Του Γιώργου Λεκάκη
Μια κοινή αιγυπτιο-γερμανική αρχαιολογική ομάδα με επί κεφαλής τον M. Abdel Badie (της Κεντρικής Διοίκησης Αρχαιοτήτων Άνω Αιγύπτου) και τον Chr. Leitz (του Πανεπιστημίου του Tübingen) ανακάλυψε έναν αρχαιο πυλώνα ναού, στην δυτική πλευρά του κύριου ναού στην Άθριβι στο Sohag, που σήμερα ανήκουν στην Αίγυπτο.
Η πρόσοψη (πλάτους 50,9 μ.) διαθέτει δύο πύργους (ύψους 24 μ.) που πλαισιώνουν μια πύλη εισόδου, η οποία είναι διακοσμημένη με ανάγλυφα ενός βασιλιά, που κάνει θυσίες στην λεοντοκέφαλη(*) θεά Τριφύς[2] (> Ρεπίτ) και τον γιο της Κολάνθη[1].«Μέσα από την μελέτη των cartouches, που ανακαλύφθηκαν στην είσοδο και σε μία από τις εσωτερικές πλευρές, διαπιστώθηκε ότι αυτή η πύλη χρονολογείται από την βασιλεία του βασιλιά Μακεδόνα Πτολεμαίου 8ου (ο Εὐεργέτης Τρύφων, ή Φύσκων), ο οποίος μπορεί να ήταν ο ιδρυτής του ναού», είπε ο κ. Abdel Badie. - Ο Μακεδόνας Έλληνας Πτολεμαίος 8ος εκυβέρνησε από το 170 έως το 116 π.Χ.
Η ομάδα ανακάλυψε επίσης έναν θάλαμο μέσα στον βόρειο πύργο.
Ας σημειωθεί ότι ο νότιος
θάλαμος του ναού, είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως κατά την διάρκεια των εργασιών
μιας βρετανικής αρχαιολογικής αποστολής, με επί κεφαλής τον Petrie, που
ανέσκαψε την τοποθεσία μεταξύ 1907 και 1908. Οπότε δεν μπορεί να εξαχθεί
ασφαλές συμπέρασμα…
Ο δρ. M. Muller,
διευθυντής της γερμανικής πλευράς, είπε ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης
ένα άγνωστο μέχρι τώρα δωμάτιο στην κορυφή μιας σκάλας. Το δωμάτιο θα ήταν
προσβάσιμο μέσω μιας μικρής εισόδου, που βρέθηκε στην εξωτερική πρόσοψη του
πυλώνα. Η ομάδα αποκάλυψε τέσσερα σκαλοπάτια της σκάλας, τα οποία υποδεικνύουν
ότι οδηγούσαν σε έναν επάνω όροφο, που έχει καταστραφεί, περίπου το 752 μ.Χ.
Η αποστολή έχει ολοκληρώσει
μια σειρά από ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης περισσότερα από 30.000 όστρακα,
που έφεραν δημοτικά, κοπτικά και ιερατικά κείμενα, καθώς και πολλά αρχαιολογικά
ευρήματα.
ΠΗΓΗ: "Egyptian-German archaeology team uncovers Ptolemaic Temple pylon in Sohag - Joint mission set to continue excavations to reveal entire religious complex", National News, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.11.2024.
[1] Η ιερογλυφική και η δημοτική γραφή του ονόματος «Κολάνθης» είναι ασυνεπείς. Ο θεός δεν είναι αιγυπτιακής καταγωγής. Στις ελληνικές επιγραφές το όνομα γράφεται Κολάνθης, Κόλανθας ή Κόλανθος. - βλ. και M. de Codage. Οι επιγραφές του Ναού της Αθρίβιδος έχουν διαφορετική ιερογλυφική ορθογραφία στις διάφορες σκηνές.
Ήταν Παιδί / παιδική θεότητα από την ύστερη περίοδο της αρχαίας "αιγυπτιακής" θρησκείας (έχει τεκμηριωθεί από τον 2ο αιώνα π.Χ. στον κύκλο των θεών της Πανόπολης (Αχμίμ, στον 9ο Νομό της Άνω Αιγύπτου. Ήταν ο Υιός της προστάτιδας (αγίας) τριάδας[2] της Πανόπολης. Πατήρ ο θεός Μινως, Μητέρα η Τριφύς (> Repyt, Aperetiset). Αργότερα ταυτίσθηκε με τον Ώρο, το θεϊκό παιδί και τον φαραώ, και ονομαζόταν "το παιδί του Όσιρι και της Ίσιδος". Οι λατρευτικές τοποθεσίες του Κολάνθη βρίσκονται βόρεια και νότια της Πόλεως του Πανός. Στα λατομεία Gabal El Haridi και Πτολεμαΐδος Ερμίου (νυν al-Mansha).
[2] Τριφυής = αυτός που έχει τριπλή φύση, που έχει τρεις μορφές ενωμένες σε ενιαίο οργανισμό, όπως λ.χ. η Χίμαιρα, που είχε λεοντοκεφαλή(*) (κεφάλι λέαινας), σώμα γίδας και ουρά φιδιού, τριπλούς την φύσιν, τριττός - βλ. Θεοφρ. Ιστ. Φυτ. 2.6,9 και «θηρίον αλλόκοτον τριφυές τε καὶ τρίμορφον» - βλ. Θεόδ. Τριφυής και η (αγία) τριάδα.
[3] Ο Πτολεμαίος ο 8ος είχε χιλιάδες Κρήτες μισθοφόρους.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook