Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) θα αποκτήσει «διοικητή» έναν πολίτη, με άρθρο που «ουδέποτε ετέθη προς δημόσια διαβούλευση, αλλά προστέθηκε εκ των υστέρων και εν αγνοία των ενδιαφερομένων κοινωνικών εταίρων»! - του Γ. Χ. Κουριαννίδη

Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα
του Μετοχικού Ταμείου Στρατού
(ΝΙΜΤΣ)
θα αποκτήσει «διοικητή»
έναν πολίτη,

με άρθρο που «ουδέποτε ετέθη
προς δημόσια διαβούλευση,
αλλά προστέθηκε εκ των υστέρων
και εν αγνοία των ενδιαφερομένων
κοινωνιών εταίρων»!

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδηendohora@yahoo.gr
διευθυντή του περιοδικού «Ενδοχώρα»

Πόσο απέχουν άραγε, στην φιλοσοφία τους, ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός του μακαρίτη Θ. Πάγκαλου περί «αντιπαραγωγικών» στρατιωτικών με το άρθρο 37 του νομοσχεδίου της σημερινής κυβέρνησης περί «αναμόρφωσης τού θεσμού τού προσωπικού ιατρού, σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων υγείας και άλλες διατάξεις»;

Το ρωτάμε αυτό, γιατί για πρώτη φορά, μετά από 78 χρόνια λειτουργίας του, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) θα αποκτήσει ως «διοικητή» του έναν πολίτη! Επιχειρείται δηλαδή, απροκάλυπτα και πραξικοπηματικά, η κατάργηση του στρατιωτικού χαρακτήρα του νοσοκομείου και η παράδοσή του σε χέρια ιδιωτικών συμφερόντων. Και ο χαρακτηρισμός της ως «πραξικοπηματική» δικαιολογείται απόλυτα αφού, όπως καταγγέλλεται και σε ανακοίνωση συνδικαλιστικών φορέων αποστράτων, το εν λόγω άρθρο 37 «ουδέποτε ετέθη προς δημόσια διαβούλευση, αλλά προστέθηκε εκ των υστέρων και εν αγνοία των ενδιαφερομένων κοινωνικών εταίρων»!

Είναι αλήθεια ότι ο πενιχρός μισθός που απολαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αν ληφθούν μάλιστα υπ᾽ όψιν οι σκληρές κατά κανόνα συνθήκες εργασίας τους αλλά και η αποστολή τους, ενισχύεται με τον λεγόμενο «κοινωνικό μισθό» τους χάρη σε κάποιες έμμεσες απολαβές τους που αφορούν την υγειονομική περίθαλψή τους, τα στρατιωτικά πρατήρια, οι στρατιωτικές λέσχες, τα θέρετρα. Όλα αυτά αποτελούν οργανισμούς που διευθύνονται και ελέγχονται από την ίδρυσή τους αποκλειστικά από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ουδέποτε μάλιστα, στην πολυετή ιστορία τους, ακούστηκε ή ανεδείχθη κάποια σκανδαλώδης ή μη ικανοποιητική διαχείριση αυτών των οργανισμών.

Με το νομοσχέδιο, εκτός της υποκατάστασης του στρατιωτικού διευθυντή του ΝΙΜΤΣ από πολιτικό πρόσωπο, καταργείται από μέλος του Δ.Σ. του ο εκάστοτε Υπαρχηγός ΓΕΣ, δηλαδή ένα πρόσωπο που σήμερα έχει αρμοδιότητες τόσο επί όλων των Διευθύνσεων του ΓΕΣ όσο και επί της πειθαρχικής διαδικασίας. Στη θέση του θα τοποθετηθεί κάποιος ανώτατος μεν αξιωματικός, ο οποίος όμως δεν θα έχει ουσιαστικά καμία δύναμη. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Διευθυντή Υγειονομικού του ΓΕΣ, οποίος εκ της θέσεώς του σήμερα μπορεί να κινήσει τις όποιες απαραίτητες κατά περίπτωση διαδικασίες.

Οι όλες μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται χαρακτηρίζονται σαφώς από αδιαφάνεια, κάτι που είναι φυσιολογικό να γεννά καχυποψίες στο στρατιωτικό προσωπικό, αφού πλέον οι όχι ευκαταφρόνητες εισφορές τους θα είναι πλέον διαχειρίσιμες από ανθρώπους που δεν θα έχουν σχέση με τον στρατό. Και δυστυχώς η διαχείριση του δημοσίου τομέα, πλην στρατού, είναι φανερό ότι έχει αποτύχει παταγωδώς. Τώρα επιχειρείται να εισαχθούν οι παθογένειές του, που οδήγησαν στα επαχθή μνημόνια, και στον χώρο του στρατεύματος.

Η όποια εμπλοκή πολιτικού προσωπικού επί του ΝΙΜΤΣ μέχρι σήμερα αφορούσε την εποπτεία του από τον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Αμύνης. Τώρα επιχειρείται η άμεση υπαγωγή του στο … Υπουργείο Υγείας, που θα μπορεί να νομοθετεί γι᾽αυτό, χωρίς να έχει σχέση εποπτείας, χωρίς αποφάσεις του Δ.Σ. του νοσοκομείου και υποκαθιστώντας στις αρμοδιότητές του το ΥΠΕΘΑ!

Όπως τονίζει μάλιστα σε σχετικό άρθρο του ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), η αποζημίωση του πολίτη «διοικητή» του ΝΙΜΤΣ θα είναι «αρκετά μεγαλύτερη από την αποζημίωση που θα δινόταν εάν ο “διοικητής” ή Γενικός Διευθυντής ήταν αξιωματικός εν ενεργεία ή εν αποστρατεία και φυσικά θα επιβαρύνει τον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος». Και καταλήγει στο προφανές: «Οι αναφερόμενες αλλαγές έχουν ως μεσοπρόθεσμο στόχο την απομάκρυνση του νοσοκομείου από το ΜΤΣ, με την υποβάθμιση στρατιωτικής παρουσίας στο ΝΙΜΤΣ, και την πλήρη ένταξή του στο ΕΣΥ».

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.11.2024.

Νοσηλευτικο ιδρυμα Μετοχικου Ταμειου Στρατου ΝΙΜΤΣ διοικητης αρθρο δημοσια διαβουλευση, κοινωνικοι εταιροι Κουριαννιδης Μετοχικου Ταμειο ελληνικος Στρατος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ