Προκήρυξη του Κ. Δ. Ρακτιβάν «προς τους πληθυσμούς των υπό του Ελληνικού Στρατού καταληφθεισών επαρχιών»

 Προκήρυξη του Κ. Δ. Ρακτιβάν
«προς τους πληθυσμούς
των υπό του Ελληνικού Στρατού
καταληφθεισών επαρχιών»

Στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάς εισήλθε στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με δυο τμήματα, την Στρατιά Θεσσαλίας και την Στρατιά Ηπείρου.

Παρ’ όλο που υπήρξε διάσταση απόψεων, μεταξύ του Ελ. Βενιζέλου και του πρίγκηπα Κωνσταντίνου, σχετικά με την πορεία του στρατεύματος, τελικά επικράτησε η άποψη του πρώτου και το στράτευμα κινήθηκε προς την Θεσσαλονίκη.

Το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου του 1912 ο Χασάν Ταχσίν-πασάς, διοικητής του νεοσύστατου Η΄ Σώματος Οθωμανικού Στρατού αποδέχθηκε τους όρους που τέθηκαν από τον διάδοχο Κωνσταντίνο, για την παράδοση της πόλης και των στρατευμάτων του και το ίδιο βράδυ υπογράφηκε το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής στην βίλα του Γιακό Μοδιάνο στο Τόψιν - σημερινή Γέφυρα, όπου στεγάζεται σήμερα το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων.

Την επομένη, 27η Οκτωβρίου, μπήκαν τα στρατεύματα στην Θεσσαλονίκη.

Στο βιβλίο του Κων. Δ. Ρακτιβάν(*) «Έγγραφα και σημειώσεις εκ της πρώτης Ελληνικής διοικήσεως της Μακεδονίας (1912- 1913)», επιμ. Ι. Θ. Δημαρά. [έκδ. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Μακεδονική βιβλιοθήκη αριθ. 12], Θεσσαλονίκη, 1951[1], στην σελίδα 17 βρίσκουμε την προκήρυξη του Κωνσταντίνου Δ. Ρακτιβάν «προς τους πληθυσμούς των υπό του Ελληνικού Στρατού καταληφθεισών

επαρχιών» μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προσωρινός Διοικητής

Μακεδονίας (31.10.1912).[2]

Εικονογραφημένο επιστολικό δελτάριο, στο οποίο απεικονίζεται η είσοδος του ελληνικού στρατού στην Θεσσαλονίκη μετά την απελευθέρωσή της, με τον βασιλιά Γεώργιο και τον διάδοχο Κωνσταντίνο έφιππους, καθώς και πλήθος κόσμου που πανηγυρίζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης με φόντο τον Λευκό Πύργο.[4] Από την ψηφιακή συλλογή Ν. Οικονόμου.

ΠΗΓΗ: ΓΑΚ Μακεδονίας, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.10.2024.

 

(*) Ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν (1865 - 1935) ήταν Έλλην εκ Βερροίας Ημαθίας, νομομαθής και πολιτικός, βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέλος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Εγεννήθη στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Υιός του εμπόρου Δημητρίου (που στην Αγγλία χρησιμοποιούσε το επώνυμο Ractivand), και της Μαρίας Ισμηρίδου. Αδερφός του ήταν ο Εμμανουήλ Ρακτιβάν, ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Αδελφή του η Σμαράγδα Ρακτιβάν, σύζυγος Θησέα Δημαρά και μητέρα του Κωνσταντίνου Δημαρά.

Έζησε για λίγο στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν εγκατεστημένος ο πατέρας του και σε ηλικία 12 ετών, το 1877, μετακόμισε στην Αθήνα.

Εσπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγινε διδάκτωρ το 1884 και δικαστικός (1887 - 1889 πρωτοδίκης Σύρου) και είτα ιδιώτευσε ως δικηγόρος.

Το 1910 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Αττικής. (Επανεκλέχτηκε το 1915). Το 1911 ορίστηκε εισηγητής στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Το 1912 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Βενιζέλου. Την περίοδο 1912 - 1913 ήταν αντιπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Μακεδονία με σκοπό την οργάνωσή της.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος (1909) και πρόεδρος (1910 - 1912) και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έγραψε, μεταξύ άλλων τα επιστημονικά συγγράμματα:

        - Μελέτη επί του νόμου 963 ΞΕ της 22.5.1885 περί τόκου υπερημερίας και τόκου τόκω.

        - Τινά περί προκαταρκτικών συμβάσεων, 1888.

        - Ζητήματα τινά σχετικά προς την δικαστικήν παράστασιν των ανηλίκων.

        - Τα κτήματα των μεταναστευσάντων εκ των Νέων Χωρών, 1916.

        - Η συνταγματική προστασία της εργασίας, 1933.

        - Έγγραφα και σημειώσεις εκ της πρώτης ελληνικής διοικήσεως της Μακεδονίας (1912 - 1913).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] GRGSA-IAM_ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΡΑΚΤΙΒΑΝ_00001 00017.

[2] (GRGSA-IAM_ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΡΑΚΤΙΒΑΝ_00017).

[4] COL056.01.IT000235.

Προκηρυξη Ρακτιβαν πληθυσμος Ελληνικος Στρατος καταληψη επαρχια 5 Οκτωβριου 1912 Ελλας Α Βαλκανικος Πολεμος, Οθωμανικη Αυτοκρατορια Στρατια Θεσσαλιας Ηπειρου Θεσσαλια Ηπειρος διασταση αποψεων, Βενιζελος πριγκηπας Κωνσταντινος στρατευμα αποψη Θεσσαλονικη 26η Οκτωβριος Χασαν Ταχσιν πασας, διοικητης Η Σωμα Οθωμανικος διαδοχος παραδοση πολη στρατευματα πρωτοκολλο παραδοσης παραλαβης βιλα επαυλη επαυλις Γιακο Μοδιανο Τοψιν Γεφυρα, Μουσειο των Βαλκανικων Πολεμων 27η Οκτωβριος Θεσσαλονικης βιβλιο εγγραφα σημειωσεις πρωτη Ελληνικη διοικηση Μακεδονιας 1912- 1913 Δημαρας εκδοσεις Εταιρεια Μακεδονικων Σπουδων Μακεδονικη βιβλιοθηκη πληθυσμοι επαρχιες αναληψη των καθηκοντων προσωρινος Διοικητης Μακεδονια εικονογραφημενο επιστολικο δελταριο ψηφιακη συλλογη Οικονομου, εισοδος βασιλιας Γεωργιος εφιππος, πανηγυρι παραλια Λευκος Πυργος ελλην Βερροια βεροια Ημαθιας, ημαθια νομομαθης πολιτικος, βουλευτης, υπουργος, προεδρος Συμβουλιο της Επικρατειας, ΣτΕ Ακαδημια Αθηνων Μαντσεστερ Αγγλια εμπορος Ractivand Ισμηριδου ανωτατος αξιωματικος Κωνσταντινουπολη, 19ος 20ος αιωνας μχ Αθηνα Νομικη σχολη Εθνικο Καποδιστριακο Πανεπιστημιο εκπα Αθηναι διδακτωρ δικαστικος πρωτοδικης Συρος κυκλαδων κυκλαδες δικηγορος βουλευτης Αττικης αττικη εισηγητης αναθεωρηση του Συνταγματος Συνταγμα Δικαιοσυνης κυβερνηση αντιπροσωπος ελληνικη οργανωση ιδρυτικο μελος ιδρυση Δικηγορικος Συλλογος δσα επιστημονικο συγγραμμα μελετη νομος 963 ΞΕ 1885 περι τοκου υπερημεριας τοκος τοκω τοκισμος προκαταρκτικη συμβαση ζητημα δικαστικη παρασταση ανηλικων κτημα μεταναστευση Νεες Χωρες συνταγματικη προστασια εργασια εγγραφα και σημειωσεις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ