παρελθόντος, για επανατοποθέτηση απέναντι στα παλαιά βιώματα και συγκίνηση για όσα έχουν φύγει αμετάκλητα»

Μέσα από την έρευνα αυτή, ο Δεληβορριάς επιχείρησε να αναδείξει την μορφή της θεάς του έρωτα, της Αφροδίτης, εμπλουτίζοντας την αρχαιολογική έρευνα με νέα ευρήματα και άγνωστα μέχρι τώρα δεδομένα στο τέλος μιας πολυετούς ερευνητικής πορείας, στην οποία είχε αφιερωθεί με πάθος.

Μετά την απώλειά του τον Απρίλιο του 2018, το έργο ολοκληρώθηκε με την συνδρομή των συνεργατών του.

Ο Ά. Δεληβορριάς, εξέχουσα μορφή της αρχαιολογίας και της τέχνης, υπήρξε κλασσικός αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός. Υπηρέτησε για 41 χρόνια ως διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη.

«Tο βιβλίο αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την αρχαιολογία, καθώς δεν περιορίζεται σε μια αυστηρή επιστημονική μελέτη, αλλά εμπεριέχει μια βαθιά προσωπική αναζήτηση. Ο Δεληβορριάς φτάνει στον πυρήνα του υλικού, αναδεικνύοντας την θεά Αφροδίτη με μια σύγχρονη και γόνιμη προσέγγιση που την συνδέει με την κοινωνία της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ., και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την μαρμάρινη Αφροδίτη Ουρανία των Αθηνών, που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Φειδίας. Πεποίθησή του ήταν ότι η εκάστοτε συμβολή στην έρευνα κρίνεται όχι από την όποια αποδοχή τυχαίνει να εισπράττει στους ακαδημαϊκούς κύκλους, αλλά από την αυστηρότητα και την ορθότητα των προβληματισμών που τέθηκαν»V. Di Napoli, επιμελήτρια της έκδοσης.

«Όπως η ίδια η επιστήμη της αρχαιολογίας έτσι και αυτό το βιβλίο είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί ιδιαίτερο ζήλο και προσπάθεια από τον ερευνητή-αναγνώστη. Ο Ά. Δεληβορριάς αφιερώνεται εδώ σε μια περίπλοκη προσπάθεια συλλογιστικής, ερμηνείας και κατανόησης, η οποία ανταποκρίνεται απολύτως στις απαιτήσεις της έρευνας του 21ου αιώνα. Καταφέρνει, δηλαδή, να προσφέρει μέσω της ταύτισης ενός χαμένου έργου της κλασσικής ελληνικής γλυπτικής του β΄ μισού του 5ου αιώνα μια ερμηνεία της εποχής, των κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων που χαρακτήρισαν αυτή την ιδιαίτερη για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία περίοδο των μεγάλων δημιουργιών του ανθρώπου. Αυτό το βιβλίο είναι μια πράξη αναγνώρισης προς τον Ά. Δεληβορριά για την καθοδήγηση και την κληρονομιά που μας άφησε»Στ. Βλίζος, επιμελητής της έκδοσης

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στο Μουσείο Μπενάκη, μίλησαν για τον Δεληβορριά και για την έκδοση ο ακαδημαϊκός P. Ducrey, ο ομότιμος καθηγητής (ΕΜΠ) και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Μ. Κορρές, η Ό. Παλαγγιά, ομότιμη καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), ενώ την συζήτηση συντόνισαν ο Στ. Βλίζος και η V. Di Napoli, οι επιμελητές της έκδοσης. Την παρουσίαση χαιρέτησαν η υπουργος Πολιτισμού δρ. Λ. Μενδώνη, μέσω επιστολής, και η Ε. Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη.

ΠΗΓΗ: εκδοτικός οίκος «Μέλισσα», ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.10.2024.

αρχαια μαρμαρινη Ουρανια θεα Αφροδιτη Αθηνων, Φειδιας κοινωνια πολις 5ος αιωνας πΧ αρχαιο μαρμαρινο αγαλμα αθηνα αθηνας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ