Απεραντία και Απεραντοί Ευρυτάνες - του Γ. Η. Βαρλάμη

Απεραντία και Απεραντοί
Ευρυτάνες

Του Γ. Η. Βαρλάμη

Η Απεράντεια ή Απεραντία βρισκόταν ανάμεσα στους ποταμούς Αγραφιώτη και Μέγδοβα [σ.σ. Ταυρωπός] κι έφτανε μέχρι την Αγραΐδα. Ήταν μια φυλή της Επίκτητης Αιτωλίας, αν δεχθούμε, όπως πολλοί πιστεύουν, πως ζούσαν πέραν του Αγραφιώτη ποταμού στην περιοχή Γρανίτσας, Τοπολιάνων, Ζελενίτσας, Λεπιανών και Ραπτόπουλου. Τούτοι είχαν πρωτεύουσα πόλη τους την Απεραντία και ήταν μόνιμα μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ, ΕΔΩ.

Μάλιστα ήταν εξακριβωμένο ότι ο χώρος των Αγραίων και Απεραντών μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας εσφαλμένα καθορίστηκε πως ήταν εκείνος, που περιέλαβε τους τέως δήμους Αγραίων και Απεραντών, γιατί κατά την αρχαιότητα ο χώρος των Απεραντών ανήκε στους Αγραίους και ο των Αγραίων στους Απεράντιους, πέραν του χώρου των Παρακαμπυλίων.

Η επίσημη τοποθέτηση της «Επιτροπής μετονομασιών και τοπωνυμίων της Ελλάδας», που συστήθηκε το 1830, όταν έδινε τα ονόματα των τέως Δήμων του κράτους, όριζε την Απεραντία κοντά στα αρχαία ερείπια των Λεπιανών (Πύργος, Παλαιόκαστρο, Αγνάντιο), που ήταν η πρωτεύουσα των Αρχαίων Απεραντίων. Σ' αυτό έχει τις αντιρρήσεις του ο ιστορικός Κ. Στεργιόπουλος στο βιβλίο του «Η Αρχαία Αιτωλία».

Η υψομετρική κατάσταση του χώρου τούτου κυμαίνεται ανάμεσα στα 300 και 1920 μ. (Λογγίτσι - Φούρκα) με μέσο ύψος γύρω στα 600 μ. Η απόσταση του τόπου από το Καρπενήσι είναι 55 - 120 χλμ.

Το όνομα των Απεράντιων έχει σχέση με την απέραντη χώρα τους ή κατά την πρώτη εκδοχή στην α (στερητικό) + περαντεία, την δύσκολα περαστή λόγω των πολλών ποταμών και αγραφιώτικων βουνών.

Κατά τον Κ. Στεργιόπουλο, κέντρο των Απεραντίων ήταν η περιοχή του Παλιόκαστρου της Τατάρνας. Κατά το Στεργιόπουλο η πιθανή πρωτεύουσα βρισκόταν στην Βίνιανη. Με τη διοικητική διαίρεση, που έγινε μετά την απελευθέρωση της χώρας μας, έγινε κέντρο της η Γρανίτσα (πατρίδα του Σ. Γρανίτσα και του Ζ. Παπαντωνίου). Κατ' άλλους όμως κέντρο της ήταν το Παλαιόκαστρο της Τατάρνας.

Τούτοι έτρεφαν σεβασμό στην Αιτωλική Αρτέμιδα - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκακης "Τα επίθετα της θεάς Αρτέμιδος" - αφού κατά μαρτυρία του Αριστοτέλη ζούσαν από το κυνήγι κι άλλοτε “ελήζοντο αλλήλους” γι' αυτό και συνήθιζαν “σιδηροφρουρείσθε” (φρόντιζαν να 'ναι πάντα αρματωμένοι), όπως και οι Οζόλες και οι Λοκροί.

Το 314 π.Χ. πολέμησαν με τον Κάσσανδρο και το 170 π.Χ. με τους Μακεδόνες του Περσέα. Τότε η χώρα τους υπήρξε θέατρο μαχών.

Το 192 π.Χ. ο Φίλιππος Ε' κατέλαβε την Απεραντία, ενώ το 189 π.Χ. οι Αιτωλοί κατάφεραν και απελευθέρωσαν την χώρα τους. Μεταξύ 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα οι Απεραντοί πήραν μέρος σε όλους τους πολέμους μεταξύ Αιτωλών, Ακαρνάνων, Μακεδόνων και στην συνέχεια χτυπήθηκαν με τους Ρωμαίους.

Οι σημερινοί Απεράντιοι του μέσου “περί τα Τοπόλιανα” χώρου υπήρξαν πάντα και είναι οι πιο χωρατατζήδες απ' όλους τους Ευρυτάνες (είναι οι λεγόμενοι Νταλήδες).

ΠΗΓΗ: Γ. Η. Βαρλάμης «Ευρυτανία», Αθήνα, 1997. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.2.1998.

αρχαια Απεραντια Απεραντοι αρχαιοι Ευρυτανες Βαρλαμης Απεραντεια Ευρυτανια Απεραντειοι Απεραντιοι ποταμος Αγραφιωτης Μεγδοβας Ταυρωπος Αγραιδα αγραις φυλη Επικτητη Αιτωλια, Αγραφα Γρανιτσα, Τοπολιανα, Ζελενιτσα, Λεπιανα Ραπτοπουλο πρωτευουσα πολη μελη Αιτωλικη Συμπολιτεια Αγραιοι απελευθυρωση Ελλαδας δημος Αγραιων Απεραντων, αρχαιοτητα Παρακαμπυλια Παρακαμπυλιοι Επιτροπη μετονομασιων μετονομασια τοπωνυμιων τοπωνυμιο Ελλαδα 19ος αιωνας μχ 1830, ονομα Δημοι κρατος, αρχαια ερειπια Λεπιανοι Πυργος, Παλαιοκαστρο, Αγναντιο Αγναντι αρχαιοι ιστορικος Στεργιοπουλος Λογγιτσι - Φουρκα Καρπενησι απεραντη χωρα περαντεια, περαντια περαστη περαμα αγραφιωτικα βουνα Παλιοκαστρο Ταταρνα Βινιανη Γρανιτσας Παπαντωνιου Ταταρνας θεα Αρτεμις αρτεμη επιθετα επιθετο Αριστοτελης κυνηγι εληζοντο αλληλους σιδηροφρουρεισθε αρματωμενοι αρματα αρμα Οζολες Λοκροι λοκρις λοκρις οζολια 314 4ος αιωνας πΧ πολεμος Κασσανδρος 2ος 170 Μακεδονες Περσεας Περσεαυς μαχη 192 Φιλιππος Ε 189 Αιτωλοι 3ος πολεμοι Ακαρνανες Ακαρνανια Μακεδονια Ρωμαιοι Τοπολια χωρατατζηδες απχωρατατζης χωρατα χωρατο χιουμορ Ευρυτανες Νταληδες Νταλης αγραια δολοπια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ