Ο Πρωτέας, που έδιωξε τους Βισάλτες, από την Χαλκιδική, αλλά άφησε κακούς απογόνους - Η θρακιώτικη καταγωγή της φράσεως «ούτε κλαίει, ούτε γελάει» για ό,τι είναι αδιάφορο - του Γ. Λεκάκη

Ο Πρωτέας,
που έδιωξε τους Βισάλτες,
από την Χαλκιδική,
αλλά άφησε κακούς απογόνους
Η θρακιώτικη καταγωγή της φράσεως «ούτε κλαίει, ούτε γελάει» για ό,τι είναι αδιάφορο

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο μύθος (δηλ. η κεκρυμμένη αλήθεια) της Ευρώπης, η οποία απήχθη από τον Δία-ταύρο κι ο Αγήνωρ Αργείτης πατέρας της έστειλε τους υιούς του προς αναζήτηση της αδελφής τους, είναι γνωστός.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, στην μυθολογία μας, είναι ότι μαζί με τον Κάδμο, που αναζητούσε παντού (έως και στην Σαμοθράκη - βλ. Γ. Λεκακης "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ιερα νησος") την Ευρώπη (= ανοικτομάτα) απέπλευσε εκ της Αιγύπτου και ο Μακεδών - άλλωστε οι πρώτοι βασιλείς της Αιγύπτου ήσαν Μακεδόνες - Πρωτεύς, φοβούμενος την σκληρή και τυραννική βασιλεία του αδελφού του, Βουσίριδος / Οσίριδος (υιού του Ποσειδώνος και της Λυσιανάσσης, τον οποίο εφόνευσε αργότερα ο Ηρακλής).

Η συνεύρεση (μάχη) του Ηρακλη με τον Πρωτέα,
υπάρχει και σε χάλκινο δίσκο του Άργους (παραπάνω φωτογραφία).
Έπειτα από μεγάλη περιπλάνηση και αφού δεν ηύραν πουθενά την Ευρώπη, απεβιβάσθησαν στην περιοχή της Παλλήνης (περιοχή της Χαλκιδικής, που τότε ανήκε στους Θράκες). Εκεί ο Πρωτεύς, προσέφερε «ξείνια» (δηλ. δώρα φιλοξενίας, που προσφέρει ο φιλοξενούμενος στον φιλοξενούντα) στον σώφρονα και δίκαιο βασιλιά των Σιθώνων Θρακών, Κλίτο (ή Κλείτο ή Κλειτό), ο οποίος και αποδέχθηκε την φιλία του. Έλαβε μάλιστα και για σύζυγό του την θυγατέρα του Κλίτου, Χρυσονόη.

Αργότερα οι Σίθωνες εκδίωξαν τους Βισάλτες από την γη τους, με πόλεμο. Σ’ αυτόν τον πόλεμο έλαβε μέρος ο Κλίτος, μαζί με τον Πρωτέα. Και είτα, ο Πρωτεύς εβασίλευσε στην χώρα.

Αλλά ο Πρωτεύς είχε την ατυχία κι εγέννησε παιδιά (τον Τηλέγονο και τον Πολύγονο/Τμώλο εκ της Τορώνης), που σε τίποτε δεν του έμοιαζαν, ως προς τον χαρακτήρα. Ήταν σκληροί κι απάνθρωποι και διαρκώς παρανομούσαν. Αυτούς τους εξολόθρευσε σε μονομαχία ο Ηρακλής, που μισούσε κάθε είδους πονηρία και κακία. Και ο πατέρας τους, τους μεν νεκρούς υιούς του έθαψε, τον δε Ηρακλή, αν και ένοχο φονικής πράξεως, είχε το μεγαλείο ψυχής και απεκάθαρε από τον φόνο!.. Αλλά μετά, ο δυστυχής πατέρας, μη αντέχοντας τον χαμό των παιδιών του, έπεσε στην θάλασσα.

Γι' αυτό, όσοι ναυτικοί τον έβλεπαν, έλεγαν πως «ούτε κλαίει, ούτε γελάει» (φράση που έμεινε έκτοτε για ό,τι είναι αδιάφορο). Τότε οι θεοί τον ευσπλαγχνίσθηκαν, τον πέρασαν στην αθανασία, κάνοντάς τον θαλάσσιο δαίμονα.

ΠΗΓΗ: Από την στήλη «Χρονοτοπια» του συγγραφέα στην εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής, 11.10.2011. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.10.2011.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - Απολλόδ. (Β,5,11), Στέφ. Βυζ., Διόδ. Σικ. (4,18,1), Κόνων («Διηγ.»,32), Φώτ. (κώδ. 186).

        - Λεκάκης Γ. «Σίθων: Ο Θράκας βασιλεύς, που υπεραγαπούσε την θυγατέρα του - Η ξακουστή για την ομορφιά της Παλλήνη», στην ίδια στήλη, εφημ. «Χρόνος» 16.11.2010. Του ιδίου «Η ιστορία του Χαλκιδιώτη Θέοκλου, που πρόδωσε τους Βισάλτες - Το αίμα νερό δεν γίνεται», στην ίδια στήλη, εφημ. «Χρόνος», 26.07.2011.


Πρωτεας, Βισαλτες, κακοι απογoνοι θρακιωτικη καταγωγη παροιμιωδης φραση ουτε κλαιει, ουτε γελαει αδιαφορο μυθος κεκρυμμενη αληθεια Ευρωπη, απαγωγη Διας ταυρος αναζητηση αδελφη μυθολογια Καδμος, Σαμοθρακη ανοικτοματα Αιγυπτος αρχαιος Μακεδων πρωτοι βασιλεις βασιλιαδες φαραω Αιγυπτου αρχαιοι Μακεδονες Πρωτευς, σκληρη τυραννικη βασιλεια Βουσιρις / Οσιρις θεος Ποσειδωνας Ποσειδων Λυσιανασσα φονος Ηρακλης περιπλανηση αποβιβαση χερσονησος Παλληνης Χαλκιδικης, Παλληνη Χαλκιδικη Θρακες ξεινια δωρα ξεινιο δωρο φιλοξενια φιλοξενουμενος προσφορα φιλοξενουντας σωφρων δικαιος βασιλιας Σιθωνοι Θρακη Κλιτος Κλειτος Κλειτος φιλια συζυγος Χρυσονοη Σιθωνες Σιθωνια Βισαλτες πολεμος ατυχια παιδια Τηλεγονος Πολυγονο Τμωλος Τορωνη σκληροι απανθρωποι παρανομια μονομαχια πονηρια κακια νεκρος ενοχος φονικη πραξη μεγαλειο ψυχης ψυχη αποκαθαρμος καθαρμος δυστυχης χαμος παιδι θανατος θαλασσα ναυτικοι κλαμα γελιο αδιαφορια θεοι ευσπλαγχνια αθανασια, θαλασσιος δαιμονας Απολλοδωρος Βυζαντιος, Διοδωρος Σικρλιωτης Κονων Φωτιος Σιθων Θρακας θραξ βασιλευς, ξακουστη ομορφια ομορφη Χαλκιδιωτης Θεοκλος προδοσια αιμα νερο γινεται Αγωνας Ηρακλης Πρωτεα, αρχαιος χαλκινος δισκος Αργειων ξυλογραφια αλκιατο Alciato 1531 16ος αιωνας μχ Αγηνωρ Αργειτης αργος αργολδια τριαινα ουρα φιδιου οφις πτερωτο φιδι γοργονα γοργονος γοργονοποδαρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ