Το αρχαιότερο «αυτόγραφο» διασήμου προσώπου το έδωσε ο Περικλής, στην Κηφισιά του 5ου αι. π.Χ. στην ταβέρνα του Δραπέτη – Να το αξιοποιήσει ο Δήμος Κηφισιάς! - του Γ. Λεκάκη

Το αρχαιότερο «αυτόγραφο»
διασήμου προσώπου
το έδωσε ο Περικλής,
στην Κηφισιά του 5ου αι. π.Χ.
στην ταβέρνα του Δραπέτη
Να το αξιοποιήσει ο Δήμος Κηφισιάς…

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο σκύφος ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα ποτήρια / κρασοπότηρα στην αρχαία Αθήνα.

Αλλά αυτός ο σκύφος εξιστορεί μια βραδιά διασκέδασης και γλεντιού μιας συγκεκριμένης παρέας στην Αθήνα, τον 5ο αιώνα π.Χ.!

Διότι σε αυτόν τον συγκεκριμένο, κατά τα άλλα πολύ κοινό σκύφο, που βρέθηκε σε έναν φτωχικό τάφο στην Κηφισιά, υπάρχει μια επιγραφή, που μαρτυρά μια βραδιά διασκέδασης μιας παρέας, με έναν Περικλή, ίσως τον πιο διάσημο με αυτό το όνομα στην αρχαία Αθήνα, τον Περικλή Ξανθίππου (από τον Χολαργό – Χολαργεύς, της Ακαμαντίδος φυλής, 495 / 494 π.Χ. – 429 π.Χ.).

Φαίνεται ότι ο Περικλής, ο πολιτικός, αποφάσισε να πάει να τα πιει με την παρέα του ένα βράδυ. Πήγαν σε μια ταβέρνα στα βόρεια της πόλεως, ήπιαν και διασκέδασαν… Είναι γνωστό πως ο Περικλής ήταν καλός χορευτής - διδάχθηκε και μουσική από τους κορυφαίους μουσικούς εκείνης της εποχής, τον Δάμωνα και, ίσως και, τον Πυθοκλείδη. Προφανώς ήπιε και χόρεψε στην ταβέρνα της Κηφισιάς. Ο κάπελας προφανώς θα αναγνώρισε τον Περικλή και θα του ζήτησε… αυτόγραφο… Τότε ο πολιτικός και η παρέα του αποφάσισαν να χαράξουν τα ονόματά τους σε ένα κρασοπότηρο… Δεν ήταν ακριβώς… νηφάλιοι, εάν κρίνουμε από την... μεθυσμένη γραφή των γραμμάτων… Διαβάζουμε τα ονόματα: Περικλής, Αριστείδης, Διόδοτος, Δέσιμος, Αρρίφρων, Εύκλητος και μετά η επιγραφή χάνεται…

Ο ιδιοκτήτης κράτησε τον σκύφο, και πρόσθεσε το όνομά του στην βάση του ποτηριού: ΔΡΑΠΕΤΗΣ – ίσως ήταν το ψευδώνυμό του… ίσως επειδή στην ταβέρνα του, στην εξοχική Κηφισιά… «δραπέτευαν» πολλοί από το κλεινόν άστυ… ίσως και ζευγαράκια, κλπ. Ίσως ήταν και το όνομα του μαγέρικού του!.. Και μάλλον θα ήθελε να κρατήσει αυτό το ενθύμιο για πάντα μαζί του, μέχρι που ανακαλύφθηκε ο τάφος του και βρέθηκε μαζί του…

Το εύρημα φυλάσσεται στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών…

Τι ωραίο θα ήταν να γινόταν μια «τουριστική» ταβέρνα στην Κηφισιά, σε αρχαίο ρυθμό, με αρχαία φαγητά, η οποία να λεγόταν «Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ», όπου οι τουρίστες-πελάτες θα ξαναζούσαν μια εμπειρία, σαν να ήταν συνδαιτημόνες με τον Περικλή, ο οποίος θα παρίσταται - θα τον υποδύεται κάποιος ηθοποιός!!! Και φεύγοντας, να παίρνουν αναμνηστικό έναν τέτοιο σκύφο ο καθ’ ένας με χαραγμένο το όνομά του, πλάι σε αυτό του Περικλή!!!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.7.2014.


αρχαιοτερο αυτογραφο διασημο προσωπο Περικλης, αρχαια Κηφισια 5ος αιωνας πΧ ταβερνα του Δραπετη Δραπετης αξιοποιηση Δημος Κηφισιας Λεκακης αρχαιο αυτογραφοα διασημος σκυφος διασκεδαση γλεντι Αθηνα, αρχαιο ποτηρι /κρασοποτηρο φτωχικος ταφος επιγραφη, παρεα, Ξανθιππου Ξανθιππος Χολαργος Χολαργευς, Ακαμαντιδα φυλη 495 / 494 429 πολιτικος, πολη χορευτης χορος μουσικη κορυφαιος μουσικοι Δαμωνας Δαμων Πυθοκλειδης καπελας χαραξη ονομα κρασι νηφαλιος γραφη γραμμα γραμματα Αριστειδης, Διοδοτος, Δεσιμος, Αρριφρων, Αρριφρωνας Ευκλητος επιγραφες ιδιοκτητης ψευδωνυμο εξοχικη δραπετευση κλεινον αστυ ζευγαρακια, ζευγαρακι ζευγαρι ζευγαρια μαγερικο ενθυμιο εστιατοριο ευρημα Επιγραφικο Μουσειο Αθηνων τουρισμος αρχαιος ρυθμος φαγητο τουριστες πελατες τουριστης πελατης εμπειρια, συνδαιτημονας αναμνηστικο ηθοποιος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ